Jan van Eijk ontvangt Martin van den Brink Award

Jan van Eijk, voormalig CTO Mechatronics bij Philips Applied Technologies en emeritus hoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft, heeft de Martin van den Brink Award ontvangen. Van Eijk geldt als grondlegger van de mechatronica in Nederland en een eigenzinnig denker. Hij heeft bijgedragen aan innovaties van Philips en spin-offs als ASML, zette zich vol in voor opleiding van mechatronici en legde veel nadruk op interdisciplinaire samenwerking en ‘soft skills’.

Systeemarchitectuur
Het succes van de Nederlandse hightech industrie komt mede op het conto van het denken in termen van systeemarchitectuur. Op een hoog abstractieniveau beschrijft de systeemarchitectuur het ontwerp voor een complexe machine die meestal uit meerdere modules is opgebouwd. De systeemarchitect is verantwoordelijk voor dit ontwerp op hoofdlijnen en coördineert de inbreng van alle disciplines. Hij zorgt dat de verschillende modules, die grotendeels door toeleveranciers worden gebouwd en tegenwoordig ook mede-ontwikkeld, worden samengevoegd tot een optimaal werkende machine.
De succesvolste exponent van het systeemarchitectuurdenken is het Veldhovense ASML, dat in 1984 voortkwam uit Philips en is uitgegroeid tot wereldmarktleider voor lithografiemachines. Lithografie is de cruciale, prestatiebepalende productiestap voor halfgeleiderchips. Het is mede aan de machines van ASML te danken dat we tegenwoordig tablets, smartphones en andere hightech elektronicaproducten hebben. Vanaf de start in 1984 heeft Martin van den Brink bij ASML, tegenwoordig als President en Chief Technology Officer, een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze lithografiemachines geleverd.

Award
Om het belang van systeemarchitectuur te onderstrepen, is in 2012 de Martin van den Brink Award ingesteld op initiatief van DSPE, TNO, Brainport Industries, High Tech Systems Platform, Point-One en High Tech Campus Eindhoven. De eerste award werd datzelfde jaar uitgereikt aan Erik Loopstra, systeemarchitect bij ASML. Voor de tweede uitreiking organiseerde DSPE met medewerking van Brainport Industries een galadiner in het Evoluon te Eindhoven als onderdeel van de Dutch Technology Week. Liefst 180 gasten van hightech bedrijven schoven donderdagavond 26 mei aan voor het diner en de prijsuitreiking. Naamgever Martin van den Brink reikte de prijs uit aan prof.dr.ir. Jan van Eijk vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse mechatronica en zijn bijdragen aan het systeemarchitectuurdenken.

Jan van Eijk
Jan van Eijk (1951) ontpopte zich ruim dertig jaar geleden, na zijn promotie aan de TU Delft, tot grondlegger en vormgever van de mechatronica in Nederland. Hij werkte toen bij Philips CFT (Centrum voor Fabricage Technieken, later Philips Applied Technologies, nu Philips Innovation Services). Zijn laatste functie bij Philips was Vice President & CTO Mechatronics van Philips Applied Technologies. Daarna startte hij in 2007 zijn eigen consultancybedrijf MICE (Mechatronic Innovation & Concept Engineering). Vanaf 2000 was hij deeltijdhoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft, tot hij met emeritaat ging in 2012. In dat jaar werd hij geëerd met de Life Time Achievement award van euspen (European Society for Precision Engineering & Nanotechnology).

Inspirator
Jan van Eijk was en is een eigenzinnige denker die iedere keer met verrassende alternatieven komt en de technische status quo uitdaagt. Hij fungeerde als een inspirator voor een hele generatie mechatronici, die onder zijn bezielende leiding hun eerste stappen in dit vakgebied mochten zetten. Vanaf het begin legde hij een sterke nadruk op technische verbreding, interdisciplinaire samenwerking en de ‘soft skills’. Als de initiator van interne Philips-conferenties stimuleerde hij het uitwisselen van mechatronica-kennis. In vervolg daarop gaf hij in 2012 mede de aanzet tot de DSPE Conference on precision mechatronics, waarvan dit najaar de derde editie plaatsvindt.
Binnen Philips was Van Eijk trekker van de bekende mechatronica-opleidingen. Deze worden tegenwoordig met nog altijd zijn inbreng onder de paraplu van The High Tech Systems Institute en Mechatronics Academy aangeboden aan een internationaal publiek.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Wisseling van de wacht bij Variass

10-01 Al zijn kennis en ervaring blijft beschikbaar, want hij zal een actieve rol gaan…

Bedrijf en Economie

Industrie dankzij ASML iets beter bekend CSRD

12-12 CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel…

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Personeel en Opleiding

Industrie staat te springen om breed inzetbare mechatronisch ingenieurs

11-05 Mechatronica is onmisbaar voor de industrie. Het komt overal terug. Denk aan robots, productielijnen…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie blijft groeimotor in 2022

22-12 Het bankconcern noemt de enorme groei in 2021, waarmee de krimp van 5 procent…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Toeleveren

Productiesysteemintegrator Tegema in Finse handen

14-09 Tegema is overgenomen door het beursgenoteerde Finse Etteplan. Bij Tegema werken 100 experts in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV