Limis Planner geeft NNDI inzicht, betere forecast en 40% voorraadreductie

De Noord Nederlandse Draad Industrie in Dokkum is producent van wapeningsstaal, industriedraad en draadnagels. De jaarproductie is de afgelopen jaren flink gegroeid en daarmee ook het aantal machines en medewerkers. Het orderverloop is dynamisch. Welke stappen heeft NNDI genomen om de grip te krijgen op de productieplanning? Planner Jan Willem Drenten vertelt hierover.

“Ons product, draad, wordt in vele maten en vormen gebruikt. Onze productie bestaat dan ook uit draad van minder dan 1 tot maximaal 17 mm dik. Wij kopen walsdraad in, ontdoen dit van de buitenlaag, schuren het en maken verschillende diktes en formaten met behulp van een treksteen. De draad die we krijgen aangeleverd heeft een tolerantie van 0,2 mm. Ons eindproduct heeft een tolerantie van slechts 0,05 mm.

Situatie voor Limis Planner

Onze planning is niet zo complex maar wel dynamisch met zo’n 1000 orders per maand. Van kleine orders van 3 ton tot orders van zo’n 250 ton. Vroeger gebruikten we Excel. Daarna zijn we overgegaan naar Microsign AMF, wat nog steeds ons ERP-systeem is. De agendafunctie gebruikten we als orderoverzicht. Maar wanneer ik er een order tussen schoof, moest ik alle andere orders handmatig opschuiven. Heel bewerkelijk en het rekent ook niet mee. We misten het inzicht in welke gevolgen zo’n order die er tussenkomt heeft voor onze planning in de komende weken. Wij plannen drie weken vooruit.

Plannen met Limis Planner

De productieorders komen in Limis eerst in de grofplanning. Wanneer ik ze in productie neem  komen ze in de detailplanning. Daarmee kan ik schedulen en ranken. Alle mogelijkheden die erbij horen kan ik gebruiken en daar ben ik blij mee. Limis bepaalt de volgorde en die wordt teruggestuurd naar ERP. Voor ons is Limis Planner de rekenmachine voor de planning.

Wij gebruiken de scheduler met een set basisregels. Zo worden de orders over alle machines ingedeeld. Op basis van tonnage wordt daar een productietijd aan gekoppeld. Die tijden komen uit het ERP-systeem.

Wijze van plannen

Omdat we meer machines dan manbezetting hebben maar met de mensen wel makkelijk kunnen schuiven, plannen we over het algemeen op machinecapaciteit. Het soort orders en de vulling van de machine bepalen hoe we deadlines kunnen halen. Dus ik kijk eigenlijk drie weken vooruit en schuif dan met mensen of zorg dat ik bijvoorbeeld een extra machine in drie ploegen krijg.

We zorgen ervoor dat alle mensen op meerdere machines inzetbaar zijn (Jobrotatie) en  houden ook rekening met steltijden. Moeten we bijvoorbeeld omstellen van 6 mm naar 5,9 mm en het komt uit dezelfde grondstof dan zetten we die zo veel mogelijk bij elkaar zodat de medewerkers minder onderdelen bij het omstellen hoeven te vervangen. Clusteren van orders doen we nog handmatig. Het kan in Limis wel geautomatiseerd maar zoals we het nu doen is het voldoende. Limis maakt wel direct inzichtelijk of de order past en wat de gevolgen zijn voor de rest van de planning. Dat maakt het makkelijk om met orders te schuiven. Het heeft onze flexibiliteit vergroot.

Gereed product.

Gereed product.

Aansturing werkvloer

De productieorders die door Limis gepland worden komen weer terug in ERP. Limis neemt alle orders voor een ingestelde periode mee in de scheduling. Alle orders die buiten deze periode vallen neemt hij nog niet mee. Deze periode is vrij in te stellen. Op de schermen in de productie zien de medewerkers de orders voor de komende 3 dagen. Aan de getoonde orders kunnen ze beginnen. Het scherm toont de volgende informatie:

  • Gegevens van productieorder inclusief voortgang;
  • Gegevens over de grondstof;
  • Opmaak van het eindproduct. Hier worden tevens de productiegegevens ingevuld die relevant zijn voor deze order.

Als alle gegevens zijn ingevuld word het product gereed gemeld. Dit is in de meeste gevallen een deel van de complete productieorder. Iedere keer als er dus een product gereed wordt gemeld is een percentage van de order klaar. Limis krijgt elk kwartier een update van de orderstand en berekent daarmee de voortgang van de orders.

Plannen op ‘just-in-time’

Als een klant van NNDI op donderdag de order binnen wil hebben, zorgen wij ervoor dat deze uiterlijk de dinsdag ervoor gereed is zodat op woensdag de documenten kunnen worden gemaakt en de order op transport gaat. Ik wil het hier zo kort mogelijk op de vloer hebben staan en wil natuurlijk altijd op tijd leveren.

Voorraadreductie

We hebben sinds de introductie van Limis onze voorraad met 40% kunnen verminderen omdat we veel verder vooruit kunnen kijken. Hierdoor kunnen we efficiënter plannen en de ruimte en de machines beter benutten. We werken zo veel mogelijk met een minimale serie grootte. Dat doen we door productieorders met een vergelijkbare specificatie bij elkaar te plaatsen in de planning. Zo kunnen we ook kleine orders efficiënt produceren.

Profiel aanbrengen.

Profiel aanbrengen.

Snel bijwerken planning

Iedere 5 minuten wordt de planning in Limis bijgewerkt. De Forecast wordt teruggesluisd naar het ERP-systeem. Onze verkopers kijken daarin om een realistische, dan nog voorlopige leverdatum af te geven. Voorheen, met Excel, kon ik maximaal twee weken vooruit maar dan moest er niet te veel veranderen. Als de verkoopafdeling vroeg ‘we hebben nog even een spoedje tussendoor, lukt dat?’, dan ging ik weer aan het rekenen. Dat was soms een nachtmerrie. Als nu iets verandert, weet ik binnen 5 minuten een antwoord.

Inzicht

Wat vooral mooi is, is dat je kunt zien dat je bijvoorbeeld twee weken eerder al gas moet gaan geven om de orders over drie weken klaar te kunnen krijgen. Want ik heb nu wel orders staan die ik in principe te vroeg ga leveren maar met de capaciteit van de machine weet ik gewoon dat als ik dat niet doe ik over vier weken in de knel kom en nog maar een dag speling heb. Dan moet ik deze machine dus wel in drie ploegen laten draaien. Dat inzicht hadden we voorheen niet.

Forecast

Vooral de forecast is winst voor ons. Met de planning en aansturing liepen we er eigenlijk altijd tegenaan dat we te weinig grip hadden op het toekomstbeeld qua planning. We hadden nauwelijks inzicht in hoe vol we zitten en wat we nog allemaal aankunnen. Nu zie ik precies de stand van zaken en kan ik verkoop aangeven dat er nog wel wat orders bij mogen omdat de planning over twee weken leeg begint te lopen. Onze ploegen draaien 5 dagen in de week 24 uur. Twee weken van tevoren geef ik aan mijn personeelsplanner door welke ploegen ik in welke week nodig heb.

Geprofileerd draad.

Geprofileerd draad.

Inzicht kritieke orders

Van de lopende orders is op dit moment 7% kritiek. Hier zitten ook een paar proeforders bij dus dat brandt niet. Het liefst heb ik natuurlijk geen kritieke orders maar in de regel merk ik dat we slechts enkele kritieke orders hebben waarbij we soms de klant moeten informeren en anders alleen maar de vinger aan de pols moeten houden. Dat orders kritiek worden, ligt bijvoorbeeld aan grondstofproblemen. Als je de grondstof niet hebt gaat een order uit de pas lopen. Voorheen was dat inzicht moeilijk maar nu kan ik dat in Limis Planner meteen zien.

Verder hebben we nu een paar zieken waardoor ik wat heb moeten schuiven in de capaciteit. Het is overmacht maar het is wel inzichtelijk en we kunnen precies zien waar het aan ligt.

Keuzetraject

Onze ERP-leverancier wilde in eerste instantie zelf een planningsmodule ontwikkelen. Maar het is zo specifiek dat ze op zoek gingen naar een extern planningspakket. Zo zijn we bij Limis uitgekomen. We hebben een referentiebezoek afgelegd bij een ander bedrijf in Dokkum dat al met Limis werkt en daarna is Peter Brusse van Limis bij ons geweest om uitleg te geven over het pakket. Toen waren we eigenlijk al om. Als Limis kon waarmaken wat ze zeiden dan zouden we heel blij worden. En dat zijn we nog steeds.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Module Shop Floor Control in Limis Planner flink uitgebreid

07-07 De module Shop Floor Control in de planningssoftware van Limis is flink uitgebreid. Hierdoor…

Automatisering

Online Quick Demo’s over Limis Planner

18-03 Omdat de TechniShow is verplaatst en bedrijfsbezoeken tot een minimum worden beperkt door het…

Plaatbewerking

Plaatwerk met service

11-09 “Het serviceconcept is wel ons ding”, zegt Guido Slump, directeur/eigenaar van Disselhorst Metaal. Er…

Plaatbewerking

Disselhorst Metaal groeit lekker door

13-02 Je zou het niet zeggen als je bij Disselhorst Metaal door de productieruimte loopt.…

Automatisering

Planningssoftware leidend in DDMRP productiebesturing

03-10 De hedendaagse dynamische economie vraagt extreme flexibiliteit van productiebedrijven. Dat zegt Limis, ontwikkelaar van…

Automatisering

Hiatus verbetert levertijden met geautomatiseerde productieplanning

26-09 Hiatus in Dokkum, een fijnmechanisch productiebedrijf dat matrijzen en gereedschappen produceert voor de productindustrie,…

Automatisering

Smart Planning ten behoeve van Smart Industry

13-02 Een tool die prima aansluit bij het Smart Industry concept is planningssoftware. Limis presenteert…

Automatisering

Gratis informatiebijeenkomst Limis Planner

20-12 Limis organiseert op 18 januari in Apeldoorn een vrijblijvende informatiebijeenkomst over Limis Planner, de…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X