Gereedschap voor bewerken van statorbehuizingen

Met een toenemend aantal elektrische voertuigen zijn niet alleen zeer nauwkeurig vervaardigde componenten vereist, maar is ook de meest efficiënte productie noodzakelijk. Een veeleisend onderdeel bij de bewerking is de motorbehuizing voor de elektromotor. Mapal heeft een drietrapsoplossing voor het bewerken van de statorboring en voegt nu een groot gereedschap toe voor externe bewerking.

Mapal levert gereedschappen voor binnen- en buitenbewerking van de cilindervormige statorbehuizing.

In de cilindervormige versie van de motorbehuizing wordt de statordragerbehuizing als tussenbehuizing in de hoofdbehuizing geplaatst. Typische diameters voor de dunwandige aluminiumcomponenten liggen tussen 200 en 240 mm aan de binnenkant en tussen 240 en 260 mm aan de buitenkant. Voor de prestaties van de elektromotor is coaxialiteit van de verschillende lager- en montagediameters cruciaal, wat zeer nauwkeurige bewerking binnen nauwe toleranties vereist.

Drie stappen

De eerste van drie stappen voor het bewerken van de statorboring is voorbewerking met een boorgereedschap. Het onbewerkte deel heeft gegoten schuine kanten waardoor snijdieptes tot 6 mm mogelijk zijn. Speciale snijplaten met een afsteunende ‘Bogenschliff’ voorkomen trillingen. Bovendien worden er kleine spanen gemaakt die gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. De semi-finish snede bewerkt de complexe contour van de E-motorbehuizing zodanig voor dat in de nabewerking met een fijnboor gereedschap de volledige contour met afschuiningen en radiale overgangen in de vereiste kwaliteit in μm-precisie kan worden geproduceerd. Mapal stelt de gereedschappen klantspecifiek samen.

De positie van de snijplaten houden rekening met verschillende trappen in de behuizing en met de gegoten of geperste stalen bussen voor lagers. Terwijl het grootste deel van het werkstuk wordt bewerkt met PKD, wordt hardmetaal gebruikt voor de gedeelten in staal.

Bewerking buitenzijde

Aan de buitenzijde is het onderdeel voorzien van een spiraalvormige omtrekgroef. Na het inbrengen in de buitenbehuizing stroomt het koelmiddel door deze groef. Daarom wordt de statordrager ook wel een ‘koelmantel’ genoemd. Op de EMO in Milaan presenteerde Mapal afgelopen najaar nieuwe buitenbewerkingsgereedschappen.
Na de voorbewerking zorgt een klokvormig gereedschap voor de volledige bewerking aan de buitenzijde. Het speciaal ontworpen lichtgewicht gereedschap is uitgerust met snijplaten en geleide lijsten en heeft uitsparingen in het materiaal om zoveel mogelijk gewicht te besparen en de spanen door grote openingen te kunnen afvoeren. Dit fijnboor gereedschap geeft een zeer goede rondheid en maatnauwkeurigheid.

Een blik in de machine: het fijnboorgereedschap van Mapal voor de nauwkeurige uitwendige bewerking van de dunwandige potvormige statorbehuizingen.

Een blik in de machine: het fijnboorgereedschap van Mapal voor de nauwkeurige uitwendige bewerking van de dunwandige potvormige statorbehuizingen.

Volledige bewerking

De binnenbewerking is zeer snel en nauwkeurig. Bovendien kan de buitenzijde worden bewerkt in de zelfde opspanning. Deze bewerkingsmethode biedt mogelijkheden voor klanten die een machinepark hebben om grote aluminium behuizingen kunnen bewerken en geeft kansen om ook producten te kunnen gaan bewerken voor de markt van e-mobiliteit, zoals deze motorbehuizingen.

Mapal heeft samen met een machinefabrikant een alternatieve bewerkingsoplossing ontwikkeld. Het verspaningsproces werd 90 graden gedraaid om op verticale draaibanken te worden gebruikt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

16-06 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Open House Index draait om verspaning

28-03 Wanneer op dinsdag 26 april de deuren openen voor het Index Open Huis 2022,…

Verspanen

Roemheld sensor-spantechnologie bewaakt productieproces

28-02 Wenzler ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Hierop worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie,…

Verspanen

Mapal investeert miljoenen in productie verzinkboren

14-02 Geen boring zonder verzinking. Dat is een regel die nog steeds opgaat. Om deze reden…

Verspanen

Prestatieverbetering met NeoMill vlakfrees

02-02 De mechanische componenten voor de schroefcompressoren worden gemaakt in de Boge-fabriek in Großenhain. Hier…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X