HSM Advisor Pro NL software geeft snel betrouwbare snijwaarden

0

Met het HSM Advisor Pro softwareprogramma, kunnen snel betrouwbare snijgegevens worden bepaald, voor de bewerking van talloze soorten staal, aluminium, RVS, titanium et cetera.

“Elke CNC Verspaner worstelt in het begin met het vinden van de juiste snijgegevens voor het bewerken van zijn werkstuk”, zegt Peter Schuurbiers van CNC Instructie Buro, dat deze software levert. “Het kost vaak veel tijd om deze gegevens te moeten opzoeken in documentatie van de gereedschapsmerken, in lijsten die in de werkplaats circuleren of in de diverse leveranciers-apps en eventueel een telefoontje naar de vertegenwoordiger. Met enkele klikken geeft deze software nu het advies voor de snijsnelheid en voeding/aanzet bij een instelling voor een verspaningssnede. Ook kan de CNC verspaner eigen ervaring met zijn machines eenvoudig vastleggen, zodat alle data structureel op één werkplek of op een netwerklocatie beschikbaar is. Voor beginnende frezers of draaiers een uitkomst om veilig een frees-, boor-, tap-, of draaibewerking et cetera uit te kunnen voeren.”

Snijtabellen opslaan

Verder is het mogelijk om voor elk type of merk gereedschap een eigen snijtabel of het resultaat met een geselecteerde praktijksnede, op te slaan. Hiermee kunnen de tool prestaties achteraf beter worden beoordeeld. Vaak zien we dat de verstrekte verkoopinformatie onderling verschilt, door commerciële type aanduidingen of beperkte materiaalsoort opgave en/of weergave van test resultaten. Met de HSM Advisor Pro blijft zo de kennis binnen het bedrijf behouden, kan dit door collega’s worden gedeeld en is de kwaliteit van deze informatie beter te borgen.

Ook is dit programma een goed leermiddel, omdat het de effecten van de gemaakte keuzes in de parameters voor de verspaning, zo helder zichtbaar maakt. De adviezen voor High Speed Milling zijn hiervan een voorbeeld, omdat deze ook goed vergelijkbaar zijn in de uitkomsten. Deze HSM-techniek is mogelijk voor freesbewerkingen waarbij radiale of axiale spaanverdunning optreedt. Zo leer je met de behaalde spaanvolumes, productiever te zijn en deze soms met wel 40% op te voeren.

Voor overbelasting of breuk van (dure) snijkanten tijdens de verspaning, wordt vooraf gewaarschuwd. Hierbij wordt gerekend met de mechanische sterkte van de frees, door hiervan de maximale afbuiging/doorbuiging en koppel in kengetallen vast te leggen. Ook machinelimieten worden verrekend, op basis van het werkelijke vermogensdiagram van de hoofdspil aandrijving, het maximum toerental en de voeding.

Verder is er een handige functie voor het beheren van de voorraad tools in gereedschapskasten aanwezig en kan een besteladvies worden gemaakt bij een tekort en hiervan de aflevering worden bewaakt.

De HSMAdvisor software is door een Canadese ontwikkelaar in 2012 gelanceerd en nu geïntroduceerd in Nederland en België in een exclusieve NL-versie, inclusief de nieuwe CNC Verspaners HSM Gids als handleiding.