Honderd Lean & Green-checks

8

AFMI Verspanende Industrie heeft met succes een Lean & Green-check van het Netwerk GEP doorlopen. Aangezien het ging om de honderdste check in de ongeveer twee jaar dat het project loopt, mocht het Hengelose metaalbedrijf hiervoor een oorkonde in ontvangst nemen.

Netwerk GEP is een samenwerkingsverband van technisch opleider STODT Toekomstechniek in Hengelo, Handwerkskammer Münster en Landkreis Grafschaft Bentheim. Het project helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Duits-Nederlandse grensstreek (ruwweg van Noordoost-Overijssel tot en met de Achterhoek) hun productieprocessen te optimaliseren en tegelijkertijd een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen.

Bij de Lean & Grean-check wordt gekeken waar een bedrijf staat als het gaat om lean, green, change management en smart industry. Ook wordt beoordeeld waar op al deze gebieden wellicht iets te winnen valt, bijvoorbeeld door slimmer plannen of automatiseren. De check wordt uitgevoerd door een externe deskundige en resulteert in een rapport met aanbevelingen. Vaak wordt de check gevolgd door een 12-daags implementatietraject waarin de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. De Lean & Green-check kost een bedrijf 4.000 euro. Hiervan wordt de helft vergoed vanuit het project; het deelnemende bedrijf betaalt dus 2.000 euro. Ook de kosten van een eventueel implementatietraject worden voor de helft vergoed.

Bert Heijenk is namens STODT als projectleider verbonden aan Netwerk GEP. “Vaak kloppen bedrijven bij ons aan omdat ze behoefte hebben aan subsidie om hun performance te verbeteren, bijvoorbeeld door de productie te automatiseren of smart te maken. Wij doen dan eerst een Lean & Green-check om te kijken waar het bedrijf staat. Vaak blijkt dan dat de oplossing ergens anders ligt dan het bedrijf had gedacht, bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding. Voor veel bedrijven is dat een eyeopener.”