Krachtenbundeling in 3D-metaalprinten

0

Additive Industries, producent van industriële 3D metaalprintsystemen, start een partnerschap met het Fraunhofer Project Center op de Universiteit van Twente. Dat is vorige week bekend gemaakt bij de start van de vakbeurs Formnext in Frankfurt.

Ampower, een belangrijk adviesbureau op het gebied van additieve productie, concludeerde in onafhankelijk vergelijkend onderzoek dat de MetalFab1 systemen van Additive Industries in Eindhoven de laagste systeem investeringen combineren met de laagste totale kosten per onderdeel en de hoogste jaarlijkse capaciteit. De onderzoekers van Ampower hebben vier typische onderdelen van verschillende industrieën zoals medische heup-implantaten, impellers voor de olie- en gasindustrie, en onderdelen van de automobielindustrie en de lucht- en ruimtevaart getest. Vergeleken met vijftien andere systemen kwam de MetalFab1 in alle gevallen als beste uit de bus.

Om deze leidende rol vast te houden heeft Additive Industries nu een MetalFab1 systeem verkocht aan het Fraunhofer centrum op de Universiteit van Twente. Tevens is met dit centrum en partnerschap opgestart, waarbij ook het Fraunhofer instituut voor productietechnologie in Aken (D) is betrokken. De voornaamste doelstellingen van deze samenwerking zijn het kwalificeren van nieuwe materialen, het verbeteren van ontwerprichtlijnen, het verbeteren van de nabewerkingsprocessen en het bevorderen van de integratie van 3D metaalprinten in industriële productieketens voor een brede industriële acceptatie. “De MetalFab1 is naar mijn mening de eerste metaalprinter die vanaf de basis is ontworpen voor industriële productie”, zegt Ian Gibson, wetenschappelijk directeur van FPC@UT. Fraunhofer zal het systeem op de UT in Enschede gebruiken voor toegepast onderzoek en de ontwikkeling van procesketens op industriële schaal. Tevens markeert deze investering het begin van de operationele werkzaamheden bij FPC@UT op het gebied van additive manufacturing. Door de krachtenbundeling van de drie partners komt er nu een competentiepool van deskundigen op het gebied van 3D metaalprinten, alsmede de nieuwste technologie beschikbaar.