Grote stap Pheifer-Industrie Techniek

0

Een grote stap, zo omschrijft Harm Pheifer de komst van de nieuwe Mazak Quick Turn Compact 200MY bij zijn bedrijf Pheifer-Industrie Techniek. Maar het is een stap waar hij geen spijt van heeft.

Pheifer-Industrie Techniek in Leeuwarden is producent van (fijn)mechanische componenten uit voornamelijk roestvrij staal, aluminium en kunststof. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van enkelstuks, prototyping en seriematige draai- en freeswerk. Het machinepark bestond uit een Mazak H400N en een CNC-draaibank van Okuma. Laatstgenoemde machine heeft zich meerdere jaren bewezen, maar was verouderd. Daarom is hij nu ingeruild voor de nieuwe Mazak machine.

Harm Pheifer speelde al langer met de gedachte voor een nieuwe machine: “De aanschaf daarvan stond al op de planning voor als we van parttime overstappen naar volledig zelfstandig. Maar omdat onze oude machine aan vervanging toe was, hebben we deze voor ons grote stap heel snel gemaakt.” De Mazak Quick Turn Compact 200MY beschikt over een doorlaat van 65 mm met 1000 mm tussen de centers, heeft een y-as van 100 mm en een maximale draai-diameter van 340 mm. “Met deze machine heb je alles”, vervolgt Pheifer. “Voor ons is de machine heel compleet en dankzij de 1000 mm tussen de centers is hij bovendien heel universeel.” De machine is in juli geplaatst en in gebruik genomen. “Hij voldoet aan alle wensen”, aldus Pheifer. “Programmeren op de machine is van 1 uur gemiddeld naar 10 à 15 minuten gegaan voor algemene onderdelen. En de maatvastheid is ‘spot on’. Het eerste onderdeel is direct op de geprogrammeerde maat. De grote stap in efficiëntie is duidelijk merkbaar.”