Hurco al 50 jaar technologisch leider

Korte doorlooptijden en een uitstekende precisie in alle bewerkingsstappen zijn de kenmerken van alle Hurco machines. Met een innovatieve computerondersteunde besturing begon in 1968 in de Amerikaanse staat Indiana het succesverhaal van Hurco.

Als vertegenwoordiger van een installatiefabrikant ervoer Gerald Roch dat fabrikanten van en-kelstuks en kleine series in de metaalbewerking nauwelijks economisch konden werken door het handmatige instellen en de productiecontrole. De ingenieur kwam met het idee om metaalbuig-machines te voorzien van een geautomatiseerde besturing. Wat vandaag de dag vanzelfsprekend lijkt, was op dat moment absoluut nieuw. Computers werden in hun vroege jaren alleen in open-bare instellingen ingezet en waren ook groot en duur. Maar Gerald Roch en zijn commerciële partner Edward Humston geloofden in deze visie en richtten in 1968 gezamenlijk Hurco Compa-nies (Hu voor Humston, R Roch en Co Company) op.

Autobend
‘s Werelds eerste geautomatiseerde besturingssysteem voor metaalbuigmachines heette ‘Auto-bend’. Al in 1969 begon Hurco met de verkoop van de besturingsunit, waarbij 21 particuliere aandeelhouders het nodige startkapitaal verstrekten. Maar pas in 1979 beleefde dit innovatieve systeemonderdeel zijn economische doorbraak. Gerald Roch had continu gewerkt aan het verbe-teren van Autobend. Nu kon een 2-assige CNC-besturing de gewenste buighoek en tegelijkertijd de lengte van het werkstuk in de programmering bepalen. Tegelijkertijd kreeg Autobend een in-novatief installatiehulpmiddel waarmee gebruikers het programma zelf konden installeren. Dit gaf de machinebediener opnieuw de controle over het productieproces.

Hurco

Autobend IV uit 1977 is de voorloper van de actuele WinMax-besturing en de tweede generatie van de Hurco CNC-besturing.

Instel- en programmeertijden
Het oprichtings-idee van Gerald Roch is door Hurco consequent doorgevoerd: de toename van de winstgevendheid in de werkplaatsproductie – in het bijzonder van enkelstuks en kleine series – door het verminderen van de instel- en programmeertijden. Al in 1974 werd de eerste CNC-gestuurde freesmachine op de markt gelanceerd. Deze heeft zich ontwikkeld zich tot het hart van het bedrijfsportfolio. Twee jaar later, in 1976, presenteert Hurco de eerste versie van dialoogpro-grammering. ‘Conversational programming’ wordt wereldwijd gezien als een beslissende stap in de verdere technologische ontwikkeling. In 1979 behaalde het bedrijf al meer dan 30 procent van haar omzet buiten de Verenigde Staten. Voor de productie van besturingselementen werden steeds meer eigen machines toegevoegd. In 1986 presenteerde Hurco de eerste 3-assige CNC-machine en in 2003 haar eerste 5-assige bewerkingsportaal. Door bedrijfsovernames en samen-werkingsverbanden groeit ook de aanwezigheid van Hurco op de Europese markt. Duitsland krijgt een belangrijke rol: Sinds 1988 stuurt Hurco Duitsland in Pliening bij München, sales en customersupport in heel Europa aan.

Hurco

De 2-assige CNC-machine Hurco-Compucat uit 1973, uitgevonden door bedrijfsoprichter Gerald Roch.

Voortdurend investeren
Vanaf het allereerste begin heeft Hurco voortdurend geïnvesteerd, niet alleen in nieuwe pro-ducten, maar vooral in de verdere ontwikkeling van bestaande producten. Het bedrijf heeft een groot aantal eigen ingenieurs, monteurs en IT-specialisten in dienst. In 1984 zorgt de dubbel-beeldscherm besturing Ultimax voor een verdere vereenvoudiging van de programmeerstappen, in 1997 komt het besturingssysteem VMax, in het jaar 2000 de WinMax-desktop en vervolgens in 2006 de software WinMax op de markt. “Onze CNC-machines worden voortdurend aange-past aan de veranderende klantwensen. De werkstukken worden complexer en veeleisender. We combineren nieuwe vereisten met de prestaties van onze CNC-besturing”, legt Michael Auer, directeur Hurco Duitsland, uit. “Onze gestroomlijnde processen bieden ons een snelle implemen-tatie.”

Meer productiviteit
Op de vraag: ‘Wat vind je leuk aan Hurco?’, noemde 65 procent van de ondervraagden de pres-taties van de besturing als eerste. “Zelfs medewerkers zonder specifieke programmeervaardighe-den kunnen deze snel onder de knie krijgen. Uiterlijk na twee dagen zijn nieuwe operators opge-leid aan de Hurco’s”, legt Auer uit. Ook dit maakt deel uit van Hurco’s concept van succes: een uitgebreid aanbod van trainings- en serviceprogramma’s zorgt voor een samenwerking als partners. Zo leert Hurco veel over speciale klantwensen en toekomstige trends.

‘Never accept the status quo’, nooit tevreden zijn met het bestaande, is een motto van Gerald Roch. Het bedrijf heeft door haar uitvindersgeest meer dan 60 patenten kunnen registreren. De mede-oprichter van Hurco zegt van zichzelf dat hij het geluk had om te zien hoe dingen zouden moeten werken, en altijd bekwaam personeel aan zijn zijde had.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Jubileumevent 25-jarige FDP

23-11 Ten tijde van de oprichting van de FDP (toen Federatie Dunne Plaat) in 1997…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Bedrijf en Economie

Würth 60 jaar in Nederland

04-04 In 1962 richtte Reinhold Würth samen met H.J. Lastdrager, met wie hij al enige…

Plaatbewerking

Blozo viert 60 jarig bestaan

23-02 “Mijn familie zat altijd al in de metaal. Mijn opa Huub, officieel Hubert, koos…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Verspanen

Style CNC Machines: 30 jaar liefde en passie voor het vak

12-06 Nu, 30 jaar later, is het nieuwe hoofdkantoor het kloppende hart van de Nederlandse…

Verbinden

Valk Welding viert zestigjarig jubileum

22-03 Met de oprichting van ‘LAS Verkoopmaatschappij’ startte de vader van Remco H. Valk op…

Verspanen

JEVA Metaalbewerking viert 25-jarig jubileum

25-01 JEVA Metaalbewerking uit Lopik beleefde dit jaar een bijzondere nieuwjaarsdag. Het bedrijf vierde namelijk…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen