Lasindustrie nauwelijks voorbereid op EN-1090 norm

Uit een onderzoek dat Air Products tijdens de Techni-Show uitvoerde naar de kennis over de nieuwe EN-1090 norm blijkt dat 55 procent van de ondervraagden niet bekend is met deze nieuwe, verplichte normering. Vanaf juli 2014 vallen alle constructieonderdelen met lastdragende eigenschappen onder deze norm. De nieuwe regelgeving heeft consequenties voor Europese fabrikanten van stalen- en aluminium constructiedelen voor de bouw.

De EN-1090 norm schrijft voor dat lastdragende constructiedelen voortaan voorzien moeten zijn van een CE-keurmerk. Bedrijven die dergelijke producten maken, dienen gecertificeerd te zijn en moeten beschikken over een lascoördinator en een fabricagehandboek. De normering maakt een einde aan de aparte regels per land voor het vervaardigen en verhandelen van stalen en aluminium constructies. Wanneer bedrijven niet gecertificeerd zijn en toch dergelijke producten vervaardigen, plegen zij een economisch delict. Bovendien is het bedrijf in geval van schade aansprakelijk.

Air Products wilde in kaart brengen of bedrijven al dan niet voorbereid zijn op de nieuwe regelgeving. Om die reden werd een onderzoek uitgevoerd onder bezoekers van de Techni-Show die werkzaam zijn in een bedrijf waar laswerkzaamheden worden verricht.

Uit het onderzoek van Air Products bleek dat ruim de helft van de ondervraagden niet op de hoogte is van de nieuwe regelgeving. Van de ondervraagden die wel bekend zijn met de EN-1090 norm weet 26 procent niet wanneer deze in werking treedt. Ruim 42 procent heeft van de norm gehoord, maar kan niet aangeven wat deze inhoudt en aan welke eisen het bedrijf moet voldoen. Zowel bij lassers (55% van de respondenten) als managers (33%) van bedrijven waar laswerkzaamheden worden uitgevoerd is er onduidelijkheid over de nieuwe regelgeving.

Hoewel de meerderheid van de ondervraagden aangaf niet bekend te zijn met de nieuwe normering, gaf 73 procent aan dat het bedrijf zich wel actief bezighoudt met kwaliteitsbeheer als het gaat om laswerkzaamheden. De meest genoemde voorbeelden van maatregelen op dit gebied zijn training, certificering en kwaliteitscontrole van de las door middel van visuele inspectie of röntgenfoto’s. Een van de aspecten van de normering is dat bedrijven vanaf juli verplicht zijn een lascoördinator (IWC) of verantwoordelijk lascoördinator (RWC) aan te stellen. Ook dienen bedrijven specificaties op te stellen voor lasprocedures. Op dit moment is dit bij respectievelijk 52 procent en 58 procent van de ondervraagden het geval dankzij eerder ingevoerde normeringen. Op de vraag welke aspecten het belangrijkst zijn om de laskwaliteit te waarborgen werden opleiding en training (87%), gekwalificeerde en ervaren lassers (75%) en moderne apparatuur (42%) het vaakst genoemd.

Van de bedrijven die zich wel actief bezighouden met de implementatie van de nieuwe normering, wordt 33 procent ondersteund door een externe partij, zoals een adviesbureau. Ruim 47 procent geeft aan het belangrijk te vinden dat het bedrijf ondersteuning krijgt. Ongeveer 46 procent geeft aan niet te weten of het bedrijf de implementatie voor juli 2014 af zal kunnen ronden. Ruim 25 procent verwacht dat dit niet het geval zal zijn. De ruime meerderheid van de ondervraagden liet weten het niet eens te zijn met de nieuwe normering. Die zal volgens velen slechts leiden tot meer kosten en bureaucratie.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

PKM beantwoordt vragen over de nieuwe lasnorm

06-02 De invoering van de nieuwe NEN-EN 1090 werpt nog een hoop vragen op. Op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV