Smeermiddelvrije stangkoppen

Voortdurend nasmeren van metalen lagerpunten in de voedingsindustrie kost tijd, geld en verhoogt het risico op besmetting. Onderhoudsvrije igubal sferische lagers van igus zijn een economisch en veilig alternatief.

Om deze klus te verlichten heeft igus het assortiment igubal stangkoplagers uitgebreid.

Nu introduceert de specialist in motion plastics een nieuw model voor hogere belastingen. Het is uitgerust met een roestvaststalen behuizing, een zelfsmerende binnenring van polymeer en een roestvaststalen sferische kogel. Hierdoor kunnen zwaardere toepassingen worden omgezet naar toekomstbestendige tribo-technologie.

Stangkoppen vormen een onmisbaar onderdeel van de machine- en installatiebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze worden overal gebruikt om dynamische krachten over te brengen op zwenk-, kantel- en roterende bewegingen. In het proces moeten de koppen steeds opnieuw worden gesmeerd om een wrijvingsarme beweging tussen de glijring en de bolvormige kogel te garanderen.

Om deze klus te verlichten heeft igus het assortiment igubal stangkoplagers uitgebreid. Het nieuwe hybride kunststof/metaal product bestaat uit een stalen behuizing en bolvormige kogel, en een binnenring gemaakt van de hoogwaardige kunststof iglidur A160, die voldoet aan de eisen van zowel de FDA als EU 10/2011. Er zit een vast smeermiddel in iglidur A160, dat in microscopisch kleine hoeveelheden vrijkomt.

Het zorgt voor een wrijvingsarme droge werking tussen de binnenring en de roestvaststalen sferische kogel. De kunststof iglidur A160 is ontworpen in blauw. Dit is een kleur waarop voedselresten en schimmelsporen snel kunnen worden opgespoord tijdens reinigingsinspecties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Grote doe-het-zelf palletiseerder

23-05 Te duur in aanschaf, te complex om te programmeren, te ingewikkeld om te onderhouden:…

3D

Online tool igus voorspelt levensduur geprinte tandwielen

08-10 Hoe lang zal mijn geprinte tandwiel meegaan? Om deze vraag te beantwoorden, heeft igus…

Werkplaatstechniek

Gaffels, stangkoppen en kogelgewrichten

25-02 Nieuw in het programma bij ATB Automation zijn de Bönnekamp mechanische componenten. ATB Automation…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen