Planningssoftware leidend in DDMRP productiebesturing

De hedendaagse dynamische economie vraagt extreme flexibiliteit van productiebedrijven. Dat zegt Limis, ontwikkelaar van planningssoftware voor de industrie. Het bedrijf merkt dat veel productiebedrijven moeite hebben om om te gaan met een grote variatie in eindproducten in combinatie met constant veranderende levertijden. Gevolg hiervan is vaak dat grote (tussen)voorraden ontstaan en dat kost veel geld. Op 9 oktober verzorgt Limis hierover een lezing tijdens het Business Software Event in Barneveld.

DDMRP (Demand Driven MRP) biedt volgens Limis een oplossing voor een grote variatie in eindproducten. Om productieresources in te zetten voor orders die op dat moment prioriteit hebben, biedt vraag gestuurd plannen een oplossing. Planningssoftware Limis Planner biedt mogelijkheden om als onderdeel van een DDMRP productiebesturing een betere workflow, flexibiliteit en voorraad- en kostenreductie te bewerkstelligen.

Grote uitdaging
De klassieke MRP benadering gaat uit van de basisbehoefte (klantorders, forecast, minimale voorraden) en zal op een bepaald moment de orders voor koop- en maakdelen genereren, zodat de organisatie de materialen kan inkopen en op tijd kan beginnen met produceren. Een beproefde methode, die goed werkt bij een stabiele en voorspelbare vraag. Indien het werk van de organisatie echter continue verandert, verandert ook de behoefte. Op zo’n moment kan het zijn dat gegenereerde koop- en maakorders geen actuele behoefte meer afdekken. Omdat die koop- en maakdelen in geval van MRP meestal anoniem zijn gegenereerd is moeilijk terug te herleiden welke behoefte deze nu afdekken. Hoe complexer de stuklijst, hoe groter de uitdaging. Zo kan het zijn dat er schaarse productiemiddelen worden gebruikt terwijl er helemaal geen behoefte (meer) aan is. Los van de onnodige voorraad die daarmee gecreëerd wordt, is het funest dat de actuele behoefte niet kan worden geleverd omdat de productiemiddelen zijn ingepland met de “verkeerde” orders.

DDMRP
De “Demand Driven” MRP module van Limis Planner, oftewel MRP gebaseerd op behoefte, is een add-on op deze klassieke MRP besturing. Met DDMRP wordt de behoefte aan koop- en maakdelen tegen de actuele vraag (klantorders, forecast) gepland. Daarmee wordt op elk moment de productie in lijn gebracht met de actuele vraag. Het geeft inzicht in wanneer de order moet worden geleverd, wat de werkelijke doorlooptijd van de productieorder is en bekijkt per order in de tijd naar de onderliggende behoefte aan halffabricaten en grondstoffen. Indien met de verkooporder wordt geschoven, gaan in voorkomende gevallen alle onderliggende orders mee.

Voorbeeld
Om de situatie te verduidelijken, gebruikt Limis een voorbeeld: Een fietsproducent krijgt van klant A een order voor 100 heren fietsen, te leveren over 6 weken. Klant B bestelt 100 dames fietsen, te leveren over 7 weken. Op basis van MRP advies worden er voor de lasafdeling productieorders ingelegd voor het lassen van 100 heren frames en 100 dames frames tegen een dusdanige leverdatum zodat er voldoende tijd is voor assemblage van de fietsen. De rest van de onderdelen worden in dit voorbeeld buiten beschouwing gelaten. Als klant A de bestelling wijzigt en aangeeft de 100 herenfietsen pas over 3 maanden nodig te hebben en 50 damesfietsen extra wil afnemen over 5 weken, wordt op basis van MRP voor de lasafdeling een productieorder voor 50 extra damesframes ingelegd. De productieorder voor de 100 herenframes blijft echter staan tegen de oorspronkelijke leverdatum. Gevolg is dat de lasafdeling druk is met herenframes die nog helemaal niet nodig zijn, terwijl de productieorder voor de frames voor de 50 extra damesfietsen moet wachten op vrije capaciteit. Door DDMRP in Limis Planner toe te passen wordt van elke productieorder doorlopend de actuele prioriteit bepaald. Limis Planner stelt op basis van de actuele (bijgestelde) behoefte nieuwe leverdata voor de productieorders voor (er worden door DDMRP in Limis Planner dus géén nieuwe productieorders aangemaakt). In het geval van dit voorbeeld houdt dat in dat Limis Planner een nieuwe (latere) leverdatum voor de productieorder (inclusief onderliggende stuklijstartikelen) voor 100 herenframes voorstelt op basis van de aangepaste behoefte van de klant, zodat de productiecapaciteit kan worden gebruikt voor de productie van de 50 extra damesframes waar nu / eerder behoefte aan is.

Lezing
Dankzij deze DDMRP module hoeft de organisatie niet eerder te produceren dan nodig is om aan de verkoopvraag te voldoen en ontstaan minder tussentijdse tekorten en/of overschotten in de MRP voor maakdelen. Daarnaast kunnen productieorders al ver van te voren worden ingelegd om capaciteitsbeslag te beoordelen en wordt het ‘hollen – stilstaan-effect’ gedempt. Op 9 oktober zal Limis tijdens het Business Software Event een lezing houden over DDMRP. Het event vindt plaats in de Midden Nederland Hallen in Barneveld en de lezing van Limis is om 14:30.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Automatisering

Gratis webinar Productieplanning

22-04 Naast een korte kennismaking met deze planning software demonstreert Limis de nieuwe Orderacceptatiemodule. Met…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?