Ik wil wat bloembakken van 2mm cortenstaal gaan lassen

Ik wil wat bloembakken van 2mm cortenstaal gaan lassen maar heb tot nu toe alleen hobbymatig plaatstaal en RVS gelast. Ik vraag me dus af wat ik nodig heb om cortenstaal te lassen. Kan ik mijn bestaande toorts en gas gebruiken en heb ik alleen cortenstaal lasdraad nodig?

Geen beschrijving

Antwoord 1
Cortenstaal is erg mooi voor buitendoeleinden door de verhoogde corrosieweerstand maar heeft ook het voordeel dat het mechanische weerstand/treksterkte een stuk hoger is dan gewoon staal. Daardoor kan je een veel kleinere plaatdikte gebruiken. Ik gebruik zelf voor klanten altijd een 2 mm plaat van Corus, de Cor-Ten plaat. Welk type ga je gebruiken? Ik neem aan type A? Als lasdraad gebruik je inderdaad een cortenstaal draad, de rest is het zelfde. Zelf ben ik meer gecharmeerd van Tig lassen van cortenstaal (vooral met de ‘dunne’ 2 mm plaat). Ik gebruik zelf een draad van Lincoln hiervoor, de LNT 28.

Antwoord 2
Het type Cor-Ten A heeft een minimale rekgrens van 345 MPa en een minimale treksterkte van 480 MPa. Kijk ik nu naar ‘gewoon’ constructiestaal dan is dat tegenwoordig bijna allemaal St.52-3 (S355) en dat heeft een minimale rekgrens van 355 MPa en een minimale treksterkte van 490 MPa. Vroeger werd er nog veel St.37 (S235) gebruikt maar doordat het prijsverschil minimaal is tussen deze twee kwaliteiten zie je tegenwoordig bijna alleen nog S355.  Een ander voordeel van Cor-Ten is ook gelijk een nadeel, namelijk de bruine oxide huid die het na verloop van tijd krijgt. Plaats je de bloembakken op licht gekleurd straatwerk dan zul je naar verloop van tijd toch echt roestplekken in je bestrating zien die niet of nauwelijks te verwijderen zijn. Dus één advies: bezint eer ge begint.

Antwoord 3
Het klopt inderdaad dat de mechanische eigenschappen van Corten overeenkomen met S355.
Constructiestaal is tegenwoordig ook inderdaad vaak S355 als de afname in taaiheid tegenover S235 toegestaan is en in de constructie daarop is berekend. Als ik simpele plaatconstructies (bloembakken o.i.d.) voor klanten maak, gebruik ik toch meestal ‘gewoon’ warm gewalst plaatstaal S235JR, dit is voor mij nog steeds het ‘gewone staal’. Met een rekgrens van 235 tegenover 345 van Corten zijn de mechanische eigenschappen van S235 dus zeker wel een stuk lager dan Corten en daarom is Corten (samen met de corrosiebestendigheid met mooie roest patina) erg geschikt om hiervoor te gebruiken.

Ter extra info: Corten bestaat uit COR (staat voor de corrosiebestendigheid) en TEN (van Tensile strength= treksterkte). Dit laatste is in de naam opgenomen als vergelijking tegenover S235.

Ook een praktische vraag over lassen?
Ga dan naar het lasforum

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Super-productief lassysteem voor Reny

21-04 En zo heeft Rene Geerts nog wel een paar basisprincipes. Hij wil bijvoorbeeld niet…

Toeleveren

Met metaal je tuin opfleuren met kantopsluitingen en vuurschalen

26-05 Het zonnetje schijnt weer in Nederland, dus het is tijd om aan de slag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X