Maatje van de lasser is nu ook mobiel

0

Cobot Automation introduceert tijdens METAVAK de MyWeldingMate Start, een compactere uitvoering van de reeds beproefde MyWeldingMate. De oplossing is het maatje van de lasser, die een product last en vervolgens een robot exact hetzelfde oneindig vaak kan laten herhalen.

MyWeldingMate Start is een mobiele oplossing waarmee ook kleine series eenvoudig gelast kunnen worden met toepassing in eigen lasomgeving. De lasser last het project eenmalig en doet het als ware voor en de robot doet het daarna oneindig na. Door de toorts van de lasrobot simpelweg langs de gewenste laslijnen te bewegen wordt de robot ingesteld. Deze bewegingen worden opgeslagen en kunnen bij een volgende werkstuk weer eenvoudig worden opgeroepen. De oplossing is tot stand gekomen na evaluatie van MyWeldingMate, een reeds beproefde innovatie van Cobot Automation. Omdat bleek dat niet alle producten, bijvoorbeeld constructiebalken, zich leenden voor de complete cobotcel, heeft de automatiseringsspecialist uit Ede een compactere versie ontwikkeld.

Kennis van lassen en automatisering
MyWeldingMate Start maakt het mogelijk om mobiel en flexibel geautomatiseerd te lassen. De robot met compacte bediening is namelijk op een mobiele unit geplaatst, waardoor bedrijven de oplossing eenvoudig kunnen integreren in de eigen lasomgeving. Omdat iedere lasser op de werkvloer zelf de robot kan instellen, kunnen repeterende werkstukken eenvoudig, snel en met een goed eindresultaat afgelast worden. “MyWeldingMate is ontstaan na vragen van de klant om te automatiseren”, vertelt Willem Thomassen, van Cobot Automation. “We hebben de oplossing dan ook samen met de klant ontwikkeld. Het is echt een project geworden waarbij de kennis van lassen en de kennis om te automatiseren is samengebracht. Recentelijk hebben we de oplossing doorontwikkeld en ook een mobiele variant op de markt gebracht.”

Maatje van de lasser
Zowel MyWeldingMate als zijn kleinere broertje worden al toegepast binnen diverse bedrijven en Cobot Automation ontvangt veel goede feedback. “Na ingebruikname zien de meeste lassers pas hoe simpel en flexibel er gewerkt kan worden”, zegt Willem Thomassen. “De lasser programmeert, last zelf en de MyWeldingMate doet het exact na. Die naam is niet voor niets ontstaan, de oplossing is echt het maatje van de lasser. De lasser maakt zelf de programma`s en kan nog steeds trots zijn op zijn eindproduct.” Willem Thomassen vervolgt: “Bovendien wordt er geprogrammeerd in lastaal en niet in programmeertaal. Dat was heel belangrijk voor ons, omdat de lasser voor ons centraal blijft staan. Aan het einde van een productieserie heeft de lasser, met hulp van MyWeldingMate, zelf iets gemaakt en dat is heel belangrijk. Het blijven vakmensen, die voldoening halen uit het eindproces. En het is heel mooi om te zien dat dat lukt!”

Cobot Automation, stand H140