Licht en broos herstel staalprijzen

Traditioneel herstellen de staalprijzen op de Europese markt zich altijd licht in het begin van een nieuw jaar. Dat is nu ook het geval. Warmgewalste en koudgewalste rollen laten gemiddeld een iets beter prijsniveau zien, maar het herstel is nog zeer broos.

“Feitelijk kunnen we pas een conclusie trekken nadat in februari het Chinese Nieuwjaar voorbij zal zijn’, zegt de Nijmeegse staalhandelaar Noviostaal in haar nieuwbrief. “Tot die tijd valt er nog weinig over de prijsontwikkelingen te zeggen, behalve dat de meeste insiders van mening zijn dat de huidige staalprijzen absoluut het laagste niveau bereikt hebben.”

Druk staalsector op EU Commissie neemt toe
De invloed van China op de staalprijzen is groot. De roep om importbeperkende maatregelen in te voeren voor gewalst staal uit onder andere  China neemt toe en de druk op de EU Commissie om nu eens concrete stappen te ondernemen tegen oneerlijke concurrentie ter bescherming van de werkgelegenheid wordt sterker. Die druk wordt groter onder meer doordat Tata Steel deze week bekend heeft gemaakt voornemens te zijn nog eens 1.000 medewerkers in de UK te laten afvloeien. Deze maatregel is volgens de directie het gevolg van de moeilijke omstandigheden in de Europese staalmarkt die volgens haar wordt veroorzaakt door de te lage importprijzen van staal uit vooral Azië. Tata claimt zelfs dat deze druk nog wel een tijdje zal voortduren en daarmee een bedreiging vormt voor de gehele Europese staalindustrie.

Intussen ontvangt Noviostaal berichten uit China, dat enkele grote fabrieken, zoals Wuhan, Angang en Baosteel, prijsverhogingen voor diverse gewalste staalproducten hebben aangekondigd. Het blijft afwachten of de markt die verhoging zal accepteren, temeer daar de groei van de Chinese economie nog meer tegenvalt. De economische groei in 2015 is tot 6,9 % vertraagd. Doordat de industriële productie daalde – vooral in het 2e halfjaar -, de investeringen afnamen en de detailhandelsverkopen achteruit gingen nam de groei af tot het laagste niveau sinds 1990. Door deze dalende groei, terwijl de totale omvang van de ruwstaalcapaciteit niet wezenlijk verminderde, blijft de te grote omvang hiervan een groot probleem en daarmee een grote hindernis om hogere prijzen te gaan realiseren.

Ruwstaalproductie China daalt
De ruwstaalproductie van China daalde vorig jaar met 2,3% tot 804 miljoen ton en de prognose is dat in 2016 de productie van ruw staal met circa 3% zal gaan dalen. China kampt daardoor met een overcapaciteit van zo’n 400 miljoen ton. “Geen wonder dat de financiële resultaten van de Chinese staalmakers onder druk staan”, aldus Noviostaal. Baosteel bijvoorbeeld zag haar bruto winstmarge dalen van $ 900 miljoen in 2014 naar ca. $ 144 miljoen in 2015. Naar schatting maakt de helft van de staalfabrieken in China verlies en zijn velen met een zwaar gevecht bezig om te overleven.

In Europa worstelen ook veel fabrieken met de extreem lage prijzen en ook zij zoeken naar oplossingen om door de huidige misère heen te komen. Noviostaal: “De lage prijzen in de markt zijn op zich mogelijk nog wel overkomelijk, maar kunnen echter ook een rem gaan vormen op de ontwikkelingen van nieuwe staalsoorten en/of op investeringen in modernere productietechnieken. Dat laatste betekent weer dat er ook langzamer geïnvesteerd kan worden om de staalproductie milieuvriendelijker te maken. Zo heeft bijvoorbeeld het Italiaanse ILVA van de nationale regering één jaar meer de tijd gekregen om dergelijke investeringen uit te gaan voeren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Meningen over herstel staalmarkt zijn verdeeld

15-05 Zo concludeert Eurofer, de vereniging van Europese staalproducenten, dat de voortdurende economische onzekerheid de…

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV