Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

Trumpf heeft zijn assortiment poederlegeringen voor zijn 3D-printsystemen uitgebreid. Op de Formnext toonde het hightechbedrijf het potentieel van nieuwe titanium-, aluminium-, roestvrij staal- en gereedschapsstaallegeringen voor additive manufacturing.

De systemen van Trumpf kunnen nu ook titanium 6242 verwerken. Vooral de lucht- en ruimtevaartindustrie, de motorsport en de energiesector vragen om dit materiaal.

“Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten het breedste materiaalportfolio op de markt aan te bieden. Hiervoor werken we nauw samen met de poederfabrikanten. De gebruikers van onze systemen kunnen zo altijd nieuwe toepassingen realiseren door middel van additive manufacturing of bestaande toepassingen verbeteren met nieuwe poeders. Een brede keuze aan materialen is belangrijk om gelijke tred te houden met conventionele productieprocessen”, zegt Jan Christian Schauer, materiaalexpert voor additive manufacturing bij Trumpf.

Titanium en aluminium

De systemen van Trumpf kunnen nu ook titanium 6242 verwerken. Vooral de lucht- en ruimtevaartindustrie, de motorsport en de energiesector vragen om dit materiaal. De aluminiumlegering CustAlloy van ECKA Granules is interessant voor de auto-industrie. “Automobielfabrikanten hebben hun grenzen bereikt met standaard aluminium, vooral als het gaat om de combinatie van sterkte en rek. Dit is waar CustAlloy kan helpen”, zegt Schauer. Deze aluminiumlegering heeft goede mechanische eigenschappen, het breekt en barst niet snel. Dit maakt crashrelevante toepassingen mogelijk.

Roestvrijstalen legering

Pas onlangs kwalificeerde Trumpf de Printdur HSA-legering voor de TruPrint 2000, die uit gerecycled schroot bestaat. Dit maakt het duurzaam. De voordelen van deze legering: sterk zonder thermische nabehandeling en het roest niet zo gemakkelijk. De Medidur-legering heeft dezelfde eigenschappen als Printdur HSA. De poederfabrikant ontwikkelde dit materiaal echter speciaal voor de medische industrie, die hogere eisen stelt aan de zuiverheid van de materialen. Medidur bestaat dus alleen uit pure elementen. Gebruikers uit de medische industrie kunnen dunwandige en kleine componenten construeren met deze RVS legering.

Gereedschapsstaal

Het gereedschapsstaal M789 AMPO wordt voornamelijk gebruikt in de gereedschaps- en matrijzenbouw. Gebruikers kunnen het gebruiken om componenten te printen zonder het poeder voor te verwarmen. Omdat het gemakkelijk te verwerken is en tegelijkertijd zeer corrosiebestendig, gebruiken gebruikers het staal bijvoorbeeld om gereedschappen te maken die worden gebruikt in combinatie met agressievere materialen, zoals bij het kunststof spuitgieten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

3D

De wereld van AM komt samen in Frankfurt

13-11 “Additive Manufacturing vindt zijn weg in steeds meer branches. Er ontstaan dus steeds nieuwe…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige kantbank

18-10 “Zoals al onze nieuwe eenvoudige machines is de TruBend 1000 consequent afgestemd op de…

Plaatbewerking

Geen machine meer kopen, maar afrekenen per plaatdeel

14-10 Trumpf heeft een uitgebreide test- en leerfase achter de rug met een drietal pilotklanten.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen