Gereedschap voor bewerken van statorbehuizingen

Met een toenemend aantal elektrische voertuigen zijn niet alleen zeer nauwkeurig vervaardigde componenten vereist, maar is ook de meest efficiënte productie noodzakelijk. Een veeleisend onderdeel bij de bewerking is de motorbehuizing voor de elektromotor. Mapal heeft een drietrapsoplossing voor het bewerken van de statorboring en voegt nu een groot gereedschap toe voor externe bewerking.

Mapal levert gereedschappen voor binnen- en buitenbewerking van de cilindervormige statorbehuizing.

In de cilindervormige versie van de motorbehuizing wordt de statordragerbehuizing als tussenbehuizing in de hoofdbehuizing geplaatst. Typische diameters voor de dunwandige aluminiumcomponenten liggen tussen 200 en 240 mm aan de binnenkant en tussen 240 en 260 mm aan de buitenkant. Voor de prestaties van de elektromotor is coaxialiteit van de verschillende lager- en montagediameters cruciaal, wat zeer nauwkeurige bewerking binnen nauwe toleranties vereist.

Drie stappen

De eerste van drie stappen voor het bewerken van de statorboring is voorbewerking met een boorgereedschap. Het onbewerkte deel heeft gegoten schuine kanten waardoor snijdieptes tot 6 mm mogelijk zijn. Speciale snijplaten met een afsteunende ‘Bogenschliff’ voorkomen trillingen. Bovendien worden er kleine spanen gemaakt die gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. De semi-finish snede bewerkt de complexe contour van de E-motorbehuizing zodanig voor dat in de nabewerking met een fijnboor gereedschap de volledige contour met afschuiningen en radiale overgangen in de vereiste kwaliteit in μm-precisie kan worden geproduceerd. Mapal stelt de gereedschappen klantspecifiek samen.

De positie van de snijplaten houden rekening met verschillende trappen in de behuizing en met de gegoten of geperste stalen bussen voor lagers. Terwijl het grootste deel van het werkstuk wordt bewerkt met PKD, wordt hardmetaal gebruikt voor de gedeelten in staal.

Bewerking buitenzijde

Aan de buitenzijde is het onderdeel voorzien van een spiraalvormige omtrekgroef. Na het inbrengen in de buitenbehuizing stroomt het koelmiddel door deze groef. Daarom wordt de statordrager ook wel een ‘koelmantel’ genoemd. Op de EMO in Milaan presenteerde Mapal afgelopen najaar nieuwe buitenbewerkingsgereedschappen.
Na de voorbewerking zorgt een klokvormig gereedschap voor de volledige bewerking aan de buitenzijde. Het speciaal ontworpen lichtgewicht gereedschap is uitgerust met snijplaten en geleide lijsten en heeft uitsparingen in het materiaal om zoveel mogelijk gewicht te besparen en de spanen door grote openingen te kunnen afvoeren. Dit fijnboor gereedschap geeft een zeer goede rondheid en maatnauwkeurigheid.

Een blik in de machine: het fijnboorgereedschap van Mapal voor de nauwkeurige uitwendige bewerking van de dunwandige potvormige statorbehuizingen.

Een blik in de machine: het fijnboorgereedschap van Mapal voor de nauwkeurige uitwendige bewerking van de dunwandige potvormige statorbehuizingen.

Volledige bewerking

De binnenbewerking is zeer snel en nauwkeurig. Bovendien kan de buitenzijde worden bewerkt in de zelfde opspanning. Deze bewerkingsmethode biedt mogelijkheden voor klanten die een machinepark hebben om grote aluminium behuizingen kunnen bewerken en geeft kansen om ook producten te kunnen gaan bewerken voor de markt van e-mobiliteit, zoals deze motorbehuizingen.

Mapal heeft samen met een machinefabrikant een alternatieve bewerkingsoplossing ontwikkeld. Het verspaningsproces werd 90 graden gedraaid om op verticale draaibanken te worden gebruikt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

16-06 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen