Kansen in energie voor werktuigmachinebouw

Welk potentieel ontstaat er voor de werktuigmachine-industrie door de energietransitie die in gang is gezet? Dit laat de VDW, de Duitse branchevereniging voor de werktuigmachinebouw, momenteel onderzoeken door het Münchense adviesbureau Strategy Engineers. De resultaten van dit onderzoek worden in de tweede helft van maart verwacht.

“Al met al is de omschakeling naar emissievrije energiebronnen een wereldwijde gigantische opgave, waarvoor jaarlijks wereldwijd biljoenen euro’s moeten worden geïnvesteerd”, aldus de nieuwe VDW-voorzitter Franz-Xaver Bernhard.

De meeste grote geïndustrialiseerde landen hebben ambitieuze strategieën ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen. De energiesector is hierbij de belangrijkste factor, want hier wordt momenteel 25 procent van de uitstoot gegenereerd. De centrale bouwstenen zijn de uitbreiding van emissiearme energieën, de uitbreiding van het elektriciteitsnet en de ontwikkeling van een waterstofeconomie. “Al met al is de omschakeling naar emissievrije energiebronnen een wereldwijde gigantische opgave, waarvoor jaarlijks wereldwijd biljoenen euro’s moeten worden geïnvesteerd”, aldus de nieuwe VDW-voorzitter Franz-Xaver Bernhard, die tevens lid is van de raad van bestuur van machinefabrikant Hermle.

Mechanische componenten

Door kleine hoeveelheden en een lange levensduur is de energie-industrie tot nu toe niet de focus geweest van fabrikanten van werktuigmachines. De hogere investeringen leiden nu echter tot toenemende hoeveelheden mechanische componenten voor windturbines (bijvoorbeeld tandwielkasten, volgsystemen en grote lagers), interne verbrandingsmotoren die relevant zijn voor de energietransitie (gasturbines), uitgebreide mechanische randcomponenten, bijvoorbeeld op het gebied van warmtepompen voor het verwarmen van huizen (generatoren, compressoren) en toekomstige componenten in waterstofproductie (elektrolyse) en toepassing in mobiele en stationaire brandstofcellen (brandstofcelsysteem met opslag en de zogenaamde balance-of-plant met compressoren, kleppen, pompen, enz.).

De VDW laat nu uitzoeken welke kansen hier liggen voor fabrikanten van werktuigmachines. “Hoe groot het volume in de afzonderlijke gebieden zal zijn, hangt af van de snelheid van de transformatie”, zegt Bernhard op voorhand. “Tot nu toe zijn er veel intentieverklaringen geweest. De politiek moet nu betrouwbare randvoorwaarden scheppen voor de herstructurering, zodat ook bedrijven zich kunnen heroriënteren als ze hier kansen zien.”

Vertrouwen door sterke vraag

De Duitse werktuigmachine-industrie is overigens optimistisch over de nabije toekomst. Dit jaar wordt een productiestijging van 14 procent verwacht. “We hebben een goede kans op een succesvol 2022”, zei Bernhard in februari op de jaarlijkse persconferentie van zijn vereniging. Dit optimisme is gebaseerd op de uitstekende ontwikkeling van de vraag sinds medio vorig jaar. Er is een grote opgehoopte vraag naar investeringen wereldwijd, die veelvuldig wordt afgedekt met werktuigmachines ‘Made in Germany’.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duitsland blijft export-wereldkampioen werktuigmachinebouw

20-03 “We verdedigden daarmee onze wereldtitel tegen China en Japan”, zegt directeur Markus Heering van…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie verwacht productiedaling in 2024

22-01 Sinds begin vorig jaar zijn er duidelijke tekenen van een vertraging van de binnenkomende…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

Orderintake Duitse werktuigmachinebouw laat nog geen ommekeer zien

13-11 De binnenlandse bestellingen lagen 8 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de…

Plaatbewerking

umati richt zich op internationale vormtechnologie

11-11 Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie en projectmanager van umati bij de VDW,…

MetaalNieuws Extra IM

Metaalbewerkers opgelet: energie vergelijken voor een groenere toekomst

26-10 Om je bedrijf te runnen heb je heel wat energie nodig. Maar tegenwoordig kun je niet…

Bedrijf en Economie

Eurozone stut Duitse werktuigmachinebouw

21-08 De binnenlandse orders lagen 11 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de…

Automatisering

Nieuwe umati hackathon linkt oud aan nieuw

31-05 In totaal namen 17 bedrijven en 30 digitaliseringsexperts deel aan het netwerkevenement in het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV