Geïntegreerde sensoren: De volgende stap in AM

Het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie ILT heeft een nieuw additief proces ontwikkeld waarmee sensoren direct op componenten kunnen worden geprint. Deze sensoren kunnen dan real-time gegevens leveren voor voorspellend onderhoud. De technologie zal van 7 tot 10 november gepresenteerd worden op Formnext in Frankfurt.

De dwarsverbinding met ingeprente krachtsensor meet de spanningen en registreert de kleinste scheurtjes die ontstaan voordat er een defect optreedt. (foto: Fraunhofer ILT)

Trends zoals Industrie 4.0 en het Internet of Things maken het nauwkeurig registreren van de conditie van machines en componenten steeds belangrijker. Om de uitdagingen bij het verzamelen van voldoende gegevens het hoofd te bieden, heeft het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie ILT een sensorinfrastructuur voor slimme industriële toepassingen ontwikkeld en geïmplementeerd met behulp van het additieve productieproces Laser Powder Bed Fusion (LPBF). Gewoonlijk worden sensoren handmatig bevestigd aan de oppervlakken van componenten. Naast sensoren op het oppervlak van componenten kan het nieuw ontwikkelde proces ook sensoren direct in de componenten integreren. Op deze manier kunnen belangrijke karakteristieke gegevens worden verzameld over de belasting in het component.

Geprinte sensoren voor meer nauwkeurigheid

Fraunhofer ILT toont op Formnext in Frankfurt am Main een dwarsverbinding voor personenauto’s met een additief gefabriceerde sensor. “De krachtsensor die we op de dwarsverbinding hebben geprint is minder dan 200 micrometer dik, inclusief de isolatie- en beschermlaag en de elektrische aansluitingen,” zegt Samuel Moritz Fink, groepsleider Thin Film Processes bij Fraunhofer ILT. De sensor meet continu de verandering in kracht tijdens bijvoorbeeld het nemen van een bocht en waarschuwt voor defecten voordat ze optreden. “De krachtsensor registreert de kleinste scheurtjes die ontstaan voordat ze leiden tot defecten aan onderdelen,” zegt Fink.

Naast een krachtsensor kunnen ook andere sensoren worden toegepast op een onderdeel, bijvoorbeeld om temperatuur, trillingen, geluid, druk, licht, spanning, verschillende gassen en vloeistoffen te detecteren. De toepassingsmogelijkheden van dit proces zijn enorm, vooral omdat het betrouwbare real-time gegevens levert voor voorspellend onderhoud: “Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om batterijcellen afzonderlijk te bewaken, onderhoudsintervallen voor offshore windturbines te optimaliseren of processen in de machine- en installatiebouw te verbeteren,” vervolgt Fink.

Meerstappenproces voor de productie van slimme componenten

Een andere opmerkelijke innovatie die Fraunhofer ILT op formnext presenteert, is een 3D-geprinte  freeskop met geïntegreerde sensoren. Hiermee toont het instituut aan dat onderdelen met geïntegreerde sensortechnologie volledig additief kunnen worden gefabriceerd. Dit stelt hen niet alleen in staat om sensoren nauwkeurig te plaatsen voor geavanceerde conditieanalyse, maar ook om deze sensoren te beschermen tegen mechanische omgevingsbelasting.

“De geometrie van de sensoren kan worden aangepast aan het onderdeel. In de toekomst zijn zelfs extra functionele elementen zoals geïntegreerde verwarmers denkbaar,” zegt Fink. “Deze technologie opent een breed scala aan mogelijke toepassingen voor bijvoorbeeld de gereedschapsmakerij en machinebouw tot de auto-industrie, de energie-, lucht- en ruimtevaartsector.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

3D

Fraunhofer presenteert AM implantaten en warmtewisselaars op Formnext

06-11 Fraunhofer IWU maakt gebruikt van de zogenaamde Laser Powder Bed Fusion (LPBF) technologie. Dankzij…

3D

Er komt iets kleins aan…

30-10 AMT heeft de PostPRo SFX in de eerste plaats ontworpen voor gebruikers van 3D…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

De wereld van AM komt samen in Frankfurt

13-11 “Additive Manufacturing vindt zijn weg in steeds meer branches. Er ontstaan dus steeds nieuwe…

Toeleveren

Sensoren houden industriële installaties veilig en actueel

06-12 Binnen de huidige industriemarkt zijn verouderde installaties (‘ageing assets’)  een steeds actueler thema. Omdat…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV