Grote doe-het-zelf palletiseerder

Igus breidt zijn Low Cost Automation assortiment uit met een nieuwe drylin XXL lineaire robot. Deze heeft een bereik van 2000x2000x1500 mm en is geschikt voor palletiseertoepassingen tot 10 kilogram. De robot is eenvoudig zelf in te stellen en te programmeren volgens het doe-het-zelf principe – zonder tussenkomst van een systeemintegrator.

De smeermiddelvrije en onderhoudsvrije drylin XXL lineaire robot van igus heft tot 10 kilogram en kost veel minder dan vergelijkbare oplossingen.

Te duur in aanschaf, te complex om te programmeren, te ingewikkeld om te onderhouden: veel kleine en middelgrote bedrijven deinzen ervoor terug om met automatisering aan de slag te gaan. Maar het is gemakkelijk om te beginnen, bewijst de drylin XXL lineaire robot van igus. Het bouwpakket biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en eenvoudig een pick-and-place lineaire robot in gebruik te nemen voor taken op het gebied van palletiseren, sorteren, etiketteren en kwaliteitscontrole. “De kosten van palletiseerrobots gaan het budget van veel kleine bedrijven te boven”, zegt Alexander Mühlens van igus. “Daarom hebben we een oplossing ontwikkeld die vele malen voordeliger is door het gebruik van hoogwaardige kunststoffen en lichtgewicht materialen, zoals aluminium. Het is een investering met een laag risico die zich meestal binnen een paar weken terugbetaalt.”

Snel in elkaar zetten

De koper ontvangt de lineaire robot als bouwpakket. Het bestaat uit twee tandriem assen en een vrijdragende tandheugel as met stappenmotoren met een bereik van 2000x2000x1500 mm. In de maximale lengte is ook tot 6000x6000x1500 mm mogelijk. Daarnaast bevat het pakket een schakelkast, kabels en kabelrupsen en de gratis igus Robot Control (iRC) besturingssoftware. Gebruikers kunnen de componenten in slechts enkele uren assembleren tot een gebruiksklare lineaire robot – zonder externe hulp, voorkennis of een lange trainingsperiode. En als er nog extra componenten zoals camerasystemen of grijpers nodig zijn, zullen gebruikers die snel vinden op de robotica marktplaats RBTX.

De knikarm robot wordt bijvoorbeeld gebruikt op transportbanden die producten wegvoeren van spuitgietmachines. Hier haalt de robot onderdelen met een maximaal gewicht van 10 kilogram van de transportband, transporteert ze met een snelheid tot 500 mm/s en positioneert ze op een pallet met een herhaalbaarheid van 0,8 mm. Het systeem zelf heeft geen onderhoud nodig. De lineaire assen bestaan uit corrosievrij aluminium en de sleden bewegen via glijlagers van hoogwaardige kunststof, die dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen jarenlang een wrijvingsarm droog bedrijf zonder externe smeermiddelen mogelijk maken – zelfs in stoffige en vuile omgevingen.

Onfeilbare programmering

Niet alleen de montage, ook het programmeren van bewegingssequenties vormt geen toegangsdrempel. “Voor veel bedrijven die geen IT-specialisten in huis hebben, is het programmeren van robots vaak een probleem”, zegt Mühlens. “Daarom hebben we iRC ontwikkeld, een gratis software die visueel lijkt op kantoorsoftware en intuïtieve programmering van bewegingen mogelijk maakt. Deze software is gratis en de resulterende low-code programmering kan vervolgens 1:1 op de echte robot worden gebruikt.” De kern van de software is een digitale tweeling van de lineaire robot, waarmee bewegingen met slechts een paar klikken kunnen worden gedefinieerd. Zelfs van tevoren, voordat de robot in bedrijf is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Smeermiddelvrije stangkoppen

06-06 Nu introduceert de specialist in motion plastics een nieuw model voor hogere belastingen. Het…

3D

Online tool igus voorspelt levensduur geprinte tandwielen

08-10 Hoe lang zal mijn geprinte tandwiel meegaan? Om deze vraag te beantwoorden, heeft igus…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X