Kersverse catalogus Ceratizit zet Dragonskin-coatings in de schijnwerpers

De vernieuwde Up2Date catalogus van verspaningsspecialist Ceratizit richt zich op verspanende gereedschappen die zijn uitgerust met de hoogwaardige Dragonskin-coatings. Deze lenen zich goed voor het hoogproductief en betrouwbaar draaien van roestvast- en hooggelegeerd staal.

Daarnaast is de catalogus uitgebreid met boorruimers voor korte, nauwkeurige bewerkingsprocessen. “De catalogus helpt metaalbewerkers om snel het juiste gereedschap te vinden voor elke denkbare toepassing”, zegt Patrick Umans, salesmanager bij Ceratizit Nederland en België.

Nieuwe hardmetaalkwaliteiten

Materialen zoals austenitisch roestvast staal zijn extreem goed bestand tegen agressieve omgevingsomstandigheden, met name corrosie. Door hun taaiheid zijn ze een geduchte tegenstander voor machine-operators. Om hen te bewapenen heeft Ceratizit twee nieuwe hardmetaalkwaliteiten ontwikkeld. In combinatie met de Dragonskin-coating zijn deze nieuwe draaigereedschappen klaar voor de strijd. Naast de beproefde CTPM125 maken nu de meer slijtvaste CTCM120 en de robuustere CTCM130 voor onderbroken snedes in uitdagende omstandigheden het assortiment compleet. Dankzij de Dragonskin-coating zorgen beide kwaliteiten voor maximale proceszekerheid en lagere uitvalpercentages. Zo blinkt bij verspaningstesten de CVD-gecoate, slijtvaste CTCM120-hardmetaalkwaliteit uit bij het draaien van austenitisch roestvast staal zoals RVS304 (1.4301) en RVS316Ti (1.4571). In vergelijking met concurrerende gereedschappen is de standtijd tot wel 50% verhoogd.

Alle drie de kwaliteiten zijn beschikbaar als negatieve wisselplaten met drie spaanbrekers en als positieve wisselplaten met twee spaanbrekers. “Samen met de verschillende coatingtechnologieën voor de kwaliteiten PVD en CVD, kunnen we een perfecte gereedschapsoplossing leveren voor moeilijk te verspanen materialen”, zegt Patrick Umans, salesmanager bij Ceratizit Nederland en België.

In slechts één handeling naar H7

Het klinkt misschien een beetje als wishful thinking – centerboren, boren en ruimen tot een tolerantie van H7 in slechts één handeling – maar de WTX Feed BR boorruimer kan dit echt allemaal. “Deze efficiënte volhardmetalen boorruimer voor de bewerking van staal en gietijzer is hierin vooralsnog uniek”, aldus Umans. Drie effectieve snijkanten zorgen voor hogere snijgegevens, verbeteren de centrering en positionering en verkorten het productieproces aanzienlijk. Bovendien verhogen ze de cilindriciteit en verbeteren ze ook de rondheid van de gaten. Door de nieuwe snijkantgeometrie kan de WTX Feed BR zelfs met lagere snijkrachten worden gebruikt en bereikt het gereedschap een maximale nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. Dankzij de beproefde DPX14S Dragonskin-coating, een TiAlN-nanolaag, is de boorruimer zeer slijtvast, waardoor Ceratizit de productieprocessen van klanten verder stroomlijnt en verbetert.

Maximale prestaties, laag voor laag

Soms draait het allemaal om de juiste combinatie: als één laag alleen niet het gewenste resultaat oplevert, kunnen meerdere lagen met verschillende eigenschappen een onverslaanbare combinatie vormen. Zo ook de nieuwe CTCM245 soort die speciaal is ontwikkeld voor het bewerken van hooggelegeerde staalsoorten. Een taai substraat, een Al2O3-laag, een compoundlaag en een TiCN-laag zorgen voor optimale prestaties, vooral bij droog verspanen. Dit voorkomt effectief thermische schokken. Tegelijkertijd is de CTCM245 temperatuurbestendig, wat betekent dat hogere snijsnelheden kunnen worden behaald terwijl slijtage wordt gereduceerd bij het bewerken van hooggelegeerde staalsoorten. In toepassingsgebieden die betrouwbare processen, een lange levensduur en sterke prestaties vereisen, maakt de CTCM245, gecoat met de nieuwste CVD-technologie, indruk.

Deze en nog veel meer highlights zijn uit voorraad leverbaar wanneer de Up2Date catalogus op 21 september verschijnt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

02-11 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Verspanen

CNH Industrial Belgium optimaliseert twintig jaar oude machine met ToolScope

27-08 CNH is een van de eerste gebruikers van ToolScope in Nederland en België. De…

Verspanen

Haimer en Simtek in nieuwe producten catalogus Hoffmann Group

26-08 Met de toevoeging van Haimer en Simtek biedt Hoffmann Group een nog ruimere keuze…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Verspanen

CERATIZIT Rally Maniacs gaat de strijd aan in Dakar Rally

30-05 Een ambitieus plan dat CERATIZIT ondersteunt met een sponsorovereenkomst. De komende maanden presenteert CERATIZIT…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen