Kansen in energie voor werktuigmachinebouw

Welk potentieel ontstaat er voor de werktuigmachine-industrie door de energietransitie die in gang is gezet? Dit laat de VDW, de Duitse branchevereniging voor de werktuigmachinebouw, momenteel onderzoeken door het Münchense adviesbureau Strategy Engineers. De resultaten van dit onderzoek worden in de tweede helft van maart verwacht.

“Al met al is de omschakeling naar emissievrije energiebronnen een wereldwijde gigantische opgave, waarvoor jaarlijks wereldwijd biljoenen euro’s moeten worden geïnvesteerd”, aldus de nieuwe VDW-voorzitter Franz-Xaver Bernhard.

De meeste grote geïndustrialiseerde landen hebben ambitieuze strategieën ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen. De energiesector is hierbij de belangrijkste factor, want hier wordt momenteel 25 procent van de uitstoot gegenereerd. De centrale bouwstenen zijn de uitbreiding van emissiearme energieën, de uitbreiding van het elektriciteitsnet en de ontwikkeling van een waterstofeconomie. “Al met al is de omschakeling naar emissievrije energiebronnen een wereldwijde gigantische opgave, waarvoor jaarlijks wereldwijd biljoenen euro’s moeten worden geïnvesteerd”, aldus de nieuwe VDW-voorzitter Franz-Xaver Bernhard, die tevens lid is van de raad van bestuur van machinefabrikant Hermle.

Mechanische componenten

Door kleine hoeveelheden en een lange levensduur is de energie-industrie tot nu toe niet de focus geweest van fabrikanten van werktuigmachines. De hogere investeringen leiden nu echter tot toenemende hoeveelheden mechanische componenten voor windturbines (bijvoorbeeld tandwielkasten, volgsystemen en grote lagers), interne verbrandingsmotoren die relevant zijn voor de energietransitie (gasturbines), uitgebreide mechanische randcomponenten, bijvoorbeeld op het gebied van warmtepompen voor het verwarmen van huizen (generatoren, compressoren) en toekomstige componenten in waterstofproductie (elektrolyse) en toepassing in mobiele en stationaire brandstofcellen (brandstofcelsysteem met opslag en de zogenaamde balance-of-plant met compressoren, kleppen, pompen, enz.).

De VDW laat nu uitzoeken welke kansen hier liggen voor fabrikanten van werktuigmachines. “Hoe groot het volume in de afzonderlijke gebieden zal zijn, hangt af van de snelheid van de transformatie”, zegt Bernhard op voorhand. “Tot nu toe zijn er veel intentieverklaringen geweest. De politiek moet nu betrouwbare randvoorwaarden scheppen voor de herstructurering, zodat ook bedrijven zich kunnen heroriënteren als ze hier kansen zien.”

Vertrouwen door sterke vraag

De Duitse werktuigmachine-industrie is overigens optimistisch over de nabije toekomst. Dit jaar wordt een productiestijging van 14 procent verwacht. “We hebben een goede kans op een succesvol 2022”, zei Bernhard in februari op de jaarlijkse persconferentie van zijn vereniging. Dit optimisme is gebaseerd op de uitstekende ontwikkeling van de vraag sinds medio vorig jaar. Er is een grote opgehoopte vraag naar investeringen wereldwijd, die veelvuldig wordt afgedekt met werktuigmachines ‘Made in Germany’.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Tien energie-efficiënte acties voor de industrie

05-12 Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie houdt goed stand in derde kwartaal

28-11 “Ondanks alle tegenslagen hebben de orders in onze industrie tot nu toe goed standgehouden.…

Toeleveren

Zonnepanelen zonder zorgen

21-11 Simian is gevestigd in Westerbroek (Groningen). Onder de drukkerij vallen de websites Reclameland, Drukland…

Bedrijf en Economie

Industrie kan met eenvoudige ingrepen gasverbruik met 16% verminderen

31-10 Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot naar de energiebesparingsmogelijkheden in de industrie, in opdracht…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

24-10 Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend…

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Verspanen

AMB is stijf uitverkocht

05-09 De bezoekers van de AMB zullen dus te maken krijgen met overvolle hallen en…

Bedrijf en Economie

Orders Duitse werktuigmachine-industrie tikken recordniveau 2018 aan

24-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen in Q2 met 27 procent en die uit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen