Gereedschapsoplossingen Mapal voor e-mobiliteit

Mapal verwacht een enorme groei in bewerkingsoplossingen voor elektrische voertuigen. De gereedschapsfabrikant heeft zich gericht op ambitieuze componenten die in grote hoeveelheden zullen gaan worden geproduceerd. De nieuwe classificatie Basic, Performance en Expert beschrijft klantspecifieke oplossingen voor hun bewerking.

Het gereedschapspakket Performance is bedoeld voor middelgrote productiehoeveelheden. De afbeelding toont de bewerkingsoplossing met holle schachtconus 63 voor het statorhuis.

Met de indeling van bewerkingsopties in drie oplossingsniveaus – Basic, Performance en Expert – biedt het bedrijf nu een duidelijke classificatie voor gereedschapskeuze-opties voor een specifiek onderdeel. Daarbij geeft Mapal klanten een globale indicatie, waardoor overgangen in de praktijk soepeler verlopen.

Drie routes

Basic versies omvatten oplossingen met standaardgereedschappen, die op een kosteneffectieve manier voldoen aan de eisen bij de productie van prototypes of kleine series. De benodigde investering is relatief laag en het gebruik van tools is flexibel. Omdat er in dit stadium vaak nog veel wijzigingen worden aangebracht aan component en proces, komt de flexibiliteit die wordt bereikt met behulp van standaardtools goed van pas. In de Basic-oplossing wordt waar mogelijk het gebruik van maatwerk tools vermeden.

Performance oplossingen zijn ontworpen voor serieproductie en richten zich op het bewerken van specifieke onderdelen met behulp van aangepaste gereedschappen. Hier kunnen meertraps- en combinatiegereedschappen worden gebruikt om het werkstuk efficiënter te bewerken dan bij Basic-versies. De Performance-oplossing maakt een betrouwbare serieproductie mogelijk zonder volledig te voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van kwaliteit en productiviteit.

Deze is gereserveerd voor de Expert-versie. Deze omvat oplossingen die zijn ontworpen om specifieke onderdelen met zo min mogelijk gereedschap productief en effectief te bewerken in korte cyclustijden met de best mogelijke kwaliteit. Hier worden typisch meertrapsgereedschappen met meerdere snijkanten gebruikt die alle functies in één apparaat combineren. Een voorbeeld van een Expert-oplossing is de gereedschapsset voor het bewerken van de statorbehuizing voor een elektromotor, die Mapal al in de branche heeft geïntroduceerd. Voor de vervaardiging van de statorbehuizing zijn ook Basic- en Performance-oplossingen beschikbaar – die voldoen aan de eisen van elk niveau.

De Expert-versie richt zich op de productie van grote series. Een klein aantal ultraproductieve gereedschappen werkt in korte cyclustijden volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

De Expert-versie richt zich op de productie van grote series. Een klein aantal ultraproductieve gereedschappen werkt in korte cyclustijden volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Andere onderdelen e-voertuigen

Naast elektrische aandrijvingen richt Mapal zich ook op andere elektrische auto-onderdelen. Dit zijn onder meer hulpunits zoals de scrollcompressor voor thermisch beheer en behuizingen voor vermogenselektronica en batterijframes. Dit laatste vergt veel freeswerk wat ook goed te illustreren is met het drietraps Basic, Performance, Expert concept. Voor tests of kleine hoeveelheden kunnen relatief eenvoudige standaardgereedschappen worden gebruikt. Het volgende niveau betreft speciale volhardmetalen gereedschappen die verschillende bewerkingsstappen combineren en een betrouwbare bewerking garanderen. Daarnaast brengt het Expert-niveau frezen met speciale coatings of PCD-frezen in het spel om de standtijd naar een hoger niveau te tillen.

Mapal bepaalt in direct overleg met haar klanten de optimale oplossing voor de betreffende situatie. In veel gevallen zullen klanten slechts profiteren van twee van de drie potentiële niveaus. De productie van prototypes vindt namelijk vaak plaats bij gespecialiseerde machinefabrieken, waardoor de OEM direct begint met serieproductie. Als aan de kwaliteitseisen wordt voldaan en de productiviteit voldoende is voor de te vervaardigen hoeveelheden, wordt een verspaningsoplossing op Performance niveau gebruikt.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen de eisen die aan de prestaties van de machine worden gesteld met deze oplossing ook niet zo hoog zijn, wat een criterium kan zijn bij het ombouwen van bestaande lijnen naar e-mobiliteit. Natuurlijk kan een fabrikant ook rechtstreeks van prototypeproductie naar een prestatiegerichte bewerkingsoplossing gaan, bijvoorbeeld als de focus ligt op de kosten per onderdeel boven een specifiek productievolume.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Index belooft veel innovaties tijdens open huis

13-03 Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank…

Verspanen

Vovu Machining kiest voor Makino

30-01 Om de groeiende vraag naar high precision parts op te vangen, heeft Vovu de…

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen