Klemmen SOLIDGrip van HWR in nieuw jasje

Al sinds de introductie op de EMO 2019 in Hannover is de belangstelling voor de SOLIDLine van HWR Spanntechnik uit Oyten bijzonder groot. “Dat kan ook niet anders”, zegt Ronald van Lente van Spantech Opspansystemen uit Veldhoven.” Deze lijn centrumspanners in combinatie met het nulpuntspansysteem kenmerkt zich door maximale robuustheid in combinatie met minimale afmetingen. Precies wat een verspaner wil.” Spantech is al meer dan 11 jaar de exclusieve distributeur van HWR-Spanntechnik in de Benelux.

Een toepassing in de praktijk: SOLIDGrip in actie bij de Belgische verspaner Aluro CNC.

“HWR heeft gedurende 16 jaar in Duitsland samengewerkt met LANG-Technik en natuurlijk veel ervaring opgedaan op het gebied van nulpuntspansystemen en centrumspanners”, vervolgt Van Lente. “Sommige producten zijn gezamenlijk ontwikkeld. Toen deze samenwerking eindigde in 2019, gebruikte HWR haar knowhow om deze producten in eigen beheer verder te ontwikkelen, uiteraard met volledig behoud van de compatibiliteit.”

Toegankelijkheid werkstuk

Resultaat van deze doorontwikkeling is de nieuwste generatie centrumspanners SOLIDGrip. De reeks is op veler verzoek gecompleteerd met de kleinste uitvoering met 46mm body met 46mm bekbreedte, en doorgevoerd met de 77-body/46-bekbreedte, 77-body/77-bekbreedte, 125-body/77-bekbreedte en 125-body/125-bekbreedte. Alle spanners beschikken over de 52mm of 96mm raster aantrekbouten ten behoeve van het nulpuntspansysteem, afhankelijk van de grootte van de spanner.

“Ieder type klem is verkrijgbaar in verschillende lengtes om de contouren van de klem buiten het werkstuk zo compact mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat de toegankelijkheid van het werkstuk op de machine maximaal is”, aldus van Lente. Door het buiten de machine ‘voor-prägen’ van het werkstuk (een afdruk maken in het ruwmateriaal die gelijk is aan de vertanding van de klem, met een persunit welke tot 20 Ton instelbaar is) kan het werkstuk uiteindelijk met relatief weinig spankracht worden opgespannen.

”De voordelen van een vormgesloten opspanning versus een krachtgesloten opspanning zijn evident”, legt Van Lente uit. “De lage uiteindelijke spankracht van het werkstuk in de klem voorkomt deformatie en torsie van het materiaal tijdens het spannen, ook als er meer en meer materiaal wordt weg gefreesd. Losraken is uitgesloten en de slijtage van de centreerklem is minimaal.”

Zeer hoge aantrekkracht

Alle SOLIDGrip klemmen zijn toepasbaar op het SOLIDPoint nulpuntspansysteem. Ook dit systeem beschikt door een verbeterde techniek over een zeer hoge aantrekkracht in de nulpuntspanplaat. “Dit betekent in de praktijk een nog stabielere opspanning, waarbij vibraties nog verder worden uitgesloten. Dit is natuurlijk essentieel voor een perfect eindresultaat, zowel qua maatvoering als oppervlakte ruwheid.” Ook bij de SOLIDPoint nulpuntspanplaten is de compatibiliteit met bestaande systemen behouden. Uniek daarbij is dat SOLIDPoint de 52 en 96 opname kan combineren in één opname.

‘Innovatie wint altijd’

HWR Spanntechnik heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een echte innovator. “Neem bijvoorbeeld het InoZet tuimel-klauw systeem voor de draaibank. Een eigen ontwikkeling van HWR, waarbij in een handomdraai een bestaande starre 3-klauwplaat kan worden getransformeerd tot een kracht-compenserende 6-klauwplaat. Ideaal voor dunwandige werkstukken.

Later kwam HWR met de revolutionaire zelf-centrerende en kracht-compenserende InoFlex 4-klauwplaat. Innovatie zit in ons DNA”, aldus Ronald van Lente van Spantech Opspansystemen, die daarbij optimistisch is voor wat betreft de toekomst. “Innovatie wint altijd, we zullen samen met onze internationale partners nog veel nieuwe innovatieve producten op het gebied van werkstuk-opspanning in de Benelux lanceren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

19-05 Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in…

Verspanen

Spantech breidt spanmogelijkheden verder uit

30-09 Nulpuntspanplaten bieden gebruikers van 3-, 4- en 5-assige freesmachines de mogelijkheid om werkstukken nauwkeurig,…

Toeleveren

Nauwkeurig borgen, klemmen, geleiden

13-12 Alle producten van Spieth hebben een vorm van klemming en verbinding. Volgens het Spieth…

Verspanen

Werkstukken snel en nauwkeurig opgespannen

27-11 Machinefabriek Bex in Wessem maakt flinke stappen in automatisering en digitalisering om efficiënter te…

Verspanen

Spanningsarm opspannen met nieuwe SOLIDLine klemmen

07-10 HWR Spanntechnik is kampioen in het spanningsarm opspannen van werkstukken. Dat bewees de Duitse…

Verspanen

2 in 1 in één spansysteem

05-06 SFT Spannsysteme uit Rofshaupten in Duitsland heeft haar modulaire spansysteem voor freesbewerkingen verder uitgebreid.…

Verspanen

Zelf-centrerende 4-klauwplaat voor freesbank

19-12 Naast de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat voor draaibanken brengt de Duitse fabrikant HWR…

Verspanen

Flexibel opspannen op freesdraaibanken

03-04 Spantech Opspantechniek presenteerde op de TechniShow de nieuwe InoFlex VL klauwplaat speciaal voor freesdraaibanken.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X