Herman Marsman maakt nu zelf ‘donders mooi werk’

Je bent ICT’er bij de belastingdienst, weet helemaal niks van metalen, beitels en spantangen, maar ziet wel dat een goede kennis in zijn machinefabriek ‘donders mooi werk’ maakt. Wat doe je dan? Je begint je eigen metaalbedrijf! Herman Marsman in Slagharen deed het en hij heeft onlangs alweer zijn zesde CNC-machine aangeschaft: een 6-assige Doosan Lynx 220LSYA draaicentrum met Y-as en subspindel. “Een volle machine, ik heb weer meer mogelijkheden om producten te maken.”

Zoals zoveel starters is Herman Marsman naast zijn vaste baan in de avonduren begonnen met zijn eigen bedrijf Marsman Precisie Metaal. Zeker in de beginperiode betekende dat keihard werken en lange dagen maken, ook in het weekend.

Eerlijk zijn
Met een goed ondernemersplan en het nodige lef stapte hij naar de bank voor het benodigde geld om een ruimte te huren en de eerste machine met gereedschappen te kopen. “Eigenlijk investeerde ik in een ding waarvan ik niet wist wat het precies deed”,  blikt Marsman terug op die beginfase. “Ik heb natuurlijk wel een paar dagen cursus gehad, maar wat weet je dan nog helemaal?”
De start was dan ook best moeilijk. Het was een beetje bluffen om de eerste opdrachten binnen te halen. “Maar nog veel belangrijker was het om eerlijk te zijn; zeg op dat moment gewoon als je iets niet kunt en geef onervarenheid maar toe.”
De eerste tekeningen waarmee hij terug kwam bestudeerde hij met hulp van derden (zelfs een vertegenwoordiger (Joop) stond dag en nacht voor hem klaar) en vervolgens was het een kwestie van aan de slag gaan.  Zo heeft Marsman de eerste jaren gebikkeld. Het was leren, leren en nog eens leren. “Ik heb steeds wat gespaard en alles wat ik verdiende in de zaak gestopt. Zo heb ik het bedrijf geleidelijk aan opgebouwd.”

Wervelstorm
Na een jaar of vijf kwam de eerste medewerker in dienst: Henri Pullen, een ervaren CNC-draaier. Vanaf dat moment werd het echt druk. “De ontwikkeling kwam in een wervelstorm, niet te geloven.”
Marsman Precisie Metaal richt zich voornamelijk op draai- en freesproducten. Hij heeft inmiddels klanten gevonden in diverse branches, hoofdactiviteit is voornamelijk het draaien van producten voor de landbouw. Het bedrijf heeft een klantenkring van zo’n twintig bedrijven. “We staan in principe dag en nacht klaar voor onze klanten. Aan hen heb ik immers veel te danken.”

Maar klanten stellen ook eisen. Eén van zijn klanten zei dat hij moest uitbreiden en een eigen pand moest bouwen als hij verder mee wilde blijven doen. En dat deed de slimme ondernemer. Hij bouwde op het industrieterrein van Slagharen een nieuw pand en liet daar met zulke grote letters zijn bedrijfsnaam op zetten, dat iedereen in de file naar Ponypark Slagharen deze kan zien. “Die files hebben me al een paar klanten opgeleverd.”

Hulp van Dormac
Het machinepark is in de loop der jaren meegegroeid. Zijn eerste machine kocht Herman Marsman bij Dormac en daar is hij altijd trouw aan gebleven. Want van Dormac heeft hij van meet af aan veel steun gehad.  Vooral van de technische binnendienst. “Die kon ik altijd bellen.” Inmiddels is Marsman al weer toe aan zijn zesde bewerkingsmachine. Deze moest razendsnel komen, want het materiaal lag al klaar. Gelukkig kon Dormac de Lynx LSYA met subspindel en Y-as snel leveren. De hoofd- en subspindel zijn beiden uitgerust met een volwaardige C-as (0.001° resolutie) en de slag van de Y-as bedraagt 105 mm (+/- 52.5 mm). De stabiele BMT 45 turret met plaats voor 24 gereedschappen in combinatie met aangedreven gereedschappen maakt de productie van complexe componenten mogelijk. De Lynx draait diameters van maximaal 300 mm en heeft een draailengte van maximaal 510 mm.

Kring machines vergroot
Met de komst van de nieuwe draaibank is de machinekring bij Marsman weer iets groter geworden. De machines staan opgesteld in een kring, zodat ze makkelijk door Marsman en zijn inmiddels drie medewerkers in de gaten kunnen worden gehouden. De machines gaan in principe ’s morgens aan en lopen tot het einde van de dag. “Ik wil best werken maar heb natuurlijk het liefst dat het allemaal vanzelf gaat”, lacht Herman Marsman.
Marsman Precisie Metaal maakt ook complete producten en beschikt daarvoor over een assemblage-afdeling. Voor de kwaliteitscontrole is een goed ingerichte meetkamer beschikbaar.
Herman Marsman heeft nooit spijt gehad van zijn vertrek bij de belastingdienst. “We hebben ons geweldig ontwikkeld en maken nu prachtige producten. Daar kan ik echt van genieten!!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X