HBM Benelux viert 25-jarig bestaan

0

De Benelux-vestiging van Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), de Duitse producent van meetopnemers, apparatuur en software voor data-acquisitie, viert dit jaar haar 25-jarige bestaan. HBM Benelux werd op 1 april 1993 in Nieuwegein opgericht voor de verkoop en servicing van de HBM-oplossingen in de Benelux. Het Duitse moederbedrijf, bestaat al meer dan 65 jaar en is een van de grootste aanbieders van meetopnemers en data-acquisitiesystemen ter wereld.

HBM levert complete test- en meetoplossingen – van sensor tot en met software – voor industriële processen en testlaboratoria. Het bedrijf ontwikkelt en produceert een breed scala aan meetopnemers om fysische grootheden als druk, gewicht, koppel en kracht te meten en een aantal modulair opgebouwde data-acquisitiesystemen onder de merknamen Genesis HighSpeed, QuantumX, SoMat, PMX en ClipX. Daarnaast ontwikkelt HBM software voor de verwerking en visualisatie van meetgegevens onder de namen Catman, nCode en Perception. Zowel de sensoren, de data-acquisitiesystemen als de software zijn geschikt voor een breed scala van toepassingen in uiteenlopende bedrijfstakken. De systemen worden onder meer gebruikt in onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, in de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore, robots en in de agrarische sector.

HBM Benelux werd in 1993 in Nieuwegein opgericht. Door de overname van de Genesis HighSpeed-productlijn in 2009 werd de R&D-vestiging van Genesis in Dongen onderdeel van HBM. In oktober 2011 verhuisde HBM Benelux naar een nieuw pand aan de Schutweg in Waalwijk, waar zowel de sales- en service-afdelingen van HBM als de R&D-activiteiten van Genesis werden ondergebracht. Hier werken zo’n 35 medewerkers. HBM Benelux mag een groot aantal onderzoeksinstituten, machinebouwers en bedrijven uit de vliegtuigbouw en de automobielindustrie tot zijn klantenkring rekenen zoals Bosch, Siemens, CNH, DAF Trucks, Goodyear, Kema, DEKRA Certification, Marin, Philips en TNO.

In 2016 werd HBM Benelux organisatorisch onderdeel van de regio Noordwest-Europa, waaronder ook Groot-Brittanniё en Scandinaviё vallen. De dagelijkse leiding van Noordwest-Europa is in handen van directeur Ben Keetman, een van de oprichters van HBM Benelux. De toepassing van test- en meetoplossingen wordt zo complex, dat niet alle regio’s individueel alle expertise in huis kunnen hebben. Dankzij de clustering van deze landen kan HBM Benelux nu profiteren van de kennis en ervaring, die in Noord-Europa is opgedaan met de monitoring van grotere objecten in bijvoorbeeld de windenergie en de olie- en gaswinning, maar ook tunnels, bruggen en andere infrastructuurprojecten.

Online gids over het meten van rek
HBM heeft een portal over het meten van rek online gezet. De ‘Strain Measurement online guide’ bevat informatie over het meten van rek, een overzicht van sensoren en tips van HBM-experts. De gids biedt een handleiding voor de selectie en installatie van rekstroken, maar ook informatie over data-acquisitie en analyses met behulp van rekstroken. De gids bestaat uit twee delen over de toepassing van elektrische en optische rekstroken. De traditionele, elektrische rekstroken zijn de belangrijkste instrumenten voor het meten van materiaalmoeheid en voor de productie van test- en meetinstrumenten. Toch zijn er nog steeds vragen die lastig te beantwoorden zijn: hoe bereken je de belasting van materiaal door het meten van de rek? Hoe kies je de juiste rekstrook en hoe installeer je die op de juiste manier? Optische rekstroken, die gebaseerd zijn op de Fiber Bragg Grating (FBG) technologie mogen zich in een steeds grotere belangstelling verheugen; vooral voor de monitoring van infrastructuur. Maar hoe werkt een optische sensor? Hoeveel sensoren kunnen in een enkele vezel geïntegreerd worden? De deskundigen van HBM hebben alles in het werk gesteld, om antwoorden te vinden op vragen met betrekking tot het meten van rek; of die metingen nu met behulp van elektrische of fiberoptische rekstroken worden uitgevoerd. Voor het bestellen van rekstroken is er de webshop van HBM. Het assortiment bestaat uit meer dan 250 verschillende soorten rekstroken.

www.hbm.com