Haimer houdt vertrouwen ondanks Coronavirus en Boeing-debacle

Voor Haimer was 2019 een jaar met twee gezichten. Kon aanvankelijk de omzet van het jaar daarvoor nog worden overtroffen, in het tweede halfjaar was er spraken van duidelijk mindere resultaten. Al met al werd 2019 afgesloten op hetzelfde hoge niveau als 2018. Voor 2020 verwacht de bedrijfsleiding dat de conjunturele omgeving tot rust komt en ongeveer hetzelfde resultaat kan worden behaald.

De onzekerheid bij productiebedrijven is wereldwijd groot. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn bekend: de grote veranderingen in de automobielindustrie en handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. Directeur Andreas Haimer van het Duitse familiebedrijf: “Sinds midden vorig jaar merken wij de terughoudende investeringsbereidheid bij veel toeleveranciers in de automobielindustrie. Ook de productiestop voor de Boeing 737 Max zal voor onze industrie consequenties hebben. Daarbij is hele business in Azië vooral met China erg lastig geworden. Het eerste kwartaal 2020 kan door het Coronavirus ook afgeschreven worden. Ondanks deze uitdagingen blijven we optimistisch. De situatie in deze markten zou in de tweede helft van het jaar tot rust moeten komen. Als de investeringsfile dan oplost, streven wij naar eenzelfde resultaat als de twee voorgaande jaren.”

4000 gereedschaphouders per dag

De productiecapaciteit die daarvoor nodig is, is gereed. Eind 2018 nam het familiebedrijf in de buurt van Augsburg een nieuwe productielocatie in bedrijf. Hier kunnen dagelijks we dagelijks 4000 kwalitatief hoogwaardige gereedschaphouders produceren, 100 procent Made in Germany.”

Duo-Lock wisselkoppen

De omzet met hardmetalen gereedschappen voor hoogvermogen frezen is bij Haimer zelfs gegroeid, vooral door het wisselkopsysteem Duo-Lock. Volgens de directeur is deze positieve ontwikkeling niet alleen te danken aan de gepatenteerde technische voordelen, maar  ook aan de uitbreiding van het aanbod met extra geometrieën en verlengingen.

De Haimer gereeedschapopnames zorgen voor stabiele verspaning.

De Haimer gereeedschapopnames zorgen voor stabiele verspaning.

Digitalisering

Voor de toekomst ziet Andreas Haimer dat zijn onderneming goed is uitgerust. “De digitalisering van de productieprocessen levert nu al een succesfactor op voor elke onderneming. Daarop zijn we heel goed ingesteld. Omdat we voor het product een complete en naadloze doorgifte van data kunnen bieden: van gereedschap, gereedschapopname inclusief de spanenbeheer, het krimpen tot en met de het gereedschap voorinstellen en de inzet op de machine.” Aanvullend heeft Haimer eigen Tool Management Software ontwikkelt, de Haimer DAC (Data Analizer und Controller), die de uitwisseling van ‘sol en ist’ waarden alsmede andere gereedschapsdata tussen de individuele stations in de gereedschappenruimte en het ondernemingsnetwerk genereert en managet.

Om voor de verdere toekomst goed voorbereid te zijn, doet Haimer niet alleen r&d in eigen huis maar neemt ook deel aan diverse projecten met hogescholen en academische opleidingsinstituten waarin fundamenteel onderzoek wordt gedaan naar thema’s als het dempen van trillingen, additieve productie en kryogene verspaning. Ook wordt principieel aan de optimalisatie van het verspaningsproces en slimme digitale tooling gewerkt.
Haimer ontwikkelt en produceert innovatieve hoognauwkeurige producten voor het verspanen van metaal voor onder andere de branches automotive, lucht- en ruimtevaart, energie, railverkeer en algemene machinebouw. Tot het productenprogramma behoren diverse  gereedschapopnames en alle gebruikelijke interfaces en lengtes.  Volhardmetalen snijgereedschappen, en machines voor krimp- en balanceertechniek, alsmede 3D meetapparaten en gereedschapvoorinstelapparaten.

TechniShow

De Nederlandse vestiging van Haimer is binnenkort exposanten op de TechniShow en een van de initiatiefnemers van het SMART Machining Platform dat zich daar presenteert.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer automatiseert complete gereedschapskamer

30-11 Tijdens de EMO in Milaan heeft de producent van gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, voorinstelapparaten,…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Verspanen

Nieuwe skiving-functie vereenvoudigt voorinstellen met Haimer Microset VIO Linear

09-06 Het bereiken van een nauwkeurige synchronisatie tussen de tandwielfrees en het tandwiel is van…

Personeel en Opleiding

Monteurs uitgezonderd van quarantaineplicht

02-06 De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Bedrijf en Economie

VDL positiever over 2021 ondanks uitdagingen van formaat

22-03 De gecombineerde omzet is in 2020 uitgekomen op 4,686 miljard euro, een daling van…

Verspanen

Haimer virtualiseert applicatiecentrum

30-12 Het applicatiecentrum van Haimer in Igenhausen (D) is de afgelopen jaren door veel klanten…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X