Grote LVD tandem is voor Den Oudsten maar een kleine jongen

0
690

Voor Den Oudsten Buigwerken in Rhenen is de nieuwe kantbank van LVD die onlangs is geïnstalleerd eigenlijk een kleine machine. Maar wat heet klein als het gaat om een tandem kantbank met een perskracht van 1280 ton en een totale lengte van 12 meter. Den Oudsten heeft deze nieuwste aanwinst in het machinepark nodig om concurrerend te zijn in het ‘dunne bereik’ tot 8 mm.

De metaalbewerker in Rhenen, specialist in het buigen, snijden en zetten van staal en non ferro metaal (met name in XXL-formaat), beschikte reeds over twee grote kantbanken: een exemplaar van 2500 ton met een lengte van 15,4 meter voor het buigen van maximaal 60 mm dik materiaal en een 1500 tons machine, eveneens 15,4 meter, voor 15 mm over de gehele lengte. Vooral op die laatste bank bewerkte Den Oudsten ook het dunnere materiaal. “Maar we hadden uitbreiding van de capaciteit nodig omdat onze contractklanten flink opschalen”, vertelt Pieter den Oudsten. “Wij zijn sterk in het lasersnijden van plaatmateriaal dat makkelijk te zetten is. Hiervoor beschikken we met vijf lasersnijmachines over veel capaciteit. Door de toenemende drukte zagen we dat de bottleneck zich verplaatste naar het kanten.”

Tandemopstelling
Om dat probleem op te lossen is de kantcapaciteit nu uitgebreid. Voor het eerst is daarbij gekozen voor een machine van LVD. Den Oudsten heeft de kwaliteiten van de kantbanken van de Belgische machinebouwer altijd wel onderkend, maar vond dat de prijs/kwaliteitverhouding ten opzichte van de concurrent net iets te kort kwam. De keuze voor een LVD was dit keer echter snel gemaakt. Den Oudsten: “Wij geloven dat LVD de beste tandemopstelling bouwt. Dat komt onder andere door de kwaliteit van hun banken in het algemeen en hun hoekmeetsysteem. Een tandem heeft voor- en nadelen, het grootste voordeel is dat het prijstechnisch interessant is. Het nadeel is dat je niet ieder product kan zetten, omdat je in het midden tegen de wangen van de banken aan zit. Onze andere twee grote kantbanken hebben echter 12,3 meter tussen de wangen, dus van dat probleem hebben wij geen last.”

Hoekmeetsysteem en buighulpen
Met een derde grote bank erbij kan Den Oudsten nu mooi selecteren in het werkaanbod. De nieuwe tandem bestaat uit twee kantbanken met een lengte van 6100 mm en allebei een tonnage van 640 ton, wat neerkomt op 100 ton per meter. De tandem is uitgerust met het LVD hoekmeetsysteem en in totaal vier meebewegende buighulpen, elk met een draagvermogen van 200 kilo. Dat betekent voor Den Oudsten een enorme verbetering. Allereerst neemt het dunnere materiaal tot 8 mm nu geen capaciteit meer in beslag van de grotere banken. Maar ook kan veel efficiënter en sneller worden gezet. Dankzij de buighulpen hoeft er geen gebruik meer te worden gemaakt van een kraan, die het materiaal soms te snel, soms te langzaam handelt. Bovendien moest bij het precieze werk elke zetting worden gemeten. Dus waren de operators wat voorzichtiger met de zettingen; door de producten wat open te laten staan en dan te corrigeren, speelden ze op safe. Dat hoeft niet meer dankzij het door LVD gepatenteerde unieke hoekmeetsysteem dat 200 keer per seconde de buiging meet en afwijkingen onmiddellijk corrigeert. “Ideaal”, weet Pieter den Oudsten. ”Materiaal is nooit hetzelfde, maar nu kunnen we altijd een nauwkeurigheid garanderen van 0,3 graad. We gaan dus nauwkeuriger werken want dat was 1 graad.”
De nieuwe bank is uitgerust met hydraulische klemmingen zowel onder als boven. Ook dat is een vooruitgang. Het wisselen van gereedschappen is nu een kwestie van inhangen en de knop omzetten. En dan zitten ze muurvast.

‘Drie nieuwe kantbanken’
Met het zetsysteem van LVD beschikt Den Oudsten eigenlijk over drie nieuwe kantbanken: een grote van 12 meter en twee van 6 meter. Bij gebruik van de volledige lengte zijn beide kantbanken nauwkeurig op elkaar afgestemd. “We gebruiken in de software een fictieve as over de hele lengte”, zegt Robin Heinzman van LVD. “Eén machine is de master en de andere volgt deze exact. Zo buig je altijd heel nauwkeurig.”
Pieter den Oudsten gaat er vanuit veelal de hele lengte te benutten. “Wij hebben ons toegelegd op de wat langere bereiken. De meeste producten die we maken hebben een lengte van 8 tot 12 meter. Voor dit werk gaan we veel plezier van deze nieuwe bank beleven.”