Jansen Machining Technology op herhaling

0

Vanwege het succes van een reeds eerder geplaatste productiecel, wordt voor het einde van dit jaar een tweede identieke RFA Robotloader in combinatie met een Mazak Integrex I-200ST geïnstalleerd bij Jansen Machining Technology.

Jansen Machining Technology produceert kleine nauwkeurige onderdelen. De seriegrootte ligt veelal tussen de 3 en 500 stuks met een terugkerend karakter. Het bedrijf in Valkenswaard beschikt over een uitgebreid machinepark met onder meer machines van Citizen, Mori Seiki, Nakamura, Benzinger, Victor en Mazak. Dit voorjaar schafte Jansen een Mazak Integrex I-200ST aan in combinatie met een RFA Kawasaki Robotloader, die zorgdraagt voor het beladen van grote werkstukken en bovendien de machinedeur opent en sluit. Vanwege het succes van deze aankoop, heeft de verspanende specialist een exact dezelfde order geplaatst.

Robot voor grote werkstukken
Distributeur RFA levert Kawasaki robotsystemen voor het beladen en ontladen van machines. Voor het grotere segment draai- en freesmachines heeft RFA oplossingen ontwikkeld die opgeschaald zijn naar het hogere werkstukgewicht en de forsere werkstukken en machines. De CX210L Kawasaki robot heeft een hanteringscapaciteit van 210 kg en een reikwijdte van 2.699 mm. De robotgrijpers zijn dubbel uitgevoerd, waardoor het bewerkte en onbewerkte werkstuk met afzonderlijke grijpers gehanteerd kan worden. Op deze manier worden werkstukken die sterk van vorm of afmeting veranderen na bewerking moeiteloos en betrouwbaar gegrepen en is de tijd van spaan tot spaan minimaal. Spanen en koelmiddel worden daarnaast door een blaasmond aan de robotgrijper van het werkstuk en klauwplaat geblazen.

Multitasker
De Mazak Integrex i-200ST is een multi-tasking machine, die veelzijdigheid en prestaties biedt in een modern ontworpen pakket dat zowel milieuvriendelijk als energie-efficiënt is. De machine is voorzien van een subspil en stafaanvoer. De RFA Robotloader die bij de machine is geplaatst, is uitgerust met meerdere bedrijfscycli. Zo kan bijvoorbeeld een zaagdeel in de hoofdspil ingezet worden en het bewerkte stuk uit de subspil uitgenomen worden. Een van de andere mogelijkheden is dat het onbewerkte werkstuk door de stafaanvoer gevoed wordt en de Robotloader enkel het bewerkte stuk uitneemt. De verschillende mogelijkheden worden eenvoudig op de tablet-pc geselecteerd waardoor de inzetbaarheid maximaal is. De machine van Mazak is vanuit de fabriek niet voorzien van een automatische deur. De RFA Robotloader neemt de deur daarom aan de speciale houder vast en schuift deze open en dicht.

Ruimte voor de operator
Door het grote werkbereik van de robot blijft er tussen de robot en machine ruimte voor de operator. Door de inzet van lichtschermen met spiegels en de geavanceerde Cubic-S veiligheidsmodule van Kawasaki heeft de cel een open lay-out en is deze optimaal beveiligd, zodat de draaibank samen met de robot voldoet aan de Europese veiligheidseisen. De operator stelt de robot snel en gemakkelijk in op de tablet pc, waarop de bedieningsvriendelijke intuïtieve RFA-Raster software is geïnstalleerd. De operator geeft de afmetingen van het werkstuk, de rastermaat en het aantal dat geproduceerd moet worden met enkele aanrakingen op het touch screen in. Iedere instelling is visueel weergegeven op de tablet pc waardoor de software intuïtief werkt.

RFA, stand 101