Konecranes maakt kranen nog intelligenter

Konecranes heeft zijn Smarton heavy duty bovenloopkraan, die hijst van 6,3 tot 250 ton met een enkele loopkat en tot 500 ton met twee loopkatten, voorzien van extra opties. De belangrijkste is de verbeterde gebruiksinterface, die de bediening van de kraan voor kraanbestuurders en onderhoudsteams van de klant vereenvoudigt.

Zo omvatten de nieuwe opties een tablet waardoor bediening en onderhoud van de kraan zijn vereenvoudigd. De nieuwe tablettechnologie werkt als volgt: op de tablet heeft de klant rechtstreeks toegang tot de kraan- en procesinformatie, wat aanpassingen aan kraan- en hijsactiviteiten eenvoudiger maakt. Optionele camerabeelden maken het besturen van de last veiliger en efficiënter. Bovendien biedt de Smarton-tablet geavanceerde opties voor het in real-time opsporen en verhelpen van problemen, en geeft deze toegang tot de gebruiks- en conditiegegevens voor kraanbesturing. Dit systeem heeft zijn waarde bewezen bij de onderhoudsplanning en verbetert het gebruiksgemak van de kraanbesturing. Bij aflevering van de kraan is de tablet bevestigd in de kast van de besturing. Vanaf de fabrieksvloer biedt de tablet een draadloze verbinding met het kraanbesturings-systeem en beeldt deze voor het onderhoudspersoneel in real-time geavanceerde gegevens over de kraanconditie af.

Konecranes heeft ook gewerkt aan de Konecranes Smart Features en nieuwe opties toegevoegd, die de veiligheid verbeteren. De op software gebaseerde intelligentie, de zogeheten Smart Features, die in deze kraan zijn geïntegreerd, bieden volledige controle over het intern transport en resulteren in tastbare voordelen bij hijsprocessen, doordat zij de veiligheid en productiviteit verbeteren. De energie-efficiëntie van de Smarton is state-of-the-art, dankzij een geoptimaliseerd ontwerp, zuinige Konecranes-drives en speciale functies, zoals het energie-terugkoppelingssysteem. Behalve de al bekende anti-sway, beveiligde zones, microspeed en de doelbesturing, die hun waarde in de praktijk bewezen hebben, werden drie nieuwe Smart Features, (intelligente eigenschappen), ontwikkeld en geïntegreerd in de productreeks.

De laatste Smart Features, zoals scheeftrek beveiliging, automatisch haakcentrering en active sway control zijn verkrijgbaar voor de vernieuwde Smarton en dragen bij tot een verbetering van de snelheid, nauwkeurigheid en veiligheid van de hijsprocessen van Konecranes’ klanten.

Haakcentrering werd ontworpen om het zijwaarts trekken van de last te elimineren door de brug en loopkat automatisch direct boven de last te plaatsen. Deze functie vermindert het risico op gevaarlijke situaties. Dit betekent ook minder slijtage aan kraancomponenten, kortere lastcyclustijden en meer bedieningsgemak.

Scheeftrek beveiliging werd ontworpen om alle kraanverplaatsing te stoppen als de haak, strop of last per ongeluk in- of achter iets blijft steken. Deze veiligheidsfunctie vermindert het risico op gevaarlijke situaties bij het verplaatsen van lasten en helpt schade aan last, kraan en het omringende gebied te voorkomen.

Active sway control werd ontworpen om het bestaande slingeren van de last te dempen en het potentiële slingeren van de last te elimineren. Sway control maakt een sneller verplaatsen en nauwkeuriger positioneren van de last mogelijk. Deze optie voorkomt tevens schade aan de last, de kraan en het omringende gebied.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Nieuwe kettingtakelkraan Konecranes draagt tot 5 ton

19-03 Konecranes breidt haar reeks industriële kranen uit met de nieuwe CLX kettingtakelkraan, die geschikt…

Geen categorie

Compacte vacuümheffer

05-01 Een nieuw product van HPS Techniek is de Vacuhandy. Dit is een compacte vacuümheffer,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen