Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

De automatisering van het zaagproces was een hoofdthema op de huisshow Steeldays van de Duitse machineproducent Behringer. Bij automatiseren is het altijd de vraag: hoe ver ga je? “Bij automatiseringsvraagstukken zoek je altijd naar een technische oplossing voor een specifiek vraagstuk, waarbij de kosten en opbrengsten met elkaar in evenwicht moeten zijn. Automatiseren is dus geen doel op zich, maar je zoekt altijd naar een optimum”, luidt het antwoord van Marco Toebes van Promatt, dat Behringer in de Benelux vertegenwoordigt.

De mogelijkheden voor complete automatisering van het zaagproces werden onder meer gedemonstreerd aan de hand van een cel rond de aluminium cirkelzaag Behringer Eisele VA-L 560 NC3.

‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse open huis op de thuisbasis in Kirchardt verwelkomde. De zaagspecialist presenteerde een breed portfolio aan machines en oplossingen aan circa 800 geïnteresseerden. Zij kregen een uitgebreid assortiment aan machines te zien voor o.a. het zagen van stafmateriaal van 10 tot 1.500 mm, zaag- en boor-zaagstraten voor profielstaal, oplossingen voor 3D producten, aluminium zaagmachines voor grote en kleine afmetingen, automatische platenzaagmachines, diverse aan- en afvoersystemen en koppelingen met andere processen voor energie-efficiënte en duurzame zaagprocessen, waarmee metaalbewerkers kunnen voorsorteren op een groene toekomst en het hoofd kunnen bieden aan het nijpende tekort aan medewerkers.

Digitalisering en automatisering spelen daarbij een centrale rol. Met de hardware en de software van Behringer zelf, aangevuld met oplossingen van partners waarmee het bedrijf samenwerkt, kan het hele zaagproces compleet worden geautomatiseerd.

Aluminium zaagcel

Tijdens de huisshow werd dit onder meer gedemonstreerd aan de hand van een cel rond de aluminium cirkelzaag Behringer Eisele VA-L 560 NC3. De hoge efficiencygraad begint al bij de zaagmachine zelf. Alle klemmen hebben hun eigen servo-motor, waardoor ze zich snel en met de juiste klemkracht instellen op de afmeting van het materiaal dat moet worden gezaagd. Zo kun je sneller van diameter wisselen en de controle houden op de daadwekelijke diameter. De operator van de cel hoeft zich feitelijk alleen nog maar te bekommeren om het de aanvoer van het te zagen materiaal.

Aan- en afvoerzijde

Hoe de aan- en afvoer van het materiaal bij deze machine vervolgens manloos kan worden gemaakt, illustreerde Behringer aan de hand van een oplossing die is ontwikkeld en gebouwd voor Festo, de leverancier van pneumatische en elektrische automatiseringstechniek. Deze zaagcel verzorgt zes bewerkingscentra. Dat is mogelijk dankzij een paternoster voor de opslag van materiaal, een laadportaal en een rollenbaan aan de toevoerzijde. Achter de zaagmachine bevinden zich een band met afvoergrijper, een meetstation voor in-line controle en een robot die de gezaagde producten op pallets stapelt of op een uitvoerband plaatst. Verder zijn in de cel een afzuigsysteem en AGV’s geïntegreerd, die de producten naar de bewerkingscentra rijden.

Meer output zaagmachine(s)

Het zijn niet alleen grote concerns als Festo die gaan voor zulke oplossingen. Machinefabrieken in Nederland met een eigen zaagafdeling zijn er eveneens naar op zoek. Promatt had diverse klanten uitgenodigd om te laten zien wat de mogelijkheden zijn om de output van hun zaagmachine(s) te vergroten, zonder dat daarvoor extra mensen moeten worden aangenomen. Want dat is het grote issue van dit moment: nieuwe medewerkers zijn bijna niet te vinden en veel medewerkers die er wel zijn, zullen vanwege hun leeftijd binnen afzienbare tijd vertrekken. Dus zal er geautomatiseerd moeten worden als er een nieuwe klant wordt binnengehaald of een bestaande klant aankondigt dat hij meer gaat bestellen.

Optimum voor elke klant

“Compleet automatiseren vanaf het laden van een bundel materiaal tot en met het aanbieden van nauwkeurig gezaagde, en eventueel ontbraamde delen, aan een volgende bewerkingstap is gewoon mogelijk”, zegt Marco Toebes. “Maar automatiseren heeft natuurlijk wel een prijs. Dus moet er bij iedere individuele klant worden gezocht naar een optimum, dat technisch haalbaar en economisch aantrekkelijk is.”

Tal van keuzes mogelijk

Daarbij kunnen tal van keuzes worden gemaakt. Je kunt geleidelijk aan automatiseren en bijvoorbeeld beginnen met het automatiseren van de aanvoer en de afvoer, maar je kunt ook aan een volledige integratie van verschillende bewerkingstappen denken. Wat doe je bijvoorbeeld met het ontbramen of aanfasen van de gezaagde delen en het transport naar de draaibanken? Integreer je dat allemaal in één proces? En is het wellicht verstandig om meerdere standalone bandzaagmachines te vervangen door een cel met één cirkelzaagmachine, die minder ‘handjes’ nodig heeft en meer output genereert? “Het zijn allemaal afwegingen die je in een automatiseringsproject moet maken”, zegt Toebes. “Dat daarbij voor ieder bedrijf allerlei variaties mogelijk zijn, heeft Behringer tijdens deze huisshow goed laten zien.”

Behringer introduceert nieuwe besturingsgeneratie

Behringer introduceerde tijdens de Steeldays ook de nieuwe besturingsgeneratie BehrCtrl10. Deze werd onder meer getoond op de populaire HBE-serie automatische bandzaagmachines. De nieuwe besturing is niet alleen veel visueler dan de vorige maar beschikt vooral over meer intelligentie, die de gebruiker de controle geeft over het zaagproces die hij wil hebben. Behringer is in staat om snel diagnoses te stellen aan de hand van de informatie die beschikbaar is over de zaag, de machine en het materiaal. Wat is vertanding van de zaag die op de machine zit. Wat is de afmeting en het soort materiaal dat moet worden gezaagd: aluminium waarbij de spanen in het rond vliegen of kunststof waarvan de spanen blijven plakken? De besturing past deze informatie onmiddellijk toe op de voedingssnelheid en de bandzaagsnelheid en zorgt zo voor een optimaal zaagproces. Ofwel: er wordt meer en sneller gezaagd met behoud van de standtijd van de zaag.

Zaagoplossingen voor 3D-geprinte modellen

Behringer toonde ook twee bandzaagmachines om 3D-geprinte onderdelen van de bouwplaat van een 3D-printer te scheiden; een verticale en een horizontale machine. Het scheiden van 3D-geprinte modellen van de bouwplaat gebeurt vaak middels draadvonken. Zagen is echter wezenlijk sneller. Maar dan moet de nauwkeurigheid wel zijn gewaarborgd. Het mag niet gebeuren dat de bouwplaat of de geprinte delen bij het scheiden beschadigd raken. “Dat vraagt om een nauwkeurig en stabiel zaagproces”, aldus Marco Toebes. “Nauwkeurigheid komt bij bandzagen niet uit de zaag maar uit de machine. De machine is bepalend voor eindresultaat en juist daarin is Behringer heel sterk.”

De verticale machine die Behringer toonde is de LPS-T 3D. Deze machine kent minimale insteltijden omdat de bouwplaat (verschillende afmetingen tot 850 x 650 mm) eenvoudig opgespannen en gepositioneerd kan worden dankzij een innovatief mechanisme. De getoonde horizontale machine is de HBW320-523 3D, die goed is voor een snijsnelheid van circa 15 tot 110 m/min. Door de bank genomen is de verticale machine wat toegankelijker, terwijl de horizontale variant meer universeel in gebruik is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Verspanen

Drie Behringer zaagmachines zorgen voor goed humeur bij WIFO

09-07 Nu er bij WIFO-Anema onlangs een derde zaagmachine van het Duitse topmerk Behringer is…

Toeleveren

Matrho Metals breidt uit in gereedschapsstaal en titanium

07-07 Met de overname van de activiteiten van branchegenoot Metallum en de investering in een…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021