Hiatus verbetert levertijden met geautomatiseerde productieplanning

Hiatus in Dokkum, een fijnmechanisch productiebedrijf dat matrijzen en gereedschappen produceert voor de productindustrie, werkt al ruim een jaar met de planningssoftware Limis Planner. Onder andere door tijdig inzicht in bottlenecks is de leverperformance van het bedrijf sindsdien flink verbeterd.

Hiatus verzorgt het complete proces van ontwerp en advies tot eindproduct. De specialisatie ligt in het verspanen, afwerken en assembleren van hoogwaardige mallen en precisieonderdelen. “Drie jaar geleden kwamen we op het punt dat we merkten dat we de planning verder moesten gaan optimaliseren om de klantvraag en workflow in goede banen te houden”, vertelt Jarich Holwerda, engineer en procesbegeleider voor de implementatie
van Limis Planner.

De Friese toeleverancier had een duidelijke wensen- en eisenlijst. Men wilde: af van het risico dat men liep door de planning ‘uit het hoofd te doen’ en op papier; de capaciteitsplanning automatisch laten berekenen; grafisch inzicht in de haalbaarheid van orders; goed inzicht in de materiaalbehoefte (Hiatus houdt in de regel slechts een kleine voorraad aan); rust op de werkvloer creëren aangezien daar nog veel overleg werd gepleegd (niet digitaal) en dat verstoorde de rust; goede managementrapporten met informatie over onder andere leverperformance; de onbemande productie plannen, in combinatie met een tweede taak.

Selectietraject
Er werden verschillende softwarepakketten bekeken alvorens Hiatus besloot verder te gaan met Limis. Holwerda: “De keuze voor Limis Planner werd gemaakt op basis van de core business van Limis: de productieplanning en natuurlijk het kunnen tegemoetkomen aan onze wensen- en eisenlijst. Tijdens het beslissingstraject hebben we meegekeken bij een van de klanten van het eerste uur van Limis, AFMI Verspanende Industrie in Hengelo. Het gebruik van de interactieve informatieschermen op de werkvloer in combinatie met de barcode systemen was een van de features die erg aansprak.”

Uitwisseling gegevens
Hiatus werkt met het administratiepakket van King Software. Hiermee is gekoppeld zodat hieruit de orders, klantgegevens, leverdata, invoerdata en te produceren onderdelen kunnen worden gehaald. In Limis Planner worden deze orders uitgewerkt met behulp van een sjabloon en de Werkvoorbereidingsmodule (WEVO) van Limis. Ook de bestellingen worden middels een Excelfile in Limis Planner geïmporteerd. Daar worden de bestellingen aan orders gekoppeld. Dat gebeurt ook met tekeningnummers en routingen.

Hiatus-Limis-Planner

Hiatus is per mei 2017 live gegaan met Limis Planner. De capaciteitsplanning wordt geheel in de planningssoftware berekend en gaat naar wens.

De situatie nu
Hiatus is per mei 2017 live gegaan met Limis Planner. De capaciteitsplanning wordt geheel in de planningssoftware berekend en gaat naar wens. “De detailplanning is nog wel handmatig”, zegt Holwerda. “Voor wat betreft de manplanning zijn verschillende scenario’s opgenomen in de software, heel handig. Dit was een R&D traject. Het is gekoppeld met King waardoor relevante informatie wordt uitgewisseld.”

“Het automatisch plannen van onbemande taken gaat nog handmatig. Dit wordt in de toekomst nog gewijzigd zodat we dit automatisch aan het eind van de dag kunnen plannen. De schermen op de werkvloer werken heel goed. Daarop staat een duidelijke todolijst op prioriteit en kunnen begin- en eindtijden worden ingegeven. Deze tijdsregistratie maakt het geheel af. Op deze manier ontstaat een soepele workflow en wordt tijd gewonnen en worden fouten voorkomen.”

Opbrengst
Hiatus is blij met de beslissing de planning op te schop te nemen en centraal in de organisatie te plaatsen. “Plannen is nu veel makkelijker en dat is een hele verademing”, aldus Holwerda. “Er heerst veel meer rust. De planningssoftware is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Op dit moment is de werkvoorbereiding en planning uitgerold en in gebruik. Per machine kunnen we alle mogelijke informatie bekijken en daarop sturen. Wat ook erg handig is, is het scannen ten behoeve van de tijdsregistratie. Het is snel, feilloos en scheelt tijd. We hebben gewoon veel beter de actuele stand van zaken in de gaten en zien waar eventueel nog meer uit kan worden gehaald. Onder andere door tijdig inzicht in bottlenecks is onze leverperformance flink verbeterd. Ook hebben we veel baat bij de overzichtelijke en gedetailleerde managementrapporten zoals bijvoorbeeld de nacalculatie. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt. Wat we heel fijn vinden is dat we al in offertestadium een betrouwbare leverdatum kunnen afgeven middels een ‘whatif’ order. We hebben slechts een paar klikken nodig om die leverdatum tevoorschijn te toveren.”

Limis beschikt volgens Jarich Holwerda over grote kennis op het gebied van productieplanning en is tevens een goede sparringpartner gebleken die meedenkt. “En dat heb je in verbetertrajecten als deze echt nodig.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Gratis webinar Productieplanning

22-04 Naast een korte kennismaking met deze planning software demonstreert Limis de nieuwe Orderacceptatiemodule. Met…

Automatisering

Limis Planner geeft NNDI inzicht, betere forecast en 40% voorraadreductie

14-12 De Noord Nederlandse Draad Industrie in Dokkum is producent van wapeningsstaal, industriedraad en draadnagels.…

Automatisering

Module Shop Floor Control in Limis Planner flink uitgebreid

07-07 De module Shop Floor Control in de planningssoftware van Limis is flink uitgebreid. Hierdoor…

Automatisering

Online Quick Demo’s over Limis Planner

18-03 Omdat de TechniShow is verplaatst en bedrijfsbezoeken tot een minimum worden beperkt door het…

Plaatbewerking

Plaatwerk met service

11-09 “Het serviceconcept is wel ons ding”, zegt Guido Slump, directeur/eigenaar van Disselhorst Metaal. Er…

Plaatbewerking

Disselhorst Metaal groeit lekker door

13-02 Je zou het niet zeggen als je bij Disselhorst Metaal door de productieruimte loopt.…

Automatisering

Planningssoftware leidend in DDMRP productiebesturing

03-10 De hedendaagse dynamische economie vraagt extreme flexibiliteit van productiebedrijven. Dat zegt Limis, ontwikkelaar van…

Automatisering

Smart Planning ten behoeve van Smart Industry

13-02 Een tool die prima aansluit bij het Smart Industry concept is planningssoftware. Limis presenteert…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen