Juvama gaat RVS ponsen met Yawei-Nissinbo

0

Juvama, fabrikant van roestvast staal producten voor industriële toepassingen, laboratoria, keukens en hekwerken, breidt het machinepark uit met een Yawei-Nissinbo ponsmachine van PAC. De energiezuinige servomechanische HPE ponsmachine gaat het ponswerk van de 20 jaar oude Nisshinbo MAP-1000 machine overnemen.

Juvama is met ruim 20 jaar ervaring en een modern machinepark gespecialiseerd in de vervaardiging van complete eindproducten in RVS. Maatwerk is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Ieder idee of eigen ontwerp kan door de vakmensen van Juvama worden omgezet in een reëel product. De producten zijn veelal enkelstuks en uniek.

In eigen huis
Juvama beschikt over een uitgebreid machinepark voor de plaatbewerking, waarmee het bedrijf vrijwel alle bewerkingen in eigen huis kan uitvoeren. Het bedrijf heeft inmiddels al drie ponsmachines bij PAC aangekocht. PAC bracht in de jaren negentig met de Nisshinbo ponsmachines in groten getale CNC ponstechnologie naar de Nederlandse metaalindustrie. Ook Juvama maakte hiermee een grote stap van conventioneel naar CNC ponsen. “De MAP-1000 kan in principe nog enkele jaren mee, maar levert wel de nodige beperkingen bij het maken van doordrukkingen en verwerking van grotere platen”, licht Bas Klarenbeek van Juvama toe.

Stap naar moderne technologie
De nieuwe machine moest minimaal kunnen wat de huidige kan maar daarnaast ook in staat zijn om doordrukkingen te kunnen realiseren. Het belangrijkste was dat deze voorzien is van een dikke turret waardoor de geleiding van de ponsen een stuk stabieler is. “In onze oude machine zat een dunne turret en dat gaf met name bij het maken van roosters of bij nibbelen in RVS wel eens problemen. Verder moest de nieuwe machine minimaal een plaat 1.500×3.000 mm kunnen verwerken. PAC kwam met een mooi voorstel waardoor we tot aanschaf van de servomechanische Yawei-Nissinbo zijn overgegaan.”

Ponsen in plaats van lasersnijden
Belangrijk is dat met name bij roosters waarbij bijvoorbeeld 1000 gaten vierkant 4 mm in een kleine plaat zitten, de plaat redelijk vlak blijft. “We hebben enkele roosters laten laseren en daaruit bleek dat met ponsen het beste resultaat werd bereikt”, aldus Klarenbeek.

Energiezuinige Yawei-Nissinbo
De Yawei-Nissinbo HPE, die PAC binnenkort bij Juvama gaat installeren, is geschikt voor plaatafmetingen van 1.500×3.000 mm en uitgevoerd met een energiezuinige servo-mechanische aandrijving  van 30 ton ponscapaciteit. Met de Yawei-Nissinbo ponsmachine zet Juvama een vervolgstap naar een efficiëntere manier van produceren.

De Yawei-Nissinbo ponsmachines zijn te zien bij PAC op de TechniShow (hal 7, B120)