Laser Bending Machines: A-merk machine voor elk budget

0

Een nieuwe partij die zich bezighoudt met de in- en verkoop van gebruikte lasersnijmachines, automatiseringsoplossingen en kantbanken, betreedt de markt: Laser & Bending Machines. Het pas opgerichte bedrijf wil zich onderscheiden van de meeste andere machinehandelaren door klanten van A tot Z te begeleiden bij het kopen of verkopen van hun machine. Dit kan op verschillende manieren, van alleen de verkoop tot een complete installatie inclusief scholing voor de nieuwe operators.

De oprichter en het gezicht van Laser & Bending Machines, gevestigd in Zwijndrecht, is Nathan van der Hoeven. Hij weet zich verzekerd van een kapitaalkrachtige partner om snel te kunnen handelen als er een interessante machine op de markt komt en om enkele machines op voorraad te gaan houden. Hij richt zich uitsluitend op A-merken, met name Trumpf, Bystronic  (inclusief de TTM buislasers en de Antil automatiseringssystemen) en de buislasers van Adige.

A-merk voor elk budget

Onder het motto ‘Een A-merk machine voor elk budget’ wil Laser & Bending Machines twee groepen klanten gaan bedienen. De eerste groep zijn de plaatwerkbedrijven, die pak ‘m beet 10 uur snijwerk in de week hebben maar daarvoor wel een eigen laser willen hebben om snel en flexibel te kunnen reageren op de wensen van hun klanten. “Deze groep hoeft niet de snelste machine, maar wil wel een stabiele machine van een topmerk, die goed draait en met een goede service. Vaak zijn dit bedrijven die zelf nog geen ervaring hebben met lasersnijden. We geven daar een goed advies op en nemen ze bij de hand in het gehele proces.”

Gebruikte fiberlasers

De tweede groep bestaat uit bedrijven die aanzienlijk meer snijden en de voorkeur geven aan een jonge gebruikte lasersnijmachine van een A-merk boven een iets goedkopere nieuwe machine van een B- of C-merk. “Vanuit deze groep is er een sterke vraag naar gebruikte fiberlasers”, zegt Van der Hoeven. “We verwachten die goed te kunnen bedienen want gebruikte fiberlasers gaan de komende jaren in groten getale op de markt komen. We hebben reeds twee van deze machines beschikbaar. Veel van die lasers zijn namelijk door de machinefabrikant geleverd met een operational lease constructie. Zo’n contract loopt na een aantal jaren af en dan staat de gebruiker voor de keuze: de machine kopen en daarmee doorgaan of hem inruilen voor een nieuwe machine in de lease. Vaak valt de keus op de laatste optie en daardoor komen veel jong gebruikte fiberlasers op de markt.”

Vertrouwen kweken

Laser & Bending Machines is bereid daar een goede en marktconforme prijs voor te betalen. “We starten met een kleine organisatie en werken zo efficiënt mogelijk om de kosten laag te houden. Daardoor kunnen we genoegen nemen met een kleine marge. Bij de verkoop hoeven we ook niet de hoofdprijs te pakken. We willen beginnen met zo’n tien projecten per jaar,  daarmee een goede naam opbouwen en vertrouwen kweken in de markt. We gaan voor lange termijn relaties.”

Een voorbeeld van efficiënt werken is dat een machine die van eigenaar wisselt enkele weken langer op locatie bij de verkopende partij blijft staan voor de standopname door de fabrikant, het schoonmaken en reviseren. “Daar betalen we ook een hogere inruilprijs voor. Na de revisie gaat de machine dan rechtstreeks naar de nieuwe eigenaar. Dat spaart kosten en creëert vertrouwen. De nieuwe eigenaar kan zien hoe de machine snijdt en even praten met de operator die hem jaren heeft bediend.”

Van der Hoeven heeft al afspraken met een aantal A-merk fabrikanten. Hij werkt zelf met een partner voor revisies en installaties maar kan ook een beroep doen op de monteurs van de machinebouwers en mag ook onderhoudscontracten aanbieden. Ook een servicedesk is bereikbaar voor de nieuwe eigenaar, evenals nieuwe software. “Zoals gezegd begeleiden we van A tot Z: revisie, transport installatie, training op machine en software en onderhoud en service.”

Eerste projecten onderhanden

De eerste machines zijn al ingekocht en er zijn ook al projecten onderhanden. Binnen enkele weken zullen deze machines van de oude gebruikers naar de nieuwe eigenaren binnen Nederland verhuizen. Laser & Bending Machines richt zich in eerste instantie hoofdzakelijk op de markt in Duitsland en de Benelux.