Industriecoalitie wil betere aanpak ‘corona-werkloosheid’

De aanpak van de overheid om mensen van sectoren met een overschot aan werknemers te begeleiden naar sectoren met een tekort, werkt niet. Dat stelt de industriecoalitie, een samenwerkingsverband van techniekbranches die om mensen zitten te springen.

De coalitie – waarin onder andere FME en Koninklijke Metaalunie zitten – nodigt de overheid uit voor een gesprek om samen te komen tot regelingen die wel effectief zijn, doordat ze goed aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven.

Grote instroombehoefte

Door corona is het thema ‘van werk naar werk’ actueler dan ooit. Waar mensen in de ene sector hun baan kwijt raken, heeft de andere sector een grote behoefte aan mensen. Dat laatste geldt ook voor de technieksector. De instroombehoefte blijft daar groot, zeker op middellange termijn. Onder andere door digitalisering ontstaan immers geweldige nieuwe kansen.

Meer tijd voor omscholing

Het doel van het aanvullend sociaal pakket is dat mensen worden geholpen om zo veel mogelijk direct naar nieuw werk te gaan. Maar de Industriecoalitie ziet met lede ogen aan hoe het sociaal pakket wordt vormgegeven. Naast het oerwoud aan regelingen stelt het kabinet dusdanig beperkende voorwaarden dat omscholingstrajecten naar tekortsectoren als de bouw en techniek niet van de grond komen.

Zo is er bijvoorbeeld de eis om de omscholingstrajecten af te ronden in een periode van minder dan een half jaar. “Dit is praktisch niet haalbaar – je wordt geen lasser of machineoperateur van de één op de andere dag”, stelt de Industriecoalitie. Ook is de maximale subsidie hoogte voor omscholing vele malen lager dan dat het omscholen van een nieuwe medewerker daadwerkelijk kost (8.000-15.000 euro), zélfs als je de regelingen probeert te stapelen. En dan zijn er de risico’s die bedrijven nemen wanneer zij in deze onzekere tijden zij-instromers uit hard geraakte sectoren aannemen. Daarom zou er ook gekeken moeten worden naar het ondersteunen van de bedrijven.

De technische sectoren zijn een groot voorstander van ‘van werk naar werktrajecten’. Sterker nog: vanuit de sectoren zijn al diverse grote omscholingsprojecten geïnitieerd en in de verschillende regio’s werken technische sectoren samen om mensen van werk naar werk te krijgen. Vanuit zowel de landelijke overheid als regio blijft er volgens de Industriecoalitie de komende jaren veel extra inzet op scholing, ontwikkeling in het kader van het herstel van de arbeidsmarkt nodig. “Hiervoor moet goed worden samengewerkt. Het is ontzettend goed nieuws dat er zoveel nieuwe regelingen voor scholing en ontwikkeling komen, maar laat deze ondersteunend zijn aan het fundament van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

FME positief over NOW 3.0

31-08 FME vindt dat het kabinet een uitstekend steunpakket gepresenteerd heeft. Volgens de ondernemersorganisatie voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X