Hannover Messe: digitaal en duurzaam

Hannover Messe legt van 25 tot 29 april 2022 de focus op digitalisering en duurzaamheid. Daarmee wil ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor industriële technologie het thema klimaatbescherming onder de aandacht brengen in het bedrijfsleven en de industrie. Digitalisering, automatisering en regeneratieve energie kunnen gezamenlijk een bijdrage leveren aan een klimaatneutrale en duurzame productie.

3D-printen is een sleuteltechnologie om lichtgewicht te construeren, het materiaalverbruik te reduceren en de CO2-uitstoot te verminderen. (Foto: GM)

“We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “Digitalisering, automatisering, innovatieve technologieën en regeneratieve energie: deze bestaande trends zijn de dynamische drijfveren voor het behalen van gestelde klimaatdoelen. Alle technologische gebieden moeten samenwerken en constructieve communicatie initiëren tussen het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap en de samenleving.

Met een globale en thematische focus biedt Hannover Messe 2022 hiervoor het ideale platform.” Digitalisering omvat onderwerpen als netwerken, data-analyse, Internet of Things, platforms, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging. Om te overleven tegen de wereldwijde concurrentie, moeten bedrijven digitalisering gebruiken om producten sneller en efficiënter te ontwikkelen, produceren en verkopen. In Hannover laten bedrijven uit de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, installatiebouw en IT zien hoe ze volledige procesketens kunnen automatiseren en digitaliseren voor een klimaatneutrale productie.

Klimaatneutrale productie

Onder het hoofdthema ‘Industrial Transformation’ laten toonaangevende internationale bedrijven zien hoe ze succesvol kunnen overschakelen naar een gedigitaliseerde, efficiënte en klimaatneutrale productie. Zo laten bedrijven uit de energie-industrie zien hoe ze groene waterstof efficiënt kunnen produceren en wat de potentie is van groene waterstof voor energie-intensieve industriële bedrijven. Daarnaast laten industriële bedrijven energie-efficiënte technologieën zien die CO2 verminderen.

Denk hierbij aan digitalisering en automatisering waarmee genetwerkte productiesystemen efficiënter kunnen werken om hulpbronnen te besparen. Innovatieve technologieën zoals 3D-printen creëren op maat gemaakte componenten, die in ruil daarvoor de voorraden en het gebruik van materialen verminderen. Tevens wordt er tijdens de Hannover Messe aandacht geschonken aan lokaal produceren. Niet alleen zorgt dit voor een lagere CO2-uitstoot, maar het voorkomt ook de nadelige gevolgen van kwetsbare wereldwijde toeleveringsketens.

Digitaal vult fysieke beurs aan

Hannover Messe 2022 legt de nadruk op een fysieke beurs. Op de hielen van de pandemie willen exposanten en bezoekers elkaar persoonlijk ontmoeten, producten en oplossingen van dichtbij ervaren en netwerken met de industriële gemeenschap. Uitgebreide digitale presentatiemogelijkheden breiden het aanbod uit. “Hannover Messe brengt het beste van twee werelden samen en verbetert het unieke fysieke aanbod met innovatieve digitale deelnamemogelijkheden. Dit maakt Hannover Messe nog waardevoller voor deelnemende bedrijven”, legt Köckler uit.
Portugal is partnerland op Hannover Messe 2022. Onder het motto ‘Portugal Makes Sense’ presenteert Portugal zich zowel op de beurs als in forums en seminars. De focus ligt op industriële toelevering, digitale platforms en energieoplossingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

GPM heeft veel profijt van digitalisering en gebruik van data

07-05 Nu is het een 70” (inch) touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn…

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Materialen

Lichtgewicht materiaal kan oplossing zijn voor verlagen CO2-uitstoot

10-07 Het samenwerkingsproject werd onlangs tijdens een handelsmissie in België gepresenteerd aan zowel het Nederlandse…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV