Kaak-dochter K3D bouwt industrieel 3D metaalprint netwerk

Kaak Group, producent van industriële bakkerijlijnen, heeft haar 3D metaalprintactiviteiten ondergebracht in een volle dochter, K3D. De verzelfstandiging illustreert de grote ambities die Kaak heeft op het gebied van 3D metaalprinten.

K3D zal in de komende twee jaar een netwerk opbouwen van lokale K3D Printing Technology Centers om uitvoering te geven aan haar gedistribueerde fabricage visie. Bij bewezen succes zal een verdere uitrol naar het buitenland volgen. Uniek aan het concept van K3D is dat het ‘shared facilities’ betreffen waar bedrijven toegang krijgen tot zowel de 3D metaalprint-kennis als de machinecapaciteit van K3D. Door de verschillende K3D Printing Technology Centers bovendien te vestigen dichtbij de locatie van een leading partner uit een specifieke eindmarkt wordt ruime ervaring met de toepassingen van deze technologie verzekerd. Zo zijn er concrete plannen voor het creëren van een K3D Printing Technology Center voor vliegtuigbouw en defensie, een voor medische hulpmiddelen en een voor de high-tech industrie. Andere mogelijke eindmarkten zijn de petrochemie en maritieme applicaties terwijl het huidige center in Terborg haar food-tech focus houdt.

Vliegende start
Voor de 3D printtechnologie heeft K3D een partnership gesloten met Additive Industries in Eindhoven, waar ze al eerder twee 3D metaalprintsystemen bestelde. De twee bedrijven kennen elkaar al van de samenwerking sinds 2014 in het Eindhovense AddLab dat een vergelijkbare opzet kende. Hierdoor maakt K3D een vliegende start. De K3D Printing Technology Centers zullen worden uitgerust met de laatste versie van de MetalFAB1, het geïntegreerde 3D metaalprintsysteem dat ontwikkeld is voor seriematige productie. Door de volledige automatisering, het hoge veiligheidsniveau en de gebruiksvriendelijke bediening kunnen deelnemers aan de lokale printing centers eenvoudig zelf aan de slag, ondersteund door de specialisten van K3D. Alle centra zullen digitaal worden gekoppeld via Additive Industries’ Additive World Platform waardoor één virtueel 3D Printing Center ontstaat. Additive Industries stelt bovendien als onderdeel van de samenwerking capaciteit ter beschikking op het gebied van 3D ontwerp alsmede proces en applicatie-ontwikkeling.

Laagdrempelige toegang
“Met dit nieuwe initiatief willen we de Nederlandse maakindustrie laagdrempelig toegang bieden tot deze veelbelovende digitale maaktechnologie”, aldus Lodewijk van der Borg, CEO van Kaak Group en mede-oprichter van K3D. “In de korte tijd dat we deze technologie in huis hebben is het aantal toepassingen gegroeid tot ruim 200 verschillende onderdelen voor onze bakkerijlijnen en hebben we al meer dan 14.000 producten geprint”, vult Jaap Bulsink, CTO van K3D aan. “We willen graag andere bedrijven mee laten profiteren van deze ervaringen, leren van toepassingen in andere markten en investeringen in schaalgrootte delen. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, licht Luuk Wissink, CEO van K3D toe.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

3D

Fraunhofer presenteert AM implantaten en warmtewisselaars op Formnext

06-11 Fraunhofer IWU maakt gebruikt van de zogenaamde Laser Powder Bed Fusion (LPBF) technologie. Dankzij…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV