Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

Op het gebied van klemtechnologie maakt Mapal momenteel een transformatieproces door. Waar vroeger een gereedschapshouder niet meer deed dan het gereedschap op zijn plaats houden, wordt het nu steeds meer een toepassingsgericht en prestatieverhogend element van het totale systeem. Daarom gaat Mapal de gereedschapshouders steeds vaker ontwikkelen op basis van speciale eisen in individuele marktsegmenten.

Met de Hydro Mill Chuck en Hydro DReaM Chuck 4.5° introduceert Mapal twee gereedschapshouders die zijn ontwikkeld voor individuele marktsegmenten. In de toekomst zal Mapal specifieke gereedschapshouders onder de naam UNIQ op de markt brengen.

Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in kaart te brengen. Aan de hand daarvan is de fabrikant in staat om bijbehorende standaardproducten en maatwerkoplossingen te realiseren. Door zich te richten op de afzonderlijke marktsegmenten kan Mapal een maximale toegevoegde waarde bieden. Zo zijn ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck en Hydro Mill Chuck ontwikkeld. Dennis Minder, verantwoordelijk voor de afdeling klemtechnologie, vertelt: “De nieuwe gereedschapshouders zijn voorzien van essentiële kenmerken die speciaal op basis van specifieke klantvereisten zijn ontwikkeld.

De Hydro Mill Chuck is bijvoorbeeld ontwikkeld voor klanten die hoogwaardige onderdelen bewerken in zeer dynamische bewerkingsprocessen. Deze klanten komen we veel tegen in de luchtvaartindustrie en matrijzenbouw, waar de belangrijkste eis een hoge procesbetrouwbaarheid is.” De nieuwe hydraulische gereedschaphouders maken hoge bewerkingsparameters mogelijk door een uitstekende stabiliteit en nauwkeurigheid. De houders minimaliseren opgewekte trillingen, zodat ingeklemde gereedschappen niet worden blootgesteld aan micro-trillingen. Dit leidt op zijn beurt tot een verminderde spilbelasting tot wel 15 procent, een aanzienlijk langere standtijd en het garandeert een optimale oppervlakteafwerking.

Dynamische freestoepassingen

“Voor de nieuwe Hydro Mill Chuck gereedschapshouder hebben we onze bestaande MillChuck HB verder ontwikkeld. Deze leende zich al uitstekend voor trochoïdaal frezen. Door de gehele geometrie, techniek en het design aan te passen, hebben we het gereedschap geoptimaliseerd voor dynamische processen met spiltoerentallen tot wel 33.000 min-1”, aldus Minder. De Hydro Mill Chuck is verder ontworpen voor het spannen van freesgereedschappen met een HA-schacht. Door de hoge temperatuurbestendigheid van 80 °C overtuigt de houder zich door een goede procesbetrouwbaarheid en hoge materiaalafname bij dynamische freestoepassingen. De houder is universeel geschikt voor voorbewerken, semi-nabewerken en nabewerken.

Hydraulische houder

Ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck 4.5° is ontwikkeld aan de hand van eisen uit verschillende marktsegmenten. Vanwege de weinige gereedschapsbeperkingen van een krimphouder, konden veel kritische contouren voorheen alleen worden bewerkt met een krimphouder. Omdat hydraulische gereedschapshouders volgens Mapal veel significante voordelen bieden ten opzichte van krinphouders, heeft Mapal bij de ontwikkeling van de Hydro DReaM Chuck 4.5° de originele contour van een krimphouder in een hydraulische gereedschapshouder geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat een ergonomische houder met een hoog gebruiksgemak en een betere oppervlakteafwerking. De gereedschapshouder is bij uitstek geschikt voor ruim- en boortoepassingen en voor gebruik met nabewerkingsfrezen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

16-06 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Open House Index draait om verspaning

28-03 Wanneer op dinsdag 26 april de deuren openen voor het Index Open Huis 2022,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X