Grob introduceert GMP300 metaalprinter als primeur op open huis

Na twee succesvolle virtuele open-house-evenementen heeft Grob-Werke deze week weer een traditioneel open huis georganiseerd op het hoofdkantoor in Mindelheim (D). De machinebouwer heeft dit jaar groots uitgepakt. Op een vloeroppervlak van maar liefst 5.000 m2 presenteerde Grob samen met ruim 50 partners de nieuwste technologieën, machines én zelfs een heuse primeur. Grob heeft namelijk de nieuwe GMP300 metaalprinter geïntroduceerd en stapt hiermee in de wereld van Additive Manufacturing.

Grob stapt met de nieuwe GMP300 metaalprinter in de wereld van Additive Manufacturing. De metaalprinter maakt gebruik van de zogenaamde Liquid Metal Printing (LMP) technologie. (foto: Grob)

“Na twee virtuele huisbeurzen in 2020 en 2021 zijn we blij dat we onze bezoekers weer persoonlijk kunnen begroeten op onze zesde huisbeurs”, zegt Chief Sales Officer Christian Müller. “We zetten hier niet alleen een oude Grob-traditie voort, we zijn ook trots om de nieuwste Grob-technologieën in de sectoren verspaning, automatisering en elektromobiliteit persoonlijk aan onze gasten te presenteren.” Het middelpunt van de huisbeurs is het Technologie- en Applicatiecentrum (TAC). Om alle machines en oplossingen goed te presenteren en tevens voldoende ruimte te bieden aan een vijftigtal mede-exposanten en partners, is de totale beursoppervlakte vergroot tot circa 5.000 m².

Grob stapt in Additive Manufacturing

Een opvallende verschijning op het open huis was de nieuwe GMP300 metaalprinter die Grob hier voor het eerst aan het publiek heeft voorgesteld. Met de GMP300 biedt Grob voor het eerst een productiesysteem voor de productie van hoogwaardige 3D-geprinte componenten. Het nieuwe Liquid Metal Printing-systeem (LMP) is bij GROB ontwikkeld voor een toekomstgericht, economisch verantwoord en tegelijkertijd flexibel Additive Manufacturing proces dat de nadelen van onder andere poederbedmachines wegneemt. Volgens Grob kennen poederbedmachines veel kritische aspecten, zoals de hoge grondstofkosten in combinatie met de inspanning die gepaard gaat met het hanteren van het metaalpoeder, de lage opbouwsnelheden en dus de lange procestijden, evenals de hoge mate van nabewerkingsstappen om te kunnen voldoen aan de benodigde oppervlaktevereisten. De vele nadelen werken volgens Grob een daadwerkelijk economisch levensvatbaar gebruik tegen. Daarom kiest Grob voor Liquid Metal Printing.

Draad in plaats van poeder

Met de GMP300 brengt Grob een efficiënte en kostenbewuste metaalprinter op de markt voor de flexibele productie van enkelstuks en kleine series. GMP staat voor Grob Metal Printing, en 300 voor de afmeting van het werkgebied (300 mm x 300 mm x 300 mm (XxYxZ)). De GMP300 is uitgerust met drie-assige kinematica en een maximale verplaatsingssnelheid van 30 m/min. De inerte atmosfeer beschermt het werkstuk tegen oxidatie en garandeert een constant goede materiaalkwaliteit. In tegenstelling tot het poederbedproces is draad de grondstof voor het door Grob ontwikkelde LMP-proces. Dit verlaagt niet alleen de materiaalkosten, maar bovendien levert het gebruik van draad geen gezondheids- of explosiegevaar op, waardoor het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen eenvoudiger wordt en extra processtappen zoals ontpoederen van componenten en het zeven en verwerken van het poeder achterwege blijven.

Volgens Grob moet het LMP-proces niet worden gezien als een lasproces, maar als een microgietproces, waarbij weinig tot geen thermische spanningen ontstaan. Hierdoor kunnen niet-lasbare legeringen worden verwerkt en wordt er een homogene microstructuur gecreëerd. Bovendien biedt het proces een hoge flexibiliteit en productiviteit. Flexibiliteit wordt bereikt door de mogelijkheid om snel van materiaal te wisselen zonder overmatige reinigingsinspanning. Dit is haalbaar door de variabele druppeldiameter en door de mogelijkheid om zowel printkop als nozzle te wisselen tijdens het opbouwproces. De hoge productiviteit van het LMP-proces wordt vooral behaald door de hoge opbouwsnelheden en de verminderde nabewerking.

Toekomstgerichte LMP-technologie

LMP-technologie wordt nog niet veel toegepast in de markt. Grob ziet het niettemin als een belangrijke aanvulling op de bestaande Additive Manufacturing processen in de metaalbewerking, dankzij een hoge opbouwsnelheid en een betere componentresolutie in vergelijking met poederbedmachines. “Zonder poederbehandeling kan de integratie van het systeem in een bestaande productielijn worden uitgevoerd zonder extra veiligheidsmaatregelen”, beweert Johannes Glasschröder, teamleider Doctor of Engineering en Additive Manufacturing.

In de eerstvolgende editie van VerspaningsNieuws leest u meer over het Open Huis van Grob.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Verspanen

NOVA MAX freest astronomische onderdelen vijfassig simultaan

14-06 De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van…

3D

Rolls-Royce investeert in twee 3D-metaalprinters van SLM

25-08 Rolls-Royce gaat de systemen gebruiken voor de fabricage van onderdelen voor vliegtuigmotoren. Met 3D-printen…

TechnishowNieuws

Grob presenteert compacte vijfasser live onder spaan op TechniShow

10-08 “De TechniShow komt precies op het goede moment om ons nieuwe bewerkingscentrum aan het…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Verspanen

Grob introduceert drie nieuwe vierassers

17-03 Het virtuele open huis van Grob is een vijfdaags evenement waar oplossingen en producten…

Automatisering

GROB verhoogt flexibiliteit met pallet- en werkstukautomatisering

22-02 Vorig jaar introduceerde GROB jaar de nieuw ontwikkelde GROB-robotcel (GRC) en het palletopslagsysteem (PSS-R).…

Verspanen

Technology Tour Grob en Iscar bij STODT

09-09 De Technology Tour van Grob Benelux en Iscar doet op 6, 7 en 8…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV