Innovatie grootste uitdaging voor mkb-productiebedrijven

Meer dan de helft van de mkb’ers in de productie worstelt met innovatie. 51 procent heeft moeite met de ontwikkeling van nieuwe producten. En dit terwijl innovatie nodig is om als onderneming succesvol te blijven en concurrentievoordeel te halen. Zo blijkt uit het de MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN.

Het aantal ondernemers dat innovatie ziet als grote uitdaging is verder gegroeid van 48 procent vorig jaar naar 51 procent dit jaar. Mogelijk speelt de beperkte tijd die ondernemers kunnen besteden aan de core business daarbij een rol. Uit het onderzoek blijkt dat voor 32 procent (24 procent vorig jaar) het een uitdaging is om genoeg tijd over te houden voor de kernactiviteiten van het bedrijf, terwijl daar de boterham mee wordt verdiend. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar positief en verwacht een op de twee ondernemers dit jaar een groei door te maken.

Kosten
Een tweede uitdaging van mkb-productiebedrijven dit jaar zijn de kosten. Ondernemers hebben meer moeite om facturen tijdig betaald te krijgen (36 procent) en voorraadbeheer efficiënter te maken (36 procent). Vorig jaar was dat voor beide gevallen nog 27 procent. Meer dan eenderde (34 procent) geeft aan orders soms niet tijdig uit te kunnen leveren doordat er minder materialen in huis blijken te zijn dan gedacht. Dit heeft consequenties voor de business, want volgens 31 procent verliest het bedrijf een klant als een project te laat wordt geleverd.

Ruimte voor verbetering
Volgens Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact, toont het onderzoek aan dat er veel ruimte voor verbetering is in de productiesector. Hoewel de marktomstandigheden zijn verbeterd, dienen bedrijven toch eerst kritisch naar de eigen organisatie te kijken. “Efficiënte bedrijfsprocessen hebben een positieve invloed op de prestaties van een bedrijf. Het is dus zaak om eerst de huidige bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te beoordelen welke processen kunnen worden verbeterd.”

Cloud-oplossingen
De Jong vervolgt: “We zien dat steeds meer ondernemers gebruikmaken van cloud-oplossingen voor bijvoorbeeld boekhouding, voorraadbeheer en offertes. Ik zie dagelijks ondernemers die initiatieven in de cloud ontplooien. Ook in de productiesector. Zoals bijvoorbeeld EPAC, een snelgroeiend assemblagebedrijf voor elektronica. Zij maken printplaten met soms wel 100 verschillende elementen. Gezien de logistieke complexiteit is het voor EPAC van groot belang dat alles in de keten gesmeerd verloopt. Met Exact Online hebben zij alles binnen de keten gekoppeld: van artikel, stukprijs en voorraad tot administratie, facturatie et cetera. En dankzij de beschikbaarheid in de cloud hebben zij meer overzicht en structuur gekeken en kunnen ze veel efficiënter werken. Zo is bijvoorbeeld de productie gekoppeld aan de administratie en is van elke werkorder de status en het aantal gemaakte uren te zien.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Voortman zet grote stappen met nieuwe software

21-12 “We ontwikkelen ons naast machinebouwer tot een softwareontwikkelaar”, onderstreept marketing manager Michan Katerbarg de…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

MetaalNieuws Extra IM

De complete gids voor ERP-software voor de metaalindustrie

01-03 Dit is op zich al een enorme uitdaging, maar fabrikanten worden geconfronteerd met nog…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Automatisering

OutShape versnelt tekenwerk zetterijen

15-11 Bij veel plaatzetterijen bestaat het gros van hun orders uit zetwerk dat relatief eenvoudig…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Automatisering

ConstruSteel Online: staalbouw software via een browser

22-03 ConstruSteel is wereldwijd het eerste softwarebedrijf voor de staalbouw dat, naast een lokale installatie,…

Automatisering

Lantek boekt recordcijfers

03-03 De onderneming kende tijdens het zwaarste kwartaal met inperkingsmaatregelen in veel van zijn internationale…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen