Grote vraag naar stalen dak- en gevelpanelen uit nieuwe fabriek SAB

Tata Steel heeft in Geldermalsen een nieuwe fabriek ter wereld voor de productie van stalen dak- en gevelpanelen gebouwd en onlangs in bedrijf genomen. Volgens de staalproducent is het de modernste en meest innovatieve fabriek ter wereld op dit gebied.

De nieuwe fabriek van SAB in Geldermalsen, waar hightech stalen panelen voor dak- en gevelbekleding worden geproduceerd.

Het volledig duurzame gebouw huisvest twee hightech nieuwe productielijnen, die de leidende rol van SAB-profiel voor stalen profielplaten en sandwichpanelen verder versterken. De nieuwe fabriek vervangt de productielocatie in Nieuwegein, die inmiddels is gesloten. SAB-profiel is een 100% dochteronderneming van Tata Steel Nederland.

Duurzaam bouwen

“De bouw van deze fabriek is een strategisch belangrijke stap voor ons staalbedrijf”, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “We beschikken nu over de modernste installaties en door de grotere productiecapaciteit kunnen we de klanten nog beter bedienen. En dat doen we met innovatieve, toonaangevende producten gemaakt van ons staal uit IJmuiden, waarmee onze klanten duurzaam kunnen bouwen.”

Grote vraag

Er is een grote vraag naar de stalen dak- en gevelpanelen van Tata Steel. De markt voor sandwichpanelen trekt mede aan door toenemende isolatie-eisen, verduurzaming van bestaande gebouwen en de noodzaak om asbestdaken te vervangen. Het gebouw in Geldermalsen is uiteraard voorzien van dak- en gevelpanelen van Tata Steel.

Regionale werkgelegenheid

“Door in dezelfde regio te bouwen, konden de medewerkers uit de inmiddels gesloten vestiging in Nieuwegein in dienst blijven”, aldus Govert Kockelkoren, directeur van SAB-profiel. “Door de grote vraag verwachten we onze productiecapaciteit nog verder uit te breiden door extra personeel aan te trekken, waarmee we de regionale economie verder versterken. Door gebruik te maken van onze eigen stalen producten en de allerlaatste technieken op het gebied van duurzaam bouwen is deze vestiging een prachtig visitekaartje voor ons bedrijf en voor onze producten.”
De nieuwe locatie in Geldermalsen biedt voldoende uitbreidingsmogelijkheden en heeft een goede aansluiting op het wegennet via de vlakbij gelegen A15 en A2.

Showcase duurzaam bouwen

De nieuwe fabriek van Tata Steel is een ware showcase voor duurzaam bouwen. Warmtepompen maken aardgas overbodig en er liggen 5.300 zonnepanelen op het dak. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiebesparende technieken als led-verlichting, frequentieregelaars en automatisch afschakelen van apparatuur. SAB-sandwichpanelen van voorgelakt staal zorgen voor de warmte-isolatie van gevels en daken en zijn recyclebaar. Als coating is gekozen voor de nieuwe, revolutionaire 3-laags Colorcoat Prisma van Tata Steel Colors. De nieuwe fabriek heeft een vloeroppervlakte van 18.000 m², is 12 meter hoog, 166 meter breed en 233 meter lang. Door ervoor te zorgen dat er veel daglicht naar binnen komt, is de nieuwe vestiging ook een bijzonder prettige werkomgeving voor de medewerkers, die ook bij het ontwerpen van het gebouw en de aanschaf van de productielijnen zijn betrokken.

SAB-profiel

De duurzame en innovatieve dak- en gevelbekleding van SAB-profiel wordt veel toegepast in industriële gebouwen, in logistieke distributiecentra en in een grote diversiteit aan overige gebouwen. SAB-producten zijn onder meer toegepast in het Thialf Stadion, distributiecentra van alle grote supermarktketens in Nederland en van Bol.com, Filminstituut Eye, Wildlands in Emmen, het AZ-stadion en ook op Schiphol en de luchthavens van Dubai, Qatar en Shanghai. SAB-profiel (200 medewerkers) is marktleider in Nederland en heeft vestigingen in IJsselstein, Geldermalsen en Niederaula (D).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Sensoren houden industriële installaties veilig en actueel

06-12 Binnen de huidige industriemarkt zijn verouderde installaties (‘ageing assets’)  een steeds actueler thema. Omdat…

Materialen

Tata Steel neemt continugietmachine in gebruik

20-10 Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren,…

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

Bedrijf en Economie

FNV: Plan voor groen staal Tata Steel technisch haalbaar

06-09 Cihan Lacin, bestuurder FNV Metaal: “Dit is goed nieuws voor het klimaat, Tata Steel…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Bedrijf en Economie

FNV presenteert vergroeningsrapport Tata Steel

10-06 Tijdens een manifestatie op het Plein voor de Tweede Kamer spreken meerdere Tweede Kamerleden,…

Bedrijf en Economie

FNV: Tata Steel kan veel sneller vergroenen

14-05 Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal: “Ons plan laat zien dat vergroenen samen kan gaan…

Personeel en Opleiding

FNV werkt aan groen toekomstplan Tata Steel

20-04 Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal: “De IJmond en de staalindustrie zijn onlosmakelijk met elkaar…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X