Hatek bouwt lasrobot Hooymans Products om

0

Hatek heeft de Fanuc lasrobot van Hooymans Products, die was ingericht voor plasma- en TIG-lassen, in korte tijd omgebouwd tot een flexibel inzetbare lasrobot. De productie kan nu snel schakelen tussen plasma/TIG en MIG/MAG om klanten nog beter te bedienen.

Hooymans Products in Roelofarendsveen kan voor bedrijven volledige productieprocessen uit handen nemen. Van ontwerp, prototyping en testen tot daadwerkelijke productie en zelfs procesoptimalisatie. Met haar uitgebreide productiefaciliteiten kan het bedrijf snel schakelen in productie van grote tot kleine aantallen. Watersnijden, poedercoaten, vacuümvormen en diverse verbindingstechnieken zijn voorbeelden van veelgebruikte technieken die het bedrijf hierbij uitvoert.

Schakelen tussen lasprocessen
Hooymans maakt al meer dan 15 jaar gebruik van een Fanuc lasrobot, die werd ingezet voor plasma- en TIG-lassen. Omdat gerobotiseerd MIG-/MAG-lassen een wens was, werd Hatek gevraagd mee te denken over een flexibele oplossing. Hierbij was noodzakelijk dat de robot snel kon schakelen tussen verschillende lasprocessen, vanwege de vele en diverse producten die Hooymans produceert. Samen met lasmachinefabrikant EWM heeft Hatek de omvorming van de installatie verzorgd. Zo is een nieuwe EWM pulserende lasstroombron ingezet en is de nieuw aangesloten apparatuur gemakkelijk te verwisselen, waaronder de interface, draadaanvoerunit en watergekoelde Binzel robot-lastoorts. De Fanuc lasrobot is hierna zo geprogrammeerd dat zowel de nieuwe als oude situatie ingezet kan worden voor productie. De aanpassingen binnen het robotiseringsproject zijn in twee dagen tijd gerealiseerd, waardoor de lasproductie bij Hooymans minimaal heeft stilgestaan.