Kunstmatige intelligentie maakt lasersnijsysteem Trumpf rijper

Op de vorige Euroblech was het nieuwe volautomatische lasersnijsysteem TruLaser Center 7030 dé grote blikvanger bij Trumpf. Nu is deze machine, waarin alles van de programmering tot en met het sorteren van de uitslagen is geautomatiseerd, veel rijper geworden. Mede dankzij kunstmatige intelligentie.

Thomas Schneider, directeur ontwikkeling werktuigmachines bij Trumpf: “Door intelligente data-analyse verbeteren we bij deze machine nu al de processen. Met hulp van terugmeldingen van klanten in de vorm van data perfectioneren we de installatie continu. Kunstmatige intelligentie is de volgende stap van Industrie 4.0.” Een voorbeeld hiervan is de ontlaadeenheid van de machine. De pins, die de uitslagen uit het plaatgeraamte naar boven duwen, zorgen ervoor dat zuigers de delen betrouwbaar kunnen uitnemen. Lukt dat de pins niet de eerste keer, dan leidt de machine zelfstandig een nieuwe ontneemcyclus in. Die herhaalt ze zo nodig meerdere malen na elkaar, zodat het wel functioneert. Deze zogeheten ‘retry’-pogingen verwerkt de machine en leert er van. “We krijgen steeds meer data”, aldus Schneider. “Daarmee bouwen we strategieën voor kunstmatige intelligentie op. Met het opbouwen van databases laten we elke dag nieuwe kennis in de machine stromen. Hiervoor moeten we ook de mislukkingen hebben, want ook daar leren we van. Door de retry-strategieën weet de machine: ik moet het nog een keer proberen om de uitslag uit de plaat te krijgen. Dit is een vrij nieuwe gedachte voor de machinebouw.”

Autonome fabrieken
Zo ontwikkelt het lasersnijsysteem zich steeds meer tot een autonome machine. En dat is nodig in de autonome fabrieken, waarnaar we in de visie van Trumpf in de plaatbewerking op weg zijn. In zo’n autonome fabriek zijn ook autonome processen nodig en een geautomatiseerde data- en materialenstroom. Bij dat laatste valt volgens Trumpf nog veel voordeel te halen, bijvoorbeeld door de zoektijden naar materialen, halffabricaten en afgewerkte producten op de werkvloer te verminderen. Het Duitse technologieconcern presenteert hiervoor nu een systeem waarbij helemaal niet meer hoeft te worden gezocht. Ruim een jaar geleden heeft Trumpf een meerderheidsbelang genomen in het Franse bedrijf BeSpoon, dat sensoren en software voor precisie tracking in de industrie ontwikkelt. Op basis hiervan is nu een product ontwikkeld, specifiek gericht op de plaatwerkpraktijk. Want ook hier wordt het traceren van producten op de werkvloer steeds belangrijker. Niet alleen om zoektijden te verkorten, maar bijvoorbeeld ook om producten door mobiele robots (AGV’s) van het ene naar het andere bewerkingsstation te kunnen laten brengen. En om klanten de gelegenheid te bieden altijd te kunnen zien hoe het met hun order staat, precies zoals ze dat in de online handel gewend zijn.

Stapsgewijs opbouwen
Het systeem kan stapsgewijs worden opgebouwd. Het bestaat allereerst uit software. Daarnaast uit satellieten die hoog in de werkplaats kunnen worden opgehangen. Daarbij de komen dan de ‘pucks’ die overal in de hal kunnen worden neergelegd: op materialen, op pallets of in kisten, waar de gebruiker maar wil. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van de Ultra Wide Band (UWB) technologie. Deze is minder storingsgevoelig in een omgeving met machines dan andere technologieën zoals Wifi. De pucks wisselen continu signalen uit met de satellieten. Zo is met een nauwkeurigheid van 10 à 15 centimeter, altijd duidelijk waar ze zich bevinden en daarmee ook de producten waaraan de pucks zijn ‘gekoppeld’. De pucks zijn ook nog eens voorzien van LED-verlichting, om ze makkelijk vindbaar te maken.

trumpf Vier_Meter_breite_Tür

De cabine van de vergrote uitvoering van de TruLaser Weld 5000 is tot 9,4 meter lang en heeft een 4 meter brede deur.

Laserlassen in XXL-formaat
Ook op het gebied van laserlassen komt Trumpf met nieuwe ontwikkelingen. De lasrobot in de nieuwe, vergrote uitvoering van de TruLaser Weld 5000 kan nu delen met een lengte tot 4 meter bewerken. De cabine van deze XXL-installatie biedt voldoende ruimte voor grote behuizingen en tanks. Ook bij deze grote samenstellingen kunnen nu de voordelen van het laserlassen worden benut. De robot van de laserlascel beweegt zich over een lineaire as (rail) Zo dekt hij een grote werkruimte af. Daarbij passend beschikt de installatie over een 4 meter lange wentelmanipulator die tot 1000 kilo kan dragen. Deze dankt zijn naam aan een draaias met behulp waarvan hij samenstellingen voor de lasrobot positioneert. Delen met afmetingen tot 4000 mm lang, 1500 mm breed en 1000 mm hoog kunnen in deze installatie worden gelast. De cabine is tot 9,4 meter lang en heeft een 4 meter brede deur.

Trumpf, hal 11, stand B94

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Plaatbewerking

Eerste event digitale Euroblech focust op omvormtechniek

14-04 Door Covid-19 is de Euroblech in Hannover, de belangrijkste internationale vakbeurs voor plaatbewerking ter…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X