Haimer gaat 4000 gereedschapshouders per dag produceren

0
201

Haimer, systeemaanbieder voor het totale gereedschapsmanagement, heeft ook in 2018 haar omzet weer flink zien groeien: met 18 procent maar liefst. Een belangrijke basis voor verdere groei legt de nieuwe productiefabriek vlakbij de hoofdvestiging in Igenhausen (bij Augsburg).

Wie wil groeien moet over de benodigde productiecapaciteit beschikken. Nadat Haimer op de hoofdvestiging op haar limieten stootte, besloot het bedrijf in 2017 om 5 kilometer verderop nieuw productiepotentieel op te bouwen. Er werd een bedrijfsterrein van 15.000 vierkante meter met enkele productiehallen en een klein kantoorgebouw overgenomen. Hier werd tevens een nieuwe productiehal van meer dan 4000 vierkante meter gebouwd, waar nu de bewerking van de gereedschapsopnames plaatsvindt. Ook de opslag van ruw materiaal is hier naar toe verplaatst.

Investering in machines
Als alles helemaal klaar is kan Haimer 4000 gereedschapshouders per dag produceren. Directeur Andreas Haimer: “Daarmee zijn we dan wel de grootste productiefabriek van roterende gereedschapsopnames wereldwijd. En dat in de hoogkwalitatieve sector 100% made in Germany.” Om dit te realiseren investeert zijn bedrijf nog dit jaar in tal van CNC draai- en freesmachines. Ook voor de slijpbewerking in Igenhausen worden nieuwe machines aangeschaft, om te voorkomen dat daar een nieuwe bottleneck ontstaat.

Haimer gaat 4000 gereedschapshouders per dag produceren
Haimer kan binnenkort 4000 gereedschapshouders per dag produceren.

Digitalisering
Bijzonder sterk groeit ook het gebied gereedschapskrimptechniek, waar Haimer scoort met gepatenteerde innovaties. Ook met de instelapparaten van Haimer Microset boekt de familieonderneming succes, zowel met de kleine apparaten als met de semi- en volautomatische apparaten die helemaal digitaal verbonden kunnen worden met werktuigmachines om actuele gereedschapsdata beschikbaar te stellen. Andreas Haimer is ervan overtuigd dat de digitalisering van de verspaning in de toekomst een grote rol speelt. “We hebben al vele projecten uitgevoerd om ons complete productenprogramma daarop in te richten.” Dit jaar wordt onder andere Haimer DAC (Data Analyzer & Copmtroller) doorontwikkeld en marktrijp gemaakt om daarmee compleet gedigitaliseerde oplossingen rondom het gereedschap(data)management te kunnen aanbieden.

Meer export
Groeimotoren zijn voor Haimer naast Azië en Amerika ook Duitsland en de andere Europese markten. Het exportaandeel ligt inmiddels boven de 70 procent en de tendens is stijgend. Zo gaat binnenkort de verkoop- en servicevestiging Haimer France-Belux van start met een eigen kantoor en showroom in Lyon.