Wat kun je allemaal met een cobot?

De ontwikkelingen in cobots gaan hard. TIV speelt daar op in door aanbieders en toeleveranciers op dit gebied te bundelen in de Technologiestraat. Zo staan Stäubli, Robotics Benelux, Wecobot, Cobot Automation, Industrial Cobotics, Schunk, Olmia Robotics, Pick-it 3D, VWCO en Rolan Robotics bij elkaar in een straat in hal 6.

Er is momenteel veel vraag naar kennis over robotisering. Daarom presenteert TIV met de Technologiestraat marktleiders en koplopers op het gebied van cobots. “De straat faciliteert demonstraties van deelnemende exposanten. We willen bezoekers laten kennismaken met draaiende robots. Zo kunnen ze zelf zien hoe relatief eenvoudig het kan zijn om bijvoorbeeld cobots te programmeren”, zegt Bart Leferink van Easyfairs.

Olmia Robotics laat standaard cobot-applicaties zien die binnen 2 uur in bedrijf gesteld kunnen worden.

Kennis over cobot overbrengen
Eén van de deelnemers is Olmia Robotics, dat een cobot laat zien die zelf op zoek gaat naar inkepingen in diverse opgestapelde schijven en deze vervolgens gaat laten draaien. “Wij proberen niet alleen ons eigen bedrijf in de spotlights te krijgen, maar promoten ook de cobot an sich”, vertelt Arwen Peters, Marketing en Communicatie Coördinator bij Olmia Robotics. “Zo’n 96% van onze doelgroep weet nog niet precies wat je allemaal met een cobot kunt. En elke maand verschijnt er wel een nieuwe applicatie, dus we willen graag iedereen kennis laten maken met de voordelen van een cobot.” In samenwerking met drie grote uitzendbureaus biedt de system integrator uit Tiel ook de mogelijkheid om een cobot op uitzendbasis in te huren. Het uitzendbureau levert dan de operator en Olmia Robotics de cobotset. Op haar stand laat Olmia Robotics een paar standaard cobot-applicaties zien die binnen 2 uur in bedrijf gesteld kunnen worden.

Enorme mogelijkheden
Start-up bedrijf WeCobot levert maatwerkoplossingen voor automatiseringsvraagstukken. Als onafhankelijke cobot integrator werkt het bedrijf uit Zwolle met verschillende merken cobots aan verschillende toepassingen. Zo biedt WeCobot oplossingen voor schuren en polijsten, schroeven van onderdelen, machinebelading en ook voor lassen. Voor die laatste toepassing heeft WeCobot diverse partners en samen met partner Boes Lastechiek staat de cobot integrator op TIV. “We willen de bezoekers laten zien wat de mogelijkheden zijn van de cobot, maar uiteraard ook onszelf laten zien aan de maakindustrie.” WeCobot is in 2017 ontstaan toen Ton Bos en Bas Rutgers de opmars van de cobot zagen en de mogelijkheden van de techniek inzagen. Een jaar later zijn de twee fulltime voor zichzelf begonnen. “Dat we de stap voor onszelf hebben gemaakt is niet voor niets”, aldus Ton Bos. “We zagen de ongekende mogelijkheden van de cobot in diverse werkvelden. Bas heeft een achtergrond in softwareprogrammering en ikzelf heb tien jaar ervaring bij diverse productiebedrijven in de automotive industrie op het gebied van manufacturing engineering. Met de cobot en onze expertises kunnen we meerwaarde bieden voor bedrijven in de maakindustrie. Zo kunnen wij zelf cobot apps schrijven en werken we merkonafhankelijk, waardoor wij altijd de beste oplossing kunnen aanbieden.”

Stäubli toont de nieuwe robot TX-2, een mensvriendelijke robot die hardware-matig zijn gedrag aanpast op de bewegingen van mensen in de omgeving.

Mensvriendelijke robot Stäubli
Stäubli zal de nieuwe robot TX-2 laten zien, die in werking op de beursstand is en de snelheid zal aanpassen als mensen in de buurt komen. “Met de TX-2 kunnen we nu ook hardware-matig robots laten samenwerken met mensen”, zegt Jan Buit, die namens Stäubli op de stand zal staan. “De robot zal langzamer gaan bewegen of zelfs helemaal stoppen als je te dicht in de buurt komt. Vooral in situaties waar grote series geproduceerd worden voldoet niet altijd een cobot en met de TX-2 hebben wij nu de mensvriendelijke robot.” Stäubli neemt voor de eerste keer deel aan TIV. “De verwachtingen zijn hoog”, zegt Buit. “We zien hoogwaardige partijen deelnemen en verwachten dan ook een goede kwaliteit aan bezoekers. Naast de TX-2 zullen we dan ook de open interface ten behoeve van andere systemen en HelMo, het mobiele robotsysteem, door middel van visuals tonen.”

Inspireren voor productievraagstukken
Cobot Automation presenteert een live demo opstelling met een hotmelt applicatie, ontwikkeld door Brink Climate Systems uit Staphorst. Bijzonder is hier de samenwerking tussen mens en cobot. “We hopen hiermee bezoekers te inspireren voor eigen productievraagstukken”, aldus Willem Thomassen van Cobot Automation. “Daarnaast gaan we bezoekers informeren over de MyWeldingmate. Dat is simpel en snel starten met gerobotiseerd lassen door middel van een cobot. Een lasrobot kan soms uitkomst bieden, maar dit vraagt om een stevige investering en is alleen geschikt voor grote series of specifieke werkstukken. Cobot Automation heeft de afgelopen jaren in eigen huis een innovatieve oplossing ontwikkeld als antwoord op dit vraagstuk.”

Rolan Robotics laat op TIV een Doosan cobot metalen schijven schuren en polijsten.

Cobots voor de maakindustrie
Een andere exposant op de Technologiestraat is Rolan Robotics, systeemintegrator voor automatiseringstoepassingen. De merkonafhankelijke turnkey robot leverancier is dealer van OTC, Fanuc en Stäubli. De nieuwste aanwinst in de cobot familie van Rolan Robotics is een Doosan cobot. Voordeel van deze cobot is dat zijn krachtsensoren in alle zes assen ingebouwd zijn en hij kenmerkt zich door een nauwkeurigheid van 0,2N. Daarnaast schakelt de Doosan cobot de motor af bij weerstand, zodat deze niet langer wordt belast. Tijdens TIV gaat de nieuwe aanwinst van Rolan Robotics metalen schijven schuren en polijsten.

Handjes aan de cobot
Schunk toont haar nieuwste innovatie, de PGN-plus-P grijper. Deze pneumatische grijper onderscheidt zich door drie nieuwe functies: langere grijpvingers, verbeterde tandgeleiding en meer grijpkracht ten opzichte van zijn voorganger. “We zien een enorme trend in automatisering in Nederland en onze producten en componenten passen daar prima in”, aldus Huib Kok, senior accountmanager. “Wij bieden namelijk de handjes aan de cobot en tijdens TIV zullen wij de laatste stand van zaken op dat gebied presenteren.” Voor Schunk is de Technologiestraat een weerzien met bekenden. “Onze relatie met robot- en cobotleveranciers is hecht”, vervolgt Kok. “We vullen elkaar namelijk prima aan en we zien de enorme hype op het gebied van cobots dan ook. Om die reden zijn wij als eerste gripper-specialist op de markt gekomen met een cobot-gecertificeerde gripperlijn en kunnen wij gebruikers helpen bij veilige cobotmachine-applicaties. Van TIV verwachten we veel, omdat de Nederlandse markt nu echt de trend van cobots heeft omarmd en druk is met het inventariseren van de mogelijkheden.”

Technologiestraat, TIV Hardenberg
Standnummers 671-687

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Verspanen

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

23-04 In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

Verspanen

Schunk wint Hermes award met AI-ondersteunde grijpoplossing

22-04 De AI-ondersteunde toepassingskit van Schunk biedt een snelle introductie tot het autonoom hanteren van…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Bedrijf en Economie

Schunk is officiële sponsor van de NXT Gen Cup

28-03 De auto-industrie ondergaat de grootste transformatie tot nu toe. Dit verandert ook de toekomst…

TechnishowNieuws

Slimme en productieve spantechnologie

12-03 Naast alle gereedschappen is één van de hoogtepunten van Schunk tijdens de TechniShow de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV