Hannover Messe: digitaal en duurzaam

Hannover Messe legt van 25 tot 29 april 2022 de focus op digitalisering en duurzaamheid. Daarmee wil ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor industriële technologie het thema klimaatbescherming onder de aandacht brengen in het bedrijfsleven en de industrie. Digitalisering, automatisering en regeneratieve energie kunnen gezamenlijk een bijdrage leveren aan een klimaatneutrale en duurzame productie.

3D-printen is een sleuteltechnologie om lichtgewicht te construeren, het materiaalverbruik te reduceren en de CO2-uitstoot te verminderen. (Foto: GM)

“We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “Digitalisering, automatisering, innovatieve technologieën en regeneratieve energie: deze bestaande trends zijn de dynamische drijfveren voor het behalen van gestelde klimaatdoelen. Alle technologische gebieden moeten samenwerken en constructieve communicatie initiëren tussen het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap en de samenleving.

Met een globale en thematische focus biedt Hannover Messe 2022 hiervoor het ideale platform.” Digitalisering omvat onderwerpen als netwerken, data-analyse, Internet of Things, platforms, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging. Om te overleven tegen de wereldwijde concurrentie, moeten bedrijven digitalisering gebruiken om producten sneller en efficiënter te ontwikkelen, produceren en verkopen. In Hannover laten bedrijven uit de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, installatiebouw en IT zien hoe ze volledige procesketens kunnen automatiseren en digitaliseren voor een klimaatneutrale productie.

Klimaatneutrale productie

Onder het hoofdthema ‘Industrial Transformation’ laten toonaangevende internationale bedrijven zien hoe ze succesvol kunnen overschakelen naar een gedigitaliseerde, efficiënte en klimaatneutrale productie. Zo laten bedrijven uit de energie-industrie zien hoe ze groene waterstof efficiënt kunnen produceren en wat de potentie is van groene waterstof voor energie-intensieve industriële bedrijven. Daarnaast laten industriële bedrijven energie-efficiënte technologieën zien die CO2 verminderen.

Denk hierbij aan digitalisering en automatisering waarmee genetwerkte productiesystemen efficiënter kunnen werken om hulpbronnen te besparen. Innovatieve technologieën zoals 3D-printen creëren op maat gemaakte componenten, die in ruil daarvoor de voorraden en het gebruik van materialen verminderen. Tevens wordt er tijdens de Hannover Messe aandacht geschonken aan lokaal produceren. Niet alleen zorgt dit voor een lagere CO2-uitstoot, maar het voorkomt ook de nadelige gevolgen van kwetsbare wereldwijde toeleveringsketens.

Digitaal vult fysieke beurs aan

Hannover Messe 2022 legt de nadruk op een fysieke beurs. Op de hielen van de pandemie willen exposanten en bezoekers elkaar persoonlijk ontmoeten, producten en oplossingen van dichtbij ervaren en netwerken met de industriële gemeenschap. Uitgebreide digitale presentatiemogelijkheden breiden het aanbod uit. “Hannover Messe brengt het beste van twee werelden samen en verbetert het unieke fysieke aanbod met innovatieve digitale deelnamemogelijkheden. Dit maakt Hannover Messe nog waardevoller voor deelnemende bedrijven”, legt Köckler uit.
Portugal is partnerland op Hannover Messe 2022. Onder het motto ‘Portugal Makes Sense’ presenteert Portugal zich zowel op de beurs als in forums en seminars. De focus ligt op industriële toelevering, digitale platforms en energieoplossingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hannover Messe 2023: vijf megatrends

20-02 Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Automatisering

Zelfbediening als digitaliseringsstrategie

12-12 Wat is zelfbediening? Zelfbediening voor metaalbewerkers houdt in dat klanten zelf aanvragen kunnen indienen.…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Materialen

Digitalisering arriveert in staalindustrie

31-08 Nieuwe digitaliseringsoplossingen zullen een centraal thema zijn op de komende metallurgiebeurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Bedrijf en Economie

Comeback Hannover Messe trekt 75.000 bezoekers

08-06 Volgens Jochen Köckler, topman van beursorganisator Deutsche Messe, kwam de comeback van Hannover Messe…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen