Jansen Machining Technology zet opnieuw flinke stap in frezen

0

Jansen Machining Technology is van oudsher een draaierij, maar de toeleverancier in Valkenswaard ontwikkelt zich al enkele jaren ook op het gebied van frezen. Hierin is opnieuw een flinke stap gezet met de installatie medio januari van een compacte 5-assige freesbank Mazak Variaxis i300 AWC. Het is de eerste machine van dit type die Mazak in Nederland heeft geplaatst.

 

“Opnieuw een teken dat we serieus mee doen in frezen”, zegt directeur Twan Bussers, die inmiddels 3 jaar de scepter zwaait bij Jansen Machining Technology. Het is al de vierde machine van Mazak die in anderhalf jaar tijd in de productiehal van Jansen is geplaatst. Twee Integrex draaifreescombinaties en een MSY draaibank met robotbelading gingen de 5-assige Variaxis voor.

Kleine series door elkaar
Deze nieuwste machine is in de plaats gekomen van de oude 5-asser bij Jansen. Mazak zelf noemt de Variaxis i-300 AWC een ideaal concept voor ‘high mix, low volume’. En dat is precies de reden waarom Twan Bussers en zijn team voor deze machine hebben gekozen. “Allereerst is deze machine veel nauwkeuriger dan de 5-asser die we hadden, maar vooral de geïntegreerde palletwisselaar met 40 plaatsen en het grote gereedschappenmagazijn met 145 gereedschappen zijn voor ons belangrijk. Kleine series kunnen we hierdoor door elkaar heen produceren. Ook in de nacht kunnen we bijvoorbeeld tien verschillende producten door elkaar heen produceren, en dan vier stuks van alle tien. Dankzij de grote hoeveelheid gereedschappen kunnen we ook de insteltijden verkorten. Dat daagt bij aan de flexibiliteit die de klanten van ons verwachten.” De 5-asser wordt aangestuurd met behulp van Esprit CADCAM software, zoals ook gebeurt met de twee Integrex draaifreescombinaties.

Hightech industrie
Jansen Machining Technology is in 1965 opgericht als G. Jansen Machinefabriek. In 2016, direct na de komst van Twan Bussers, is de naam gewijzigd. De naam Jansen Machining Technology past beter bij de huidige activiteiten. Jansen is toeleverancier van OEM-klanten in de hightech industrie. Het bedrijf levert rechtstreeks aan ASML en diverse andere OEM’ers, onder andere in de medische sector. De specialisatie zit hem met name in kleine en nauwkeurige draai- en freesproducten, in kleine tot middelgrootte series met een repeterend karakter.

Nieuwbouw
Jansen telt 37 medewerkers. “We zijn te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn”, zegt Bussers zelf. Maar de koers is duidelijk: het bedrijf wil groeien. En daarvoor krijgt het binnenkort alle ruimte. De nieuwe Mazak machine mag dan mede zijn gekozen vanwege het compacte formaat (“we moeten het doen met vierkante meters die we hebben”), Jansen heeft concrete plannen voor de bouw van een nieuw bedrijfspand. Dit zal samen met overbuurman Job Precision – net als Jansen een onderdeel van Anvil Industries – worden gebouwd op het oude Brabantiaterrein in Valkenswaard. Ook komt hier het nieuwe hoofdkantoor van Anvil Industries. Bussers verwacht dat komende zomer de eerste schop de grond in gaat, waarna het nieuwe pand dan begin 2020 zal kunnen worden betrokken. “Jansen Machining Technology en Job Precision zullen twee aparte bedrijven blijven, maar we gaan op de gezamenlijke locatie wel de synergievoordelen benutten.”