Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

Op het gebied van klemtechnologie maakt Mapal momenteel een transformatieproces door. Waar vroeger een gereedschapshouder niet meer deed dan het gereedschap op zijn plaats houden, wordt het nu steeds meer een toepassingsgericht en prestatieverhogend element van het totale systeem. Daarom gaat Mapal de gereedschapshouders steeds vaker ontwikkelen op basis van speciale eisen in individuele marktsegmenten.

Met de Hydro Mill Chuck en Hydro DReaM Chuck 4.5° introduceert Mapal twee gereedschapshouders die zijn ontwikkeld voor individuele marktsegmenten. In de toekomst zal Mapal specifieke gereedschapshouders onder de naam UNIQ op de markt brengen.

Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in kaart te brengen. Aan de hand daarvan is de fabrikant in staat om bijbehorende standaardproducten en maatwerkoplossingen te realiseren. Door zich te richten op de afzonderlijke marktsegmenten kan Mapal een maximale toegevoegde waarde bieden. Zo zijn ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck en Hydro Mill Chuck ontwikkeld. Dennis Minder, verantwoordelijk voor de afdeling klemtechnologie, vertelt: “De nieuwe gereedschapshouders zijn voorzien van essentiële kenmerken die speciaal op basis van specifieke klantvereisten zijn ontwikkeld.

De Hydro Mill Chuck is bijvoorbeeld ontwikkeld voor klanten die hoogwaardige onderdelen bewerken in zeer dynamische bewerkingsprocessen. Deze klanten komen we veel tegen in de luchtvaartindustrie en matrijzenbouw, waar de belangrijkste eis een hoge procesbetrouwbaarheid is.” De nieuwe hydraulische gereedschaphouders maken hoge bewerkingsparameters mogelijk door een uitstekende stabiliteit en nauwkeurigheid. De houders minimaliseren opgewekte trillingen, zodat ingeklemde gereedschappen niet worden blootgesteld aan micro-trillingen. Dit leidt op zijn beurt tot een verminderde spilbelasting tot wel 15 procent, een aanzienlijk langere standtijd en het garandeert een optimale oppervlakteafwerking.

Dynamische freestoepassingen

“Voor de nieuwe Hydro Mill Chuck gereedschapshouder hebben we onze bestaande MillChuck HB verder ontwikkeld. Deze leende zich al uitstekend voor trochoïdaal frezen. Door de gehele geometrie, techniek en het design aan te passen, hebben we het gereedschap geoptimaliseerd voor dynamische processen met spiltoerentallen tot wel 33.000 min-1”, aldus Minder. De Hydro Mill Chuck is verder ontworpen voor het spannen van freesgereedschappen met een HA-schacht. Door de hoge temperatuurbestendigheid van 80 °C overtuigt de houder zich door een goede procesbetrouwbaarheid en hoge materiaalafname bij dynamische freestoepassingen. De houder is universeel geschikt voor voorbewerken, semi-nabewerken en nabewerken.

Hydraulische houder

Ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck 4.5° is ontwikkeld aan de hand van eisen uit verschillende marktsegmenten. Vanwege de weinige gereedschapsbeperkingen van een krimphouder, konden veel kritische contouren voorheen alleen worden bewerkt met een krimphouder. Omdat hydraulische gereedschapshouders volgens Mapal veel significante voordelen bieden ten opzichte van krinphouders, heeft Mapal bij de ontwikkeling van de Hydro DReaM Chuck 4.5° de originele contour van een krimphouder in een hydraulische gereedschapshouder geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat een ergonomische houder met een hoog gebruiksgemak en een betere oppervlakteafwerking. De gereedschapshouder is bij uitstek geschikt voor ruim- en boortoepassingen en voor gebruik met nabewerkingsfrezen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

MetavakNieuws

Modern gereedschapsbeheer met Zoller

29-09 METAVAK wordt na de Nederlandse Metaaldagen de tweede vakbeurs waar Laagland dit najaar exposeert.…

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Bedrijf en Economie

Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

12-07 Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst…

Verspanen

Sneak preview Zoller: geautomatiseerd gereedschap voorinstellen

30-06 Uit het webinar bleek dat Zoller met de robotcel de gereedschapvoorinstelling volledig kan automatiseren.…

Verspanen

“Je weet niet wat je ziet op de machineteller”

28-06 VCN mass turning is specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere…

Verspanen

Makino past nieuwe aluminiumlegering toe in mysterieuze e・Machine

05-05 Eind december onthulde Makino in Japan de komst van de e・Machine. Op dit moment…

Verspanen

Hogere standtijd met precisiekoelmiddel

28-04 Precisiekoelmiddel is gunstig voor het bewerken van ISO S, M en P werkstukmaterialen en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X