Klaassen Machines scoort met Bodor lasers

Eind dit jaar heeft Klaassen Machines meer dan 100 lasersnijmachines en buislasers van Bodor in Nederland geïnstalleerd. De technische handelsonderneming uit Enschede is van oudsher een leverancier van verschillende soorten metaalbewerkingsmachines, maar inmiddels wordt 70 procent van de omzet bepaald door de Bodor lasers. “Vanaf 2023 zal onze focus vooral op hoge vermogens van 22 tot en met 40 kW liggen”, zegt sales manager Jürgen Kroeze.

Klaasen Machines trok op TechniShow de aandacht met een grote 12 kW vlakbedlaser en twee buislasers van Bodor. Ook op METAVAK worden de machines van Bodor drie dagen lang gepresenteerd.

Bodor is een Chinese producent van fiberlasers, zowel vlakbedlasers als buislasers. De basis hiervoor is gelegd met Zwitserse kennis en technologie. In eigen land is Bodor een grote en belangrijke machineproducent, die via een groot importeurs netwerk echter ook stevig aan de weg timmert in de rest van de wereld, waaronder Europa. Binnenkort pakt de Chinese fabrikant dan ook flink uit op de Euroblech in Hannover, ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor plaatbewerking. Daar wordt de nieuwe, baanbrekende Scancuttechnologie gepresenteerd.

Eco buislaser K-230

In Nederland wordt het lasermerk al een aantal jaren vertegenwoordigd door Klaasen Machines, dat recent op de technologiebeurs TechniShow stond, waar het de aandacht trok van een breed publiek met een grote 12 kW vlakbedlaser en twee buislasers waarvan een eco buislaser K230, het instap model uit de K-serie van Bodor. “Die gaat in onze markt het zagen boren en frezen vervangen”, zegt Kroeze. Deze K230 – met een iets lagere framehoogte dan de gemiddelde buislaser – kan eenvoudig handmatig worden beladen en is tevens voorzien van een eenvoudige automatische belading voor buizen en profielen. Hij snijdt vanaf 20 mm tot 230 mm diameter. Uitgerust met een 3 kW laserbron snijdt de machine wanddiktes tot 15 mm. Begin oktober brengt Klaassen de machines van Bodor drie dagen lang op METAVAK in Gorinchem onder de aandacht van de bezoekers.

Positie uitbouwen

Klaasen Machines maakt al enige tijd deel uit van de Voskamp Groep, die met 15 vestigingen en 600 medewerkers een begrip is in Nederland op het gebied van bouw, industrie en beveiliging. Het is een kapitaalkrachtig bedrijf dat beschikt over de financiële mogelijkheden om de positie van Bodor op Nederlandse markt uit te bouwen. Ondersteund door de Voskamp Groep heeft Klaassen Machines het voorraadniveau sterk uitgebouwd en de serviceafdeling fors opgeschaald.

Eind dit jaar krijgt Klaassen voor de Bodor machines de beschikking over een grote showroom waar verschillende machines worden gedemonstreerd en waar klanten en relaties worden uitgenodigd voor het maken van inventarisaties en diverse live testen op de machines. Deze showroom zal voorlopig worden gevestigd in een voormalig pand van Voskamp in Enschede. Dat is vooruitlopend op de complete nieuwbouw van het CNC expertise center voor Klaassen Machines, die in de komende jaren zijn beslag zal krijgen.

Bodor heeft de innovatieve Scancut technologie ontwikkeld. Een laserscansnijmachine snijdt sneller, verbreedt het snijdiktebereik en is vrij van straalreflectie.

Bodor heeft de innovatieve Scancut technologie ontwikkeld. Een laserscansnijmachine snijdt sneller, verbreedt het snijdiktebereik en is vrij van straalreflectie.

Topjaar

Deze plannen geven het hoge ambitieniveau van de Enschedese machineleverancier aan. “Dit jaar is qua verkopen al helemaal top”, zegt Kroeze, die ook op de TechniShow meerdere machines verkocht. Onlangs is onder meer een grote machine met een totale lengte van 6 meter en een laserbron van 12 kW geplaatst bij Aluship in Steenwijk. Binnenkort wordt bij Nauta Snijbedrijf in Sneek zelfs een lasersnijmachine van 6 x 2,5 meter met een 22 kW laserbron geïnstalleerd. Dat is ter vervanging van een plasmasnijmachine en oude 2 kW laser. Kroeze ziet vooral ook veel kansen voor de lasers van Bodor als alternatief voor het plasmasnijden. “Vooral daarom zal vanaf komend jaar onze focus op 22 tot 40 kW liggen.”

Innovatie Scancut systeem

Een belangrijke ontwikkeling hierbij is het Scancut systeem. Dit is een innovatie die Bodor dit voorjaar wereldkundig heeft gemaakt. In eigen land wordt hiermee al anderhalf jaar gesneden, eind oktober volgt de grootse introductie op de Euroblech in Hannover.

Bodor spreekt van een nieuwe generatie lasersnijmachines waarbij de crux zit in het overschakelen van statisch naar dynamisch snijden. Een razendsnelle programmering en aanpassing van het straalpad zorgt voor een snellere straalbeweging en verschillende straallocuspatronen. In vergelijking met de conventionele lasersnijmachine snijdt de laserscansnijmachine hierdoor veel sneller. Deze machine stelt gebruikers in staat om de snijdiktebereiken met 30% -100% te verbreden en dus dikkere platen te verwerken in vergelijking met conventionele lasersnijders. Bovendien is het Scancut systeem vrij van straalreflectie, ook voor sterk reflecterende materialen, waardoor geen reflectieschade kan ontstaan aan de laserbron.

Volgens Kroeze levert dit ongekende resultaten op. “Na 3,5 jaar R&D werkzaamheden heeft Bodor echt een doorbraak gerealiseerd: een roterende kernlaser die 1 meter snijdt en in werkelijkheid dan al 30 meter heeft afgelegd. Met 200 rotaties per seconde, een totaal programmeerbaar laserpad in combinatie met meer dan duizend gepatenteerde algoritmes heeft Bodor de bakens verzet in de laserindustrie. Scancutting is de snijtechnologie van de toekomst. Je bereikt met een laserscansnijmachine met 6 kW vermogen dezelfde resultaten qua snijsnelheid en materiaaldikte als met een conventionele fiberlaser met een 12 kW laserbron.”

METAVAK

De officiële introductie van het Scancut systeem is op de Euroblech in Hannover, maar Jurgen Kroeze en zijn collega’s van Klaassen Machines kunnen er op METAVAK reeds alle informatie over geven.

Klaassen Machines
Stand A104

Komt u ook naar de METAVAK? Registreer u hier voor gratis toegangskaarten!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Honderdste Bodor laser geïnstalleerd bij Lammerink

24-10 De komst van de lasersnijmachine vervult hem als ondernemer ook met trots. “Een laser,…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen