Heku Tools brengt nieuws over kottergereedschappen en spantorens

0

Heku Tools, specialist in verspaning en spansystemen, informeert de bezoekers op METAVAK over de nieuwste producten van zijn fabrikanten. Diverse fabrikanten, zoals Big Kaiser en Allmatic, demonstreerden in september hun innovaties op de EMO in Hannover.

Big Kaiser liet daar zien hoe in deze tijd van digitale ontwikkelingen veiliger, sneller, eenvoudiger en proceszeker kan worden gekotterd. De kotterspecialist presenteerde onder meer de kleinste digitale kotterkop ter wereld, de EWE Downsize (ook wel de EWE 04-7 genoemd). Vanwege zijn extreem compacte afmetingen heeft deze kotterkop anders dan zijn voorgangers geen eigen display voor de weergave van de diameterinstelling. In plaats daarvan maakt hij eenvoudig draadloos verbinding met de Big Kaiser snijdata-App voor smartphones, tablets en smartwatches.

Nico Tuijtel van Heku Tools demonstreerde op de EMO met zijn eigen smartphone hoe eenvoudig dat gaat. Terwijl hij sleutelde aan de nauwkeurige instelling van de kotterkop, werden de tolerantievelden door dynamisch wisselende kleuren op het scherm van zijn mobiele telefoon aangegeven. Zo vereenvoudigt de App de controle en configuratie van kotterkoppen aanmerkelijk. Operators kunnen efficiënter werken en het risico van dure fouten wordt geminimaliseerd. De EWE Downsize heeft een lengte van 26 mm en een buitendiameter van 19,6 mm en is ideaal voor toepassing in werktuigmachines met de spindelformaten ISO 20, HSK-E25 en groter. De kop dekt een diameterbereik af van 0,4 tot 7 mm. Hij maakt een traploze lengteverstelling van de gereedschapshouder en een maximale bewerkingsdiepte van 16 mm mogelijk.

Volautomatisch kotteren
Een ander hoogtepunt op de stand van Big Kaiser was de nieuwe EWA, een intelligente, volautomatische kotterkop, die live werd gedemonstreerd op een Fanuc CNC-machine. De EWA kan volautomatisch – dus zonder menselijke handelingen – worden gebruikt en hoeft niet meer gestopt te worden voor metingen en handmatige instellingen van de kotterkop. Dat gaat allemaal via de besturing. Dit maakt een extreem nauwkeurige, snelle en kostengunstige kotterbewerking mogelijk met een grote tijdsbesparing. De hele kottercyclus werd automatisch doorgevoerd op de Fanuc machine: voorbewerking, meten en aansluitend het instellen van het gereedschap voor de finish-bewerking. De EWA kan met zijn uitgebreide standaardtoebehoren van Big Kaiser worden ingezet en laat zich probleemloos in bestaande systemen integreren. Behalve Fanuc, zijn ook machines van Makino al voorbereid op deze integratie. De nieuwe EWA wordt in eerste instantie in twee modellen aangeboden: als EWA peripheric, met een diameter van 68 tot 90 mm, en als EWA centric met een centrale boorstang met binnenkoeling voor kleinere diameters. Andere modellen zijn in ontwikkeling.

Allmatic presenteerde een configurator om zelf online een spantoren samen te stellen.

Eigen spantoren samenstellen
Allmatic, fabrikant van machineklemmen en spansystemen, liet op de EMO zijn nieuwe configurator zien, waarmee verspaners zelf online in drie stappen hun eigen spantoren kunnen samenstellen. Tot dusverre was de markt voor spantorens onoverzichtelijk en lastig te behappen. Door het modulaire productassortiment van Allmatic in combinatie met de configurator kan men in minder dan tien minuten het passende systeem vinden. In de configurator kan men ingeven welk ruw deel moet worden gespannen, de afmetingen daarvan ingeven en aangeven welke opspanning is gewenst: een 2-, 3- of 4-poot. Ook kan al worden aangegeven waar de onderzijde van de spantoren op komt te staan (welke pallet of rooster zit er op de machinetafel). Andere zaken kunnen ook al worden ingegeven, zoals de hoogte van de frontplaat en hoever de spindel naar beneden kan zonder dat hij de machinetafel raakt.De configurator op de website van Allmatic kan door iedereen worden gebruikt. Of dat al veel gebeurt? Nico Tuijtel, een ervaren verspaningsman: “De nieuwe generatie wil dit soort mogelijkheden hebben en gaat er ook mee aan de slag om zelf een spantoren samen te stellen. Mijn generatie pakt vaak liever nog de telefoon om te overleggen.”

Heku Tools, stand H116