Hop Machines voorziet Mazcom van eerste 5-asser

0

Hop Machines heeft een groot 5-assig bewerkingscentrum van YCM geleverd bij Mazcom Metaaltechniek in Medemblik. Mazcom beschikt over verschillende draai- en freesbanken die een grote variëteit aan mogelijkheden bieden.

Enerzijds geavanceerde machines waarop complexe producten kunnen worden gemaakt, anderzijds draai- en freesbanken waarop handmatig unieke producten kunnen worden gemaakt. Het bedrijf kan zodoende zowel seriematig als enkel stuks produceren.

Vernieuwen

Een 5-assige machine had Mazcom echter nog niet. De West-Friese metaalbewerker was al wel een tijdje op zoek naar iets dergelijks omdat een oude 3 meter bedfrezer aan vervanging toe was. Hop Machines, de Brabantse machinehandel waar Mazcom al jaren regelmatig machines koopt en verkoopt, kon een TCV 3000A 5-ax machine met een x-as van 3000 mm (bouwjaar 2014) van de Taiwanese fabrikant YCM leveren. Deze is augustus geïnstalleerd. De 5-asser is voor  Mazcom niet alleen een mooie vervanging, maar meer nog een mooie aanvulling in het machinepark. “We zijn al drie jaar aan het vernieuwen”, aldus meewerkend voorman en CNC-programmeur Benno Vis. “We hebben recent ook twee CNC-freesmachines van Doosan geplaatst. Met deze 5-asser zetten we opnieuw een stap.”

Universele machine

Vis is niet onbekend met 5-assig simultaan bewerken, maar het is voor hem wel even stoeien om producten op de nieuwste aanwinst te produceren. Het is voor Mazcom echt een universele machine. “Assen van 3 meter met een spiebaan kunnen we hierop doen en we kunnen nu 5-assig bezig gaan. Diverse producten kunnen we nu met veel minder opspanningen bewerken.

We maken bijvoorbeeld kleine tandwielkasten, waarbij we van vijf opspanningen verwachten terug te kunnen naar twee. Gaffels – producten voor de offshore – die aan twee kanten moeten worden bewerkt, hoeven we niet meer extra op te spannen omdat er een draaitafel in het bed zit. We kunnen machine ook gebruiken als twee kleinere machines en tussen de werkstukken pendelen.”

Nu is het voor Mazcom zaak om klanten te trekken voor 5-assig werk. Dat moet wel lukken. Want de metaalbewerker is actief voor klanten in allerlei sectoren (machinebouw, apparatenbouw, scheepsbouw, landbouw, (restauratie)bouw, tentenbouw, industriële automatisering, automotive industrie, medische industrie enzovoort) en de producten die worden gemaakt variëren van onderdelen die op de honderdste millimeter nauwkeurig gemaakt worden tot grote stalen constructies waarin tonnen metaal gaan. Bovendien heeft het bedrijf een mentaliteit van aanpakken. “Het enige wat we niet verkopen is ‘nee’”, zegt Benno Vis. “We pakken alles aan.”