Haimer gezichtsmasker bewijst: we kunnen de prijsvechters aan

0

Haimer is er samen met een klant die spuitgietgereedschappen produceert in geslaagd om in korte tijd een hoogwaardig gezichtsmasker te ontwikkelen, certificeren en produceren, dat het gevaar van infectie door druppels voorkomt. De twee bedrijven bewijzen hiermee dat in West-Europa met een uitgekiend productieproces hoogwaardige producten kunnen worden gemaakt, die kunnen concurreren met de prijsvechters in het verre oosten. Wellicht een voorbode voor de ontwikkelingen na corona: kortere toeleverketens en lokale productie.

Elke crisis biedt kansen. Die stelling bracht de bedrijfsleiding van Haimer, systeemaanbieder voor het totale gereedschapsmanagement in de verspaning – op het idee een product te ontwikkelen dat naast de medewerkers in de industrie ook mensen in andere beroepen beschermt. Eind maart vormde zich zo het idee van een Haimer Face Shield, een transparant scherm dat gevaarlijke druppels weghoudt van ogen, neus en mond en tegelijk aangenaam is om te dragen.

Beter product

Het Haimer Face Shield Model 1.
Het Haimer Face Shield Model 1.

Haimer is de eerste om toe te geven dat dit zeker geen nieuw productidee is. Zulke schermen zijn er immers al. Ze worden in de regel geproduceerd in het verre oosten, waar ze buiten crisistijden voor een paar cent te koop zijn. Maar kunnen ze ook in Duitsland economisch worden geproduceerd? Misschien zelfs met verbeterde functies? Haimer was daarvan overtuigd en zette een eigen ontwikkelings- en constructieteam aan het werk om de gewenste functies en de constructieve details van het masker uit te werken.

Daarbij was wel duidelijk dat voor de gereedschapsbouw en het productieproces een partner nodig was. Dat werd de Deckerform Groep, een klant van Haimer. Deze specialist in matrijzenbouw en kunststoftechniek koopt al jaren gereedschapshouders en diverse volhardmetalen frezen van Haimer. Ook beschikt het over een balanceerapparaat en een modern krimpapparaat. Van een producent van gereedschappen en matrijzen heeft Deckerform zich ontwikkeld tot een systeemleverancier voor de kunststofbewerking. Het bedrijf ontwikkelt en produceert niet alleen producten, maar is ook in staat om aan de hand van vul- en slijtageanalyses, FEM stevigheidsberekeningen en topologische verbeteringen het spuitgieten van onderdelen te optimaliseren.

Gereedschapstechniek

Het gereedschap voor het gezichtsmasker bij de eerste productie op een spuitgietmachine bij Deckerform.
Het gereedschap voor het gezichtsmasker bij de eerste productie op een spuitgietmachine bij Deckerform.

Al met al een prima partner voor het gezichtsmasker project. In nauwe samenwerking gingen medewerkers van beide bedrijven aan te slag met voorstellingen van het product, de benodigde gereedschappen en het optimale productieproces.

Uitgaande van een spuitgietsimulatie, die vanwege de zeer dunne wanddikte en de lange stroomwegen dringend noodzakelijk was, vulden de kunststofspecialisten de constructie van Haimer aan met aanspuitopeningen en verdelers. Ook planden ze de gereedschapstechniek: waar zijn verwarmingskanalen nodig, waar zijn vormdragers noodzakelijk, wat zijn de wanddikteverhoudingen en waar zijn toucheringen nodig? Daarbij is steeds gelet op een optimale verspaning: de vormgereedschappen moesten hoofdzakelijk worden gefreesd om tijdrovend eroderen te vermijden. Zo werden bijvoorbeeld de ribben in hun diepte/breedte verhouding en de radii zo vormgeven dat ze konden worden gefreesd.

Krimp klauwplaten

Juist hier, bij het frezen in de matrijzenbouw, is het partnerschap tussen Haimer en Deckerform waardevol. De verspaningsspecialisten bij Deckerform gebruiken de Haimer krimp klauwplaten, met name de Power Shrink Chucks, die dankzij hun optimale ontwerp een hoge stijfheid combineren met maximale demping van trillingen. Daardoor zijn ze geschikt voor freestoepassingen met hoge snelheid en hoge nauwkeurigheid. Voor diepe caviteiten, zoals ribben, gebruiken de matrijzenbouwers de Haimer Power Mini Shrink Chucks, die door hun slanke buitencontouren ideaal zijn voor het 5-assig bewerken van lastig toegankelijke onderdelen.

Krimpen en balanceren

Bij het krimpproces let Deckerform ook op kwaliteit, bedieningsgemak en actuele datahandling. Daarom investeerde het bedrijf in een high-end krimpapparaat uit de Power Clamp i4.0 Premium serie van Haimer. Voor de digitale data-overdracht aan de werktuigmachine integreert Deckerform RFID-chips in de gereedschapshouder. Die moeten daarna dan opnieuw worden gebalanceerd, maar de voordelen zijn dat wel waard. Het nauwkeurige balanceren gebeurt op een Haimer Tool Dynamic Comfort balanceermachine. De jongste investeringen die bij Haimer zijn gedaan betreffen volhardmetalen frezen. Deckerform gebruikt onder meer schachtfrezen in de 2,5xD variant voor het voorbewerken, vanwege het spaanvolume, de standtijd en kwaliteit van de bewerking.

De partners slaagden er in productontwikkeling en gereedschapsconstructie voor het masker zo te integreren dat de gereedschapsbouw al na een week aan de slag kon. Maar ook hier was intensieve afstemming nodig. Er werd een testgereedschap gemaakt om de wanddikte flexibel te kunnen instellen.

Ook werden materiaaltesten gedaan. Alles was erop gericht de hoogste kwaliteit te bereiken. Dat geldt voor het ontwerp en de functionaliteit van de gezichtsbescherming, de eenvoudige omgang ermee en de goede verdraagbaarheid. “We willen met dit project immers ook bewijzen dat we in staat zijn in Duitsland betere producten tegen concurrerende kosten te produceren”, zegt hoofd marketing Tobias Völker van Haimer.

Bij het frezen van het spuitgietgereedschap voor het gezichtsmasker werd onder meer de slanke gereedschapsopname Power Mini Shrink ingezet.
Bij het frezen van het spuitgietgereedschap voor het gezichtsmasker werd onder meer de slanke gereedschapsopname Power Mini Shrink ingezet.

Ergonomische uitvoering

Het Haimer Face Shield Model 1 bestaat behalve uit een vizier uit twee delen: de vizierhouder en de hoofddrager. Opvallend is de ergonomische uitvoering. Door instelbare banden kan het optimaal op het hoofd van de drager aangepast worden. Bij het voorhoofd zorgt een weke, wisselbare stofinzet voor het beste draagcomfort.

Het is met adembeschermingsmaskers en extra brillen te combineren. Omdat het naar voren kan worden opgeklapt hoeft het bij telefoneren, drinken of de wissel van ademmaskers niet afgenomen te worden. Volgens Haimer kan het masker privé én beroepsmatig worden gebruikt, vooral bij producerende bedrijven en kantoren omdat het blikveld niet wordt beperkt. Maar ook voor dienstverleners die dicht bij klanten moeten zijn is het geschikt. Het masker voldoet aan verschillende normen.

Eind mei waren de eerste proeven, waarna de laatste verbeteringen volgden. Voor de productie van de eerste 1000 delen stelde Deckerform zijn Technicum beschikbaar, een hal met vijf spuitgietmachines. Voor de montage en industriële productie is Haimer verantwoordelijk, evenals voor de toekomstige serieproductie op de eigen machines. De automatisering daarvan doet wederom Deckerform, dat hiermee veel ervaring heeft. Begin juni zijn de eerste producten uitgeleverd. Ze zijn geschonken aan naburige ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Inmiddels kan iedereen de Haimer Face Shield kopen.