Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

Op het gebied van klemtechnologie maakt Mapal momenteel een transformatieproces door. Waar vroeger een gereedschapshouder niet meer deed dan het gereedschap op zijn plaats houden, wordt het nu steeds meer een toepassingsgericht en prestatieverhogend element van het totale systeem. Daarom gaat Mapal de gereedschapshouders steeds vaker ontwikkelen op basis van speciale eisen in individuele marktsegmenten.

Met de Hydro Mill Chuck en Hydro DReaM Chuck 4.5° introduceert Mapal twee gereedschapshouders die zijn ontwikkeld voor individuele marktsegmenten. In de toekomst zal Mapal specifieke gereedschapshouders onder de naam UNIQ op de markt brengen.

Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in kaart te brengen. Aan de hand daarvan is de fabrikant in staat om bijbehorende standaardproducten en maatwerkoplossingen te realiseren. Door zich te richten op de afzonderlijke marktsegmenten kan Mapal een maximale toegevoegde waarde bieden. Zo zijn ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck en Hydro Mill Chuck ontwikkeld. Dennis Minder, verantwoordelijk voor de afdeling klemtechnologie, vertelt: “De nieuwe gereedschapshouders zijn voorzien van essentiële kenmerken die speciaal op basis van specifieke klantvereisten zijn ontwikkeld.

De Hydro Mill Chuck is bijvoorbeeld ontwikkeld voor klanten die hoogwaardige onderdelen bewerken in zeer dynamische bewerkingsprocessen. Deze klanten komen we veel tegen in de luchtvaartindustrie en matrijzenbouw, waar de belangrijkste eis een hoge procesbetrouwbaarheid is.” De nieuwe hydraulische gereedschaphouders maken hoge bewerkingsparameters mogelijk door een uitstekende stabiliteit en nauwkeurigheid. De houders minimaliseren opgewekte trillingen, zodat ingeklemde gereedschappen niet worden blootgesteld aan micro-trillingen. Dit leidt op zijn beurt tot een verminderde spilbelasting tot wel 15 procent, een aanzienlijk langere standtijd en het garandeert een optimale oppervlakteafwerking.

Dynamische freestoepassingen

“Voor de nieuwe Hydro Mill Chuck gereedschapshouder hebben we onze bestaande MillChuck HB verder ontwikkeld. Deze leende zich al uitstekend voor trochoïdaal frezen. Door de gehele geometrie, techniek en het design aan te passen, hebben we het gereedschap geoptimaliseerd voor dynamische processen met spiltoerentallen tot wel 33.000 min-1”, aldus Minder. De Hydro Mill Chuck is verder ontworpen voor het spannen van freesgereedschappen met een HA-schacht. Door de hoge temperatuurbestendigheid van 80 °C overtuigt de houder zich door een goede procesbetrouwbaarheid en hoge materiaalafname bij dynamische freestoepassingen. De houder is universeel geschikt voor voorbewerken, semi-nabewerken en nabewerken.

Hydraulische houder

Ook de nieuwe Hydro DReaM Chuck 4.5° is ontwikkeld aan de hand van eisen uit verschillende marktsegmenten. Vanwege de weinige gereedschapsbeperkingen van een krimphouder, konden veel kritische contouren voorheen alleen worden bewerkt met een krimphouder. Omdat hydraulische gereedschapshouders volgens Mapal veel significante voordelen bieden ten opzichte van krinphouders, heeft Mapal bij de ontwikkeling van de Hydro DReaM Chuck 4.5° de originele contour van een krimphouder in een hydraulische gereedschapshouder geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat een ergonomische houder met een hoog gebruiksgemak en een betere oppervlakteafwerking. De gereedschapshouder is bij uitstek geschikt voor ruim- en boortoepassingen en voor gebruik met nabewerkingsfrezen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Ruimer met negen levens

13-02 Het bijzondere aan de FixReam 700 ruimers is hun veelvuldige bruikbaarheid. Deze wordt bereikt…

Verspanen

Automatiseringspakket voor kleinere werkplaats

15-01 Met de DA300 voor 5-assige verticale bewerking heeft Makino een sterke positie verworven in…

Bedrijf en Economie

Laagland heeft flinke groeiambities

18-12 Cammeraat is benoemd tot algemeen directeur en heeft flinke groeiambities met beide bedrijven. Hij…

Verspanen

Mapal introduceert nieuwe gereedschappen

08-10 Een hoogtepunt op de stand van Mapal tijdens de EMO waren de MEGA-Deep-Drill-Steel diepgatboren.…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Verspanen

Index belooft veel innovaties tijdens open huis

13-03 Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank…

Verspanen

Gereedschapsoplossingen Mapal voor e-mobiliteit

05-02 Met de indeling van bewerkingsopties in drie oplossingsniveaus – Basic, Performance en Expert –…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?