Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

OEM’s in de lucht- en ruimtevaart moeten er naar streven vliegtuigen te vervaardigen die duurzaam kunnen vliegen over langere afstanden en ‘net zero’ doelstellingen ondersteunen. Dat vraagt om nieuwe kwaliteitscomponenten met nauwe toleranties uit moeilijk te bewerken materialen zoals HRSA’s. Een grote uitdaging hierbij is dat de productie kosteneffectief en foutloos moet zijn. Maar hoe kunnen farikanten dit realiseren? Alleen met digitalisering en big data als het aan Sandvik Coromant ligt.

Sandvik Coromant’s digitale technologieën kunnen gereedschapsaanbevelingen bieden die zijn geoptimaliseerd voor specifieke taken die minder vermogen verbruiken.

De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en structuren van het component, gecombineerd met de variërende toleranties die nodig zijn voor verschillende componenten kunnen het productieproces veeleisend en duur maken. De aard van de lucht- en ruimtevaartindustrie en zijn strikte regels voor kwaliteitsborging, betekenen ook dat de productie foutloos moet zijn. Om de productie te optimaliseren is een goede planning en voorbereiding op basis van accurate en betrouwbare data essentieel. Om OEM’s in de lucht- en ruimtevaart te ondersteunen, biedt Sandvik Coromant diverse oplossingen voor het verbeteren van bewerkingsprocessen en om de betrouwbaarheid van de componenten te waarborgen.

Digitale gereedschappen

Een toenemend aantal industrieën is bezig met het adopteren van digitale technologieën in hun productieactiviteiten. Digitale gereedschappen en de data die ze kunnen genereren, kunnen een niveau van intuïtie en inzicht bieden dat bij traditionele bewerkingen ontbreekt. Dit is met name van belang in zwaar gereguleerde sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart waar nauwkeurigheid en efficiëntie cruciaal zijn bij elke fase. Francis Richt van Sandvik Coromant vertelt: “Wij hebben diverse technologieën ontwikkeld om digitale en gereedschapsoplossingen te combineren voor een foutloze productie in de vliegtuigbouwindustrie. Onder andere CoroPlus Machining Insights, CoroPlus Tool Library en Silent Tools Plus ondersteunen gebruikers bij het bewaken en waarborgen van hun productieprocessen.”

Web-based gereedschapsbibliotheek

De Sandvik Coromant CoroPlus Tool Library is een web-based software waarmee gebruikers hun gereedschapsbibliotheek en gereedschapssamenstellingen kunnen bouwen en beheren op basis van standaard data over meer dan 900.000 artikelen van verschillende gereedschapsfabrikanten. De bibliotheek is cloudgebaseerd, waardoor gegevens eenvoudig kunnen worden geïmporteerd in CAM- en simulatiesoftware. Productie- en bewerkingsingenieurs en CAM-programmeurs kunnen gemakkelijk gereedschapscombinaties maken die zijn aangepast voor specifieke bewerkingstaken of om specifieke aanbevelingen te ontvangen voor elke toepassing. De gereedschapsgegevens worden geverifieerd door elke leverancier en zijn compatibel met systeemomgevingen die voldoen aan ISO 13399, de internationale standaard voor weergave en uitwisseling van snijgereedschapsgegevens.

Het gebruik van de CoroPlus Tool Library kan producenten van lucht- en ruimtevaartcomponenten kostbare tijd besparen door het elimineren van de noodzaak om handmatig gereedschapsdata te vinden en in te voeren en zo de kans op fouten door het betrekken van data uit verschillende systemen te reduceren. Het gecentraliseerde platform bevat alle essentiële standaarddata en minimaliseert risico’s, waardoor fabrikanten het direct vanaf het begin goed kunnen doen.

Procesautomatisering op basis van data

Fabrikanten in de lucht- en ruimtevaart kunnen ook hun activiteiten verbeteren door gebruik te maken van CoroPlus Connected met Silent Tools Plus. CoroPlus Connected maakt procesautomatisering aangestuurd op basis van data mogelijk om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van de productie te optimaliseren. Deze oplossing is effectief in complexe processen zoals de productie van straalmotorcomponenten en landingsgestellen, waar visualisatie moeilijk is en waar operators moeite hebben om nauwkeurig de binnenkant van componenten te zien vanwege hun complexe structuren of moeilijke materialen.

Silent Tools Plus adapters zijn uitgerust met sensoren die belangrijke parameters meten en deze data automatisch kunnen doorsturen naar de machine. Hierdoor wordt het instellen van het gereedschap tot een minimum beperkt. Door ervoor te zorgen dat gereedschappen goed worden ingesteld en werken met de juiste belastingen, kunnen stilstandstijden en de verspilling van hulpbronnen doelmatig worden geminimaliseerd. Dit is vooral belangrijk in de lucht- en ruimtevaartsector, waar nauwkeurigheid essentieel is om te voorkomen dat gedeeltelijk bewerkte componenten in exotische, kostbare materialen moeten worden afgekeurd. Silent Tools Plus realiseert bovendien een hogere procesbetrouwbaarheid en kortere cyclustijden, hetgeen leidt tot algehele productiviteitswinsten en de bescherming van activa en output.

Als gereedschappen goed worden ingesteld en werken met de juiste belastingen, kunnen stilstandstijden en verspilling van hulpbronnen worden geminimaliseerd.

Als gereedschappen goed worden ingesteld en werken met de juiste belastingen, kunnen stilstandstijden en verspilling van hulpbronnen worden geminimaliseerd.

Data-analyse

Om de operationele efficiëntie en algehele doelmatigheid van de apparatuur te verbeteren in complexe productieprocessen, is het betrouwbaar verzamelen en analyseren van data van essentieel belang. CoroPlus Machining Insights biedt ingenieurs en operators een gecentraliseerd overzicht van machinegegevens, waardoor ze in staat zijn het proces van begin tot eind te visualiseren. Terwijl het handmatig verzamelen van data traag en foutgevoelig, verzamelt het cloud-based systeem automatisch de data en slaat deze op voor een volledige operationele transparantie. Real-time en historische rapportages tonen ingenieurs het gebruik, fouten en prestaties van machines en gereedschappen, waarbij inzichten worden geboden in gebieden voor verbeteringen en procesoptimalisatie. Dit kan de algehele productiviteit verbeteren en risicogebieden in de productie uitlichten.

CoroPlus Machining Insights kan gemakkelijk worden geïntegreerd in een werkplaats en kan eenvoudig worden opgeschaald of afgeschaald, omdat het een product op softwarebasis is. Behalve dat de gebruiker een volledig overzicht van de behoeften van de machinebezettingsgraad en voorspellend onderhoud krijgt, kan de gebruiker ook inloggen voor een visualisering van diverse locaties op afstand. Dit geeft ingenieurs meer controle over de productie, kan voorspellend onderhoud mogelijk maken en een overzichtelijke diagnose bieden van problemen die een negatieve invloed op de productie kunnen hebben.

Datagestuurde besluitvorming

Digitalisering in de lucht- en ruimtevaartsector kan aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van productiekwaliteit en duurzaamheid. Sandvik Coromant’s digitale technologieën kunnen gereedschapsaanbevelingen bieden die zijn geoptimaliseerd voor specifieke taken die minder vermogen verbruiken. De realisatie van connectiviteit tussen machines draagt ook bij aan een algehele efficiëntere bedrijfsvoering, met kortere bewerkingstijden en snellere cycli. Deze digitale oplossingen zijn slechts het begin wanneer het gaat om het combineren van digitalisering met gereedschappen voor de lucht- en ruimtevaartsector. Kunstmatige intelligentie en machine learning maken de weg vrij voor nieuwe technologieën om geavanceerde software-algoritmen te combineren met decennia van gespecialiseerde bewerkingskennis. Sandvik Coromant’s technologieën zijn er op gericht de automatisering te stimuleren en de procesproductiviteit en duurzaamheid te verbeteren. In processen die nauwkeurig, precies en foutloos moeten zijn, kunnen digitalisering en datagestuurde besluitvorming financiële besparingen en productiviteitswinsten opleveren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Technologiegestuurde duurzaamheid trekt jong talent aan

12-07 KPMG’s onderzoek biedt een grimmig inzicht in de talentmarkt. Volgens het onderzoek, is het…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Verspanen

Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

08-03 In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Verspanen

Sandvik Coromant helpt maakindustrie aan vakmensen

09-02 Om de vaardigheden van technisch personeel op een hoger plan te krijgen, biedt Sandvik…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?