Plaatwerk met service

“Het serviceconcept is wel ons ding”, zegt Guido Slump, directeur/eigenaar van Disselhorst Metaal. Er is de plaatwerkspecialist in Raalte dan ook alles aan gelegen haar productiecapaciteit en werkvoorbereiding precies daar in kunnen zetten, waar de klant het meest kan worden geboden. Dat betekent veel automatiseren en volledige controle op de planning. “We zijn hiermee al een eind op weg en blijven daar de komende jaren energie in steken.”

Disselhorst Metaal maakt al tientallen jaren kwalitatief hoogwaardig plaatwerk voor de machinebouw, carrosseriebouw, interieurbouw en landbouw. Toch is het na de vakantieperiode altijd weer even spannend hoe de klanten in die branches uit de zomervakantie komen. Dit jaar helemaal met berichten over een afzwakkende conjunctuur in eigen land, problemen in de Duitse industrie, de effecten van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de onzekerheid over de Brexit en de regeringscrisis in Italië. Maar Guido Slump heeft er alle vertrouwen in dat Disselhorst gestaag blijft doorgroeien. “Je weet ook nooit hoe dergelijke ontwikkelingen uitpakken. Ze kunnen ook positieve effecten hebben.” Het feit dat president Trump er zo op aandringt dat alle NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven eindelijk eens op peil brengen, leidt er bijvoorbeeld toe dat de Nederlandse regering meer geld in Defensie steekt. Dat pakt positief uit voor Disselhorst Metaal: “Wij merken dat die sector voor ons in de lift zit”, aldus Slump.

Plaatwerk wordt ingekocht
Disselhorst lift verder ook mee op de grote trends. De internethandel neemt toe, waardoor er flink wordt geïnvesteerd in distributiecentra met geavanceerde pakkethandling. “Daar zitten we diep in. De grote machinebouw blijft het ook goed doen.” Een trend is ook dat plaatwerk steeds vaker wordt ingekocht. Veel machinebouwers beschouwen plaatwerk niet langer als hun kernactiviteit met als gevolg dat ze niet meer investeren in plaatwerktechniek. Door de toenemende digitalisering wordt het voor hen ook steeds eenvoudiger om plaatwerk uit te besteden. “Dat businessmodel zie ik voor de komende jaren wel heel stevig staan”, zegt Slump.

In de automatische poedercoatinglijn is een grote chemische verbetering gerealiseerd, waardoor voor het zelfde geld automatisch een veel hogere zoutsproeitestwaarde kan worden gehaald voor alle producten.

Ontwerpen optimaliseren
Te midden van al die ontwikkelingen vaart Disselhorst Metaal een duidelijke koers: plaatwerk van hoge kwaliteit bieden met veel service en toegevoegde waarde voor de klant. “Het optimaliseren van ontwerpen om producten snel, efficiënt en tegen een zo laag mogelijke kostprijs te kunnen leveren, behoort bijvoorbeeld tot ons serviceprofiel. Daar is veel behoefte aan en die afdeling van ons is dan ook gegroeid.” Om zich op zulke zaken te kunnen concentreren, moeten andere processen op rolletjes lopen. “De installatie van het planningspakket Limis planner heeft ons in dat opzicht al veel gebracht. De komende tijd zullen we veel energie steken in het goed managen van de hele informatiestroom.”

Poedercoatlijn
Ondertussen gaan ook de investeringen in het moderniseren en uitbreiden van de productiecapaciteit door. In de automatische poedercoatinglijn is na een half jaar van uitgebreid testen een grote chemische verbetering gerealiseerd, waardoor voor het zelfde geld automatisch een veel hogere zoutsproeitestwaarde kan worden gehaald voor alle producten. Die waarde kan zelfs nog verder worden verhoogd door in de laatste fase nog een passiveermiddel toe te voegen. Ook de lasersnijcapaciteit is gemoderniseerd. Een 3 kW CO2-laser heeft enkele weken geleden plaatsgemaakt voor een moderne ByStar 3015 4kW fiberlaser van Bystronic. Slump: “Hier gaan we alle bemande klussen op doen. Al het onbemande werk doen we op de andere lasersnijders. Daarmee krijgen we veel meer onbemande snijcapaciteit en worden we onkwetsbaar voor storingen.” De lasrobot loopt inmiddels ook lekker, een tweede exemplaar zit er aan te komen.

Bouwvergunning
Zo loopt de beschikbare bedrijfsruimte steeds voller. Maar ook dat probleem is al getackeld. Disselhorst Metaal is eigenaar geworden van de grond achter het bestaande bedrijfspand en heeft al een bouwvergunning om daar te bouwen. Het is de bedoeling daar in de loop van volgend jaar mee te beginnen.

Disselhorst Metaal, TIV Hardenberg
stand 426

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Plaatbewerking

Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

01-03 Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?