Hygiënische robots

Robots die worden gebruikt in de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie moeten voldoen aan speciale eisen. Het nieuwe Hygienic Oil (HO) portfolio en robots in de Hygienic Machine (HM) variant van Kuka zijn ontworpen om mogelijke besmetting te vermijden en te voldoen aan de hoogste hygiëne-eisen.

Het lichtgrijze kleurontwerp van de HO-industriële robots maakt het gemakkelijk om verontreinigingen op de machine te detecteren.

Ze kunnen worden ingezet voor handling, verpakken, palletiseren of stapelen in alle toepassingen waar hygiëne belangrijk is. De robots zijn in alle assen uitgerust met voedingsgeschikte smeermiddelen en kunnen dankzij hun gladde oppervlak gemakkelijk worden gereinigd.

HO robots

“De HO-industriële robots voldoen aan de hygiëne-eisen volgens de machinerichtlijn 2006/42/EG resp. DIN ISO 14159”, aldus Dieter Rothenfußer, portfolio manager bij Kuka. “Ze zijn uitgerust met gecertificeerde NSF H1-smeermiddelen in alle assen, inclusief de energievoorzieningssystemen. De onderhoudsintervallen zijn daarbij identiek aan die van onze standaardrobots.”
Het lichtgrijze kleurontwerp van het portfolio maakt het daarbij gemakkelijk om verontreinigingen op de machine te detecteren.

Met deze maatregelen voldoet Kuka aan de verhoogde veiligheidsnormen in de secundaire sector. De HO-robots bieden daarbij ook toepassingsmogelijkheden buiten de verwerking en verpakking van levensmiddelen, bijvoorbeeld in de verwerking van vaste of droge producten, zoals chocolade of bakwaren.

De hygiënische robottechniek met H1-smeermiddelen omvat een draagvermogen en reikwijdte van respectievelijk 6 tot 240 kg en 900 tot 3.200 mm – voor gebruik in de gehele procesketen. Dit omvat alle robotfamilies: van de KR Agilus tot de KR Quantec PA – met nog snellere cyclustijden. De hoofdassen zijn beschermd volgens beschermingsgraad IP65 tegen stof en water, de handassen zelfs volgens IP67.

HM robots

Om ook aan de eisen van de primaire sector te voldoen, biedt Kuka HM robots (Hygienic Machines) aan. Bij de machines in het Hygienic Design komt hygiëne op de eerste plaats. Het ontwerp en de materialen zijn gebaseerd op de EHEDG-ontwerprichtlijnen en maken het mogelijk om robots te gebruiken in toepassingen waar ze in direct contact komen met voedingsmiddelen en farmaceutische stoffen. “Corrosiebestendige behuizingen zonder dode hoeken, smeermiddelen die geschikt zijn voor levensmiddelen en het gebruik van roestvrijstalen componenten garanderen het hoogste hygiëneniveau”, zegt Rothenfußer.

Tegelijkertijd zijn de robots bijzonder bestand tegen ontsmettingsmiddelen en chemische reinigingsmiddelen en kunnen ze dankzij hun robuuste waterbestendige constructie probleemloos met hoge druk worden gereinigd. De reinigingsgevoelige elektrische interface bevindt zich niet in het primaire contactgebied, maar onder de machine. De HM robots met FDA-conforme componenten en H1 smeermiddelen zijn verkrijgbaar met een payload van 3 tot 10 kg en een reikwijdte tot 1.200 mm.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Automatisering

Nieuw record industriële robots

08-11 In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan…

Automatisering

Markt voor cobots groeit explosief

26-05 Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal de wereldwijde markt voor cobots in…

Automatisering

Robots reinigen ziekenhuisbedden

06-03 Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X